GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ανατροπές στις δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβληθούν τέλη του μήνα

Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Ποια όρια αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα επιτρέπει η ΑΑΔ Ε

  • Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
  • Ποια όρια αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα επιτρέπει η ΑΑΔΕ

«Ψαλίδι» στα όρια ανεκτών αποκλίσεων μπαίνει στις δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβληθούν στα τέλη του μήνα. Όπως ορίζει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, σταδιακά μειώνονται οι αποκλίσεις εσόδων και εξόδων που αναρτώνται στα ηλεκτρονικά βιβλία με στόχο τον Ιανουάριο του 2025 να μηδενιστούν εντελώς. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στη δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων από τους υπόχρεους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Τα στοιχεία που αποτυπώνονται στα ηλεκτρονικά βιβλία θα μεταφέρεται και στη δήλωση ΦΠΑ καθώς και στη φορολογική δήλωση.

Το νέο σύστημα κλείνει «παράθυρα» φοροδιαφυγής αφού κανένας επαγγελματίας δεν θα μπορεί να πειράζει και να φουσκώνει τα έξοδα του. Αντίθετα όμως θα μπορεί να αυξήσει τα έσοδα του.

Συγκεκριμένα θα μπορεί μόνο να προσθέσει και άλλα έσοδα και ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσει, αν και εφόσον έχει κόψει τιμολόγια πωλήσεων τα οποία τυχόν δεν είχαν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στην ΑΑΔΕ, π.χ. λόγω απώλειας σύνδεσης ή αν εκδόθηκαν χειρόγραφα λόγω κάποια ειδικής εξαίρεσης (λόγω πολύ χαμηλού ετήσιου τζίρου κλπ).

Ουσιαστικά τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδα των επιχειρήσεων θα βγαίνουν αυτόματα από τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA και με βάση αυτά θα φορολογούνται.

Tο ποσοστό απόκλισης ήταν 30% στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και 30% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων. Δηλαδή, τα στοιχεία που ανέβαιναν στα ηλεκτρονικά βιβλία μπορούσαν να διορθωθούν σε ποσοστό 30%. Αυτό όμως άλλαξε και συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ τον Ιανουάριο που υποβλήθηκαν οι δηλώσεις ΦΠΑ του Δεκεμβρίου (επαγγελματίες και επιχειρήσεις) το ποσοστό των εσόδων αυτών που δήλωσαν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι σε σχέση με τα στοιχεία που είχε στη διάθεση της ηλεκτρονικά ήταν σε ποσοστό 67% ταυτόσημο, ενώ των εξόδων σε μόλις 30,73%. Τον Απρίλιο με την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ (από επιχειρήσεις και επαγγελματίες) τα ανωτέρω ποσοστό εκτοξεύτηκαν. 

Συγκεκριμένα το ποσοστό των εσόδων έφθασε στο 88% και των εξόδων στο 63,64%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια