Οι ευκαιρίες, οι προκλήσεις, τα νομικά κενά, η ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο πλαίσιο της ραγδαίας ανά...
Οι ευκαιρίες, οι προκλήσεις, τα νομικά κενά, η ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο πλαίσιο της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), ήταν τα θέματα που συζήτησαν ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και η Διευθύντρια Ερευνών στον οργανισμό ΔΙΑΝΕΟσις, Φαίη Μακαντάση, στο πλαίσιο του 3ου Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που πραγματοποιείται 26 και 27 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη.
Όπως ανέφερε η Φαίη Μακαντάση, επικαλούμενη σχετική έρευνα της ΔΙΑΝΕΟσις, η ΑΙ δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στους περισσότερους Έλληνες, κυρίως σε ό,τι αφορά στα θέματα εργασίας. Αντίθετα, οι Έλληνες πολίτες κρίνουν ότι θα έχει θετική επίδραση σε θέματα υγείας, ψυχαγωγίας και ελεύθερου χρόνου.
Ο κ. Στυλιανίδης περιέγραψε κρίσιμες αλλαγές που αναμένεται να φέρει η τεχνητή νοημοσύνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το πτωχευτικό δίκαιο θα καταργηθεί στην πράξη, το συμβολαιογραφικό επάγγελμα θα καταργηθεί στην πράξη, ήδη υπάρχει ο ψηφιακός δικηγόρος, η κωδικοποιηση της νομοθεσίας θα βελτιωθεί, σε δικονομικά θέματα ο αλγόριθμος δίνει ήδη πιλοτικά απαντήσεις.»
Για το λόγο αυτό, ο πρώην υπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει διεθνής συνεργασία στη ρύθμιση των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης. «Αν αφήσουμε χωρίς ρύθμιση τον χώρο της ΑΙ, κινδυνεύουμε να τινάξουμε στον αέρα ότι αξιακά έχουμε κατακτήσει», προειδοποίησε και προσέθεσε: «Οι διεθνείς προκλήσεις χρήζουν διεθνούς αντιμετώπισης και απαιτούν διεθνή συνεργασία. Ακόμα και το AI Act δεν είναι επαρκές.»
Το συνέδριο διοργανώνεται από τη City Hub Events του ομίλου Alter Ego και την Tsomokos Communication, με στρατηγικό συνεργάτη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια