GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μονή της Χώρας: Βρέθηκε μια «μέση λύση» μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη

Μετά από τις διαβουλεύσεις που έγιναν ανάμεσα στην ελληνική και στην τουρκική αντιπροσωπεία κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα...


Μετά από τις διαβουλεύσεις που έγιναν ανάμεσα στην ελληνική και στην τουρκική αντιπροσωπεία κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα, φαίνεται πως βρέθηκε μια «μέση λύση»

Μετά από τις διαβουλεύσεις που έγιναν ανάμεσα στην ελληνική και στην τουρκική αντιπροσωπεία κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα βρέθηκε μια «μέση λύση».

Σύμφωνα με αυτή, το 95% της Μονής θα είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες της, με τον μουσειακό χαρακτήρα της όπως προβλέπεται δηλαδή από την UNESCO.

Υπάρχει ωστόσο ένα μείζον θέμα με τρία ψηφιδωτά της Μονής, τα οποία παραμένουν σκεπασμένα και το οποίο θα πρέπει να διευθετηθεί.

Μετά την απόφαση Ερντογάν για τη μετατροπή της ιστορικής μονής σε τζαμί και τα εγκαίνια του χώρου στις αρχές του περασμένου Μαΐου, έγινε αντιληπτό ότι τρία από τα σημαντικότερα ψηφιδωτά στο καθολικό, αυτό του Χριστού, της Παναγίας και εκείνο πάνω από την είσοδο που αναπαριστά την Κοίμηση της Θεοτόκου, έχουν καλυφθεί με μεγάλες καφέ και μαύρες κουρτίνες.

Η δικαιολογία που προβάλλεται είναι πως η αίθουσα των ψηφιδωτών χρησιμοποιείται ως χώρος προσευχής των αντρών και δεν θα μπορούσαν να φαίνονται χριστιανικές απεικονίσεις στους τοίχους, ενώ τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες στον εξωνάρθηκα και στους υπόλοιπους τοίχους παραμένουν σε κοινή θέα για τους επισκέπτες.

Πάντως, το πρόβλημα με τη λειτουργία της Μονής, δεν στάθηκε ικανό ώστε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος να μην παρακαθήσει στο γεύμα που παρέθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Ωστόσο, η λύση δεν έπαψε να αναζητείται στο παρασκήνιο.

Και μια κι ο λόγος σε αυτήν την επίσκεψη, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που παρατήρησαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής κι αναφέρουν σε κάθε ευκαιρία είναι η έντονη κούραση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Ιδιαίτερα μάλιστα προς το τέλος της συνάντησης.

Γι’ αυτό και οι έχοντες καλή μνήμη θα θυμούνται ότι το δείπνο που παρατέθηκε στο Λευκό Παλάτι, αμέσως μετά την πολύωρη συνάντηση, διήρκεσε μόλις μισή ώρα. Τα πιάτα του μενού μπορεί να ήταν πολλά, αλλά πηγαινοέρχονταν με απίστευτη… ταχύτητα. Οι καλεσμένοι δεν προλάβαιναν ούτε να τα ακουμπήσουν, γιατί το event έπρεπε να τελειώσει γρήγορα.

Έκτοτε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με πολλές, απρόβλεπτες, εξελίξεις. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, εξακολουθεί να στέκεται σε μια ιδιαιτέρως: στην αποχώρηση Ακτσαπάρ από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών.

Στη θέση του μάλιστα τοποθετήθηκαν τρεις (!) νέοι υφυπουργοί. Όλα δείχνουν ότι αθόρυβα και σταδιακά ο Χακάν Φιντάν τοποθετεί τους δικούς του ανθρώπους στην ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, απομακρύνοντας όλους όσοι έχουν αναφορά στην προηγούμενη ηγεσία (Τσαβούσογλου).

Κι έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ο πρώην, πλέον, υφυπουργός Εξωτερικών φεύγει για Γενεύη, όπου θα αναλάβει το τουρκικό γραφείο στην εκεί αντιπροσωπεία του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο μιας μετάθεσης που εκλαμβάνεται ξεκάθαρα ως υποβιβασμός, αφού δεν πάει καν στα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η Αθήνα αιφνιδιάστηκε, καθώς ο Ακτσαπάρ κίνησε πολλά νήματα από τουρκικής πλευράς, στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας».

Τώρα, περιμένει να μάθει τον οριστικό αντικαταστάτη του, που θα είναι κάποιος από τους τρεις (προφανώς), οι οποίοι είναι άγνωστοι στην ελληνική διπλωματική κοινότητα.

Οι έως τώρα λύσεις που έχουν δοθεί από τουρκικής πλευράς, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι προσωρινής φύσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια