Τι θα γίνει με τα απορρίμματα, το φυσικό αέριο, την αποθήκευση στον Πρίνο και το LNG στην Αλεξανδρούπολη, ήταν μερικά από τα βασικά θέματα, ...
Τι θα γίνει με τα απορρίμματα, το φυσικό αέριο, την αποθήκευση στον Πρίνο και το LNG στην Αλεξανδρούπολη, ήταν μερικά από τα βασικά θέματα, τα οποία συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 3ου Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που πραγματοποιείται 26 και 27 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη.
«Έχουμε καθυστερήσει σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, γι’ αυτό έχουμε βάλει πιο φιλόδοξους στόχους», πρόσθεσε. Ειδική μνεία έκανε και στη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, επισημαίνοντας ότι η γενική γραμματεία έχει λάβει περισσότερα κονδύλια απ’ ό,τι αρχικά της αναλογούσαν, με στόχο τη διαχείριση των λυμάτων, η οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αποτελεί δείγμα πολιτισμού για μια κοινωνία.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Παπαδημητρίου, General Manager στη Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, αναφέρθηκε στη μεγάλη επένδυση για την κατασκευή σύγχρονου σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο. «Εάν και έχουμε περάσει σ’ ένα νέο μοντέλο, το οποίο βασίζεται στις ΑΠΕ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζητούμενο είναι η ενεργειακή ασφάλεια. Και το φυσικό αέριο συντελεί στην ασφάλεια εφοδιασμού, μέχρι να ωριμάσουν τα συστήματα αποθήκευσης, υδρογόνου κ.α.», συμπλήρωσε και επεσήμανε πως έως τότε οι σταθμοί αερίου θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενέργεια, δεδομένης της ανάγκης για εξασφάλιση της ενεργειακής σταθερότητας.
Κάνοντας, παράλληλα, ένα ευρύτερο σχόλιο για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η χώρα μας δεν λειτουργεί ως πρότυπο στο πώς αντιμετωπίζει τις επενδύσεις και τους επενδυτές, παρά το γεγονός ότι πρωτοπορεί στον τομέα των ενεργειακής μετάβασης.
Γιατί στον Πρίνο; «Πρόκειται για το μοναδικό γεωλογικό σχηματισμό που είναι κατάλληλος για την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα», απάντησε η ίδια, αν κα αναγνώρισε την ύπαρξη ρίσκου, δεδομένου ότι μιλάμε για ένα project που βρίσκεται 4 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ερωτηθείσα για τις επιπτώσεις στο ενδεχόμενο μη υλοποίησης της επένδυσης, η κυρία Σάρδη αντέτεινε ότι, λόγω της δέσμευσης για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, οι βιομηχανίες θα χρειαστεί να αγοράσουν δικαιώματα άνθρακα, κάτι το οποίο θα μειώσει την ανταγωνιστικότητά τους. Έτσι, η βαριά βιομηχανία, η οποία συμμετέχει στο ΑΕΠ με 8%, θα κινδυνεύσει να χαθεί, οδηγώντας σε μια νέα αποβιομηχανοποίηση.
Τέλος, ο Κωνσταντίνος Σιφναίος, VP & Managing Director στην Gastrade S.A., η οποία διαχειρίζεται τον σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, χαιρέτησε την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου, το οποίο χρειάστηκε περίπου 15 χρόνια και μια επένδυση 500 εκατ. ευρώ. Με τον σταθμό να βρίσκεται στο «on» από τον Οκτώβριο του 2024, ο ίδιος αναφέρθηκε στη στρατηγική του έργου, η οποία είναι κυρίως εξαγωγική, και εξήγησε ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα εισόδου, αναβαθμίζοντας τον ενεργειακό ρόλο της Αλεξανδρούπολης.
Διευκρίνισε, δε, ότι το 50% του LNG είναι αμερικανικής προέλευσης. Όσον αφορά το μέλλον του αερίου στο ενεργειακό μίγμα, εκτίμησε ότι θα κρατήσει για πολλά χρόνια και σίγουρα έως το 2050.
Ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τον Παναγιώτη Φωτεινό, δημοσιογράφο στο MEGA.
Το συνέδριο διοργανώνεται από τη City Hub Events του ομίλου Alter Ego και την Tsomokos Communication, με στρατηγικό συνεργάτη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια