GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μητσοτάκης: Οι 5 προτεραιότητες για το νέο ΕΣΥ

Με την παρουσία του στην οδό Αριστοτέλους. ο πρωθυπουργός θέλησε να «κλειδώσει» τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου στην Υγεία για τον...


Με την παρουσία του στην οδό Αριστοτέλους. ο πρωθυπουργός θέλησε να «κλειδώσει» τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου στην Υγεία για τον επόμενο χρόνο, ενώ επισφράγισε με δηλώσεις του την εμπιστοσύνη του στο σημερινό σχήμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Οι 5 μεταρρυθμίσεις στις οποίες επικεντρώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι εξής:

Αναδιοργάνωση εφημεριών:

Πρόκειται για αλλαγές στη διακίνηση περιστατικών στις εφημερίες των Νοσοκομείων της Αττικής, ώστε να αποσυμφορηθούν τα μεγάλα νοσοκομεία και να μην παρατηρείται το φαινόμενο των ράντζων.

Ανακαίνιση Κέντρων Υγείας:

Πρόκειται για τη δρομολογούμενη αναβάθμιση κτιριακού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε 80 νοσοκομειακές μονάδες και 156 Κέντρα Υγείας με προϋπολογισμό άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Λίστες αναμονής για χειρουργεία:

Επίσπευση στην εξυπηρέτηση της λίστας αναμονής των χειρουργείων μέσω ταχύτερης διενέργειας των απογευματινών και των δωρεάν χειρουργείων.

Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού και προσλήψεις σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές:

Ανακοινώθηκαν δύο νέες παρεμβάσεις (ΚΥΑ) στην κατεύθυνση της παροχής κινήτρων στους ιδιώτες γιατρούς για να στελεχώσουν τις απομακρυσμένες δομές

Προγράμματα πρόληψης μέσω δωρεάν εξετάσεων:

Πρόκειται για τα Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης» για την έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη ασθενειών (όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου κ.λπ), με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Φαρμακευτική δαπάνη

Παράλληλα, προτεραιότητα είναι και ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης με την καλύτερη παρακολούθηση της συνταγογράφησης φαρμάκων μέσω της ΗΔΙΚΑ και επιτάχυνση των ηλεκτρονικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων και του ηλεκτρονικού Ατομικού Φακέλου Ασθενούς.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως είναι δύσκολο να περνάς την επισκόπηση του υπουργού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως υπουργός Υγείας, «διότι τυγχάνει να ξέρει άριστα τα θέματα της Υγείας και έτσι είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για να διαπιστώσουμε την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η κυβέρνησή μας», επεσήμανε.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι υφυπουργοί Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

Στελέχωση των νησιών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «πράσινο φως» για την υπογραφή δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ), η μία εκ των οποίων αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να κάνουν και ιδιωτικό έργο.

Η δεύτερη -όπως αποκάλυψε στο Συνέδριο του Economist λίγη ώρα αργότερα ο κ. Γεωργιάδης- θα δίνει νέα κίνητρα τους γιατρούς για να καλύψουν κενές οργανικές θέσεις σε δομές άγονων, ορεινών και νησιωτικών περιοχών, τις οποίες οι γιατροί αρνούνται να καλύψουν.

Μέσω αυτής της αναφοράς, ο κ. Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί πως έρχονται δύσκολες παρεμβάσεις προς τους ιδιώτες γιατρούς για την επίσπευση της στελέχωσης των νησιών.

«Το σύστημα υγείας είναι ένα πράγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια κατεύθυνση συζητήθηκε και η επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ, με νέο νομοσχέδιο που αναμένεται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.

«Θα συνεχίσω να επισκέπτομαι δομές υγείας»

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου ο ίδιος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και με ασθενείς στην εφημερία, δεν ήταν ευκαιριακή.

 γνωστοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα συνεχίσει να επισκέπτεται τα νοσοκομεία, ώστε να διαπιστώνει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα.

«Αν με ξαναδείτε αιφνιδιαστικά να επισκέπτομαι δομές υγείας, μην αιφνιδιαστείτε, για καλό είναι. Για να μπορούμε και εμείς να διαπιστώνουμε αν όλα αυτά τα οποία λέμε, τα υλοποιούμε με την απαραίτητη συνέπεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια