GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL

Κίνητρα για τη μετεγκατάσταση οικογενειών στον Εβρο

*Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ 


*Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ 

Τον δρόμο για την οικονομική ενίσχυση με ποσά έως και 10.000 ευρώ για νοικοκυριά που θα μετεγκατασταθούν στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου ανοίγει η τροπολογία που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για την υλοποίηση μίας από τις βασικότερες εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Εβρο τον περασμένο Οκτώβριο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και την ενίσχυση των ακριτικών περιοχών με οικονομικά κίνητρα, προκειμένου να διευκολυνθούν νοικοκυριά και κυρίως νέα ζευγάρια να μετεγκατασταθούν στον Εβρο.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο για τη δημογραφική ενίσχυση, την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του νομού.

Αφορά το πρόγραμμα κάλυψης εξόδων εγκατάστασης στον κεντρικό και στον βόρειο Εβρο, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το οποίο θα ενισχύονται με ποσά έως 10.000 ευρώ νοικοκυριά που θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους και θα εγκατασταθούν στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου.

Η διαδικασία

Η οικονομική ενίσχυση ορίζεται σε:

  • 10.000 ευρώ, εφόσον η ωφελούμενη μονάδα εγκαθίσταται σε οικισμό με πληθυσμό έως 500 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
  • 6.000 ευρώ εφόσον η ωφελούμενη μονάδα εγκαθίσταται σε οικισμό με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, προσαυξανόμενη αντίστοιχα κατά 1.000 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού και μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται στους ωφελουμένους σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη με την έγκριση της αίτησης και η δεύτερη μετά την παρέλευση του πρώτου έτους μόνιμης παραμονής στους δήμους μετεγκατάστασης.

Μιλώντας επί της τροπολογίας, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν καταψηφίστηκε από καμία Κοινοβουλευτική Ομάδα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε ότι τα ειδικά μέτρα και τα κίνητρα για τη μετεγκατάσταση, με χρηματικό ποσό που ορίστηκε στα 10.000 ευρώ όταν πηγαίνεις σε έναν οικισμό που είναι κάτω από 500 κατοίκους και όταν μεταφέρεσαι με την οικογένεια, ανάλογα με την επαγγελματική ή την οικογενειακή κατάσταση, σε έναν οικισμό με πάνω από 500 κατοίκους το ποσό ξεκινά από 6.000 ευρώ, που αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί, είναι μόνο η αρχή.

«Είναι μια σημαντική εξέλιξη. Δεν είναι, όμως, το τέλος, είναι η αρχή. Αυτό σημαίνει ότι ειδικά στοιχεία θα εξειδικευτούν στην υπουργική απόφαση. Γιατί ξέρετε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει και προβληματισμό για το ποιος το παίρνει. Μπορεί να είναι και ο υπάλληλος ο οποίος αυτή τη στιγμή αποσπάται ή μετατίθεται στην περιοχή του Εβρου με τα ειδικά κριτήρια εντοπιότητας. Και είναι σημαντική αυτή η εξέλιξη γιατί το ήθελαν πάρα πολύ και οι δήμοι οι οποίοι πλήττονται από τη δημογραφική κατάρρευση και νομίζω ότι παντού στην Ελλάδα έχει… ξυπνήσει και στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης μια αισιοδοξία, ότι μπορούν να υπάρχουν κίνητρα εντοπιότητας», είπε χαρακτηριστικά η Σ. Ζαχαράκη.

Η κυβέρνηση επέλεξε να αρχίσει από τον Εβρο, καθώς οι τρεις προαναφερόμενοι δήμοι υφίστανται δημογραφική κατάρρευση. Παράλληλα με την ψήφιση της τροπολογίας για τα οικονομικά κίνητρα της μετεγκατάστασης, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «τρέχει» προγράμματα γυναικείας επιχειρηματικότητας, σχήματα δηλαδή στήριξης, με ποσά έως 20.000 ευρώ, γυναικών που θα κάνουν το πρώτο εγχείρημα μιας μικρομεσαίας επιχείρησης. Συγχρόνως, προχωρά σε ανακαίνιση βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΗΦΗ και ΚΑΠΗ, ενώ το υπουργείο Παιδείας «τρέχει» ταυτόχρονα πρόγραμμα για την ανακαίνιση των σχολείων.

Σειρά μέτρων

Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου, μιλώντας στην «R», τόνισε ότι στόχος δεν είναι μόνο τα κίνητρα μετεγκατάστασης, αλλά ένα ολιστικό σχέδιο με πλειάδα άλλων μέτρων που εκτείνονται από το μικρό παιδί, το οποίο πηγαίνει στον βρεφονηπιακό σταθμό, μέχρι και τον μεγαλύτερο σε ηλικία συμπολίτη. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν πως η επιτυχής εφαρμογή και λειτουργία του μέτρου θα έχει ως συνέπεια την επέκτασή του και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα που υφίστανται αυτή τη στιγμή δημογραφική κατάρρευση.

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου. Είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και στο Δημόσιο εν γένει και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Οι ωφελούμενοι της ενίσχυσης απαλλάσσονται μάλιστα από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Δημογραφικής Ανάπτυξης και την είσπραξη της ενίσχυσης.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική συμμετοχή συγκεκριμένου ποσοστού γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος επιχορήγησης υποδομών προσβασιμότητας σε σπίτια και εργασιακούς χώρους ΑμεΑ, τη διασφάλιση του προγράμματος του προσωπικού βοηθού, τη θέσπιση του προγράμματος «Αθηνά» για τους βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και την εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας για την καταβολή στους δικαιούχους του 50% των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ.

ΠΗΓΗ: Realnews 

Δεν υπάρχουν σχόλια