GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΡΟΔΟΠΗ: Μια οροσειρά, Δεκαπέντε Φωτογράφοι!

Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΡΟΔΟΠΗ Μια οροσειρά, Δεκαπέντε Φωτογράφοι” του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης κατάφερε να προκριθεί στα 10 ...


Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΡΟΔΟΠΗ Μια οροσειρά, Δεκαπέντε Φωτογράφοι” του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης κατάφερε να προκριθεί στα 10 καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023 στην κατηγορία Ευ ζην στα βραβεία Public 2024.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα φωτογραφικό λεύκωμα καταφέρνει να προκριθεί στην δεκάδα, δίνοντας την ευκαιρία στους Αλεξανδρουπολίτες φωτογράφους να διεκδικήσουν την πρωτιά.

Είναι ένα φωτογραφικό βιβλίο που δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι και χαρά για δημιουργία μέσα από μια όμορφή συνύπαρξη δεκαπέντε φωτογράφων υπό την επιμέλεια του Πάνου Κοκκινιά και φαίνεται ότι πολλοί το αναγνώρισαν.

Το βιβλίο

Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης, λειτουργώντας ως ένας πυρήνας πολιτιστικής δράσης στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, τα τελευταία δεκαέξι χρόνια παράγει καλλιτεχνικό έργο με σκοπό την προβολή, την καλλιέργεια και την ανάπτυξη της τέχνης της φωτογραφίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Σεπτέμβριο του 2017, τα μέλη του Κέντρου αποφάσισαν να φωτογραφίσουν την οροσειρά της Ροδόπης δημιουργώντας ένα έργο με τον τίτλο “ΡΟΔΟΠΗ”.

Η θεματολογία του project “ΡΟΔΟΠΗ” είναι ευρεία, με μοναδικό περιορισμό τη γεωγραφική θέση των λήψεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εντός των ορίων της οροσειράς της Ροδόπης. Μια οροσειρά συνολικής έκτασης 19.000 τ.χλμ., εκ των οποίων το 18% βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια και το υπόλοιπο στη βουλγαρική.


Μια οροσειρά μαγική, σπαρμένη με κάστρα, εκκλησίες, τεμένη, αρχοντικά, καλύβες, μαντριά, ξερολιθιές, γεφύρια. Με τοπία απαράμιλλου φυσικού κάλλους, με απροσδόκητη χλωρίδα και πανίδα. Ωστόσο, το πιο όμορφο στοιχείο της είναι το ανθρώπινο. Χαμόγελα, κεράσματα, φιλοξενία από ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες, ήθη, έθιμα, θρησκεύματα και παραδόσεις. Ένας τόπος όπου συνυπάρχουν διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, μια αρμονική ποικιλομορφία ατόμων που σπάνια συναντάς.

Η διαδικασία της φωτογράφισης μοναδική: δεκαπέντε φωτογράφοι, μέλη του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης, ταξίδεψαν, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες χιλιόμετρα σε Ελλάδα και Βουλγαρία με κάθε ευκαιρία -αργίες, Σαββατοκύριακα, απογεύματα- για να δημιουργήσουν αυτό το φωτογραφικό λεύκωμα.


Οι δημιουργοί Νίκος Ανδρεαδάκης, Στράτος Βλασακίδης, Γιάννης Γκόγκος, Γεωργία Δημητρίου, Νίκος Ζωάκης, Σωτήρης Ζωάκης, Γιάννης Καλτσεράς, Χρήστος Μαλτέζος, Μιχάλης Μπολιάκης, Γιάννης Μπουλταδάκης, Κατερίνα Παπαπαναγιώτου, Άννα Παρασκευίδου, Γιούλα Πάτση, Ανέζα Σπανοπούλου, Συμεών Χατζηλίδης, υπό την επιμέλεια του Πάνου Κοκκινιά, εκφράστηκαν καλλιτεχνικά και αποτύπωσαν με σύγχρονη ματιά την οροσειρά της Ροδόπης του σήμερα.

Ξεφυλλίζοντας αυτό το φωτογραφικό λεύκωμα σας καλώ να παρατηρήσετε τις φωτογραφίες-έργα τέχνης, μία προς μία, να αφεθείτε και να ταξιδέψετε μέσα από αυτές, έστω και για λίγο να αποδράσετε από την καθημερινότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια