GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Διασύνδεση ταμειακών – POS: Βαριά πρόστιμα σε όσους το αμέλησαν – Ποιες επιχειρήσεις πήραν πίστωση χρόνου

Μπορεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS να έχει ολοκληρωθεί για τις περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά υπάρχουν ακόμη περίπου 30.00...


Μπορεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS να έχει ολοκληρωθεί για τις περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά υπάρχουν ακόμη περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διασύνδεσης την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους και άλλες 17.500 οι οποίες δεν τα κατάφεραν και θα πρέπει να διασυνδεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, πάνω από 250.000 διασυνδέσεις ολοκληρώθηκαν από τις υπόχρεες επιχειρήσεις. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου στις υποχρεώσεις τους έως τις 30 Απριλίου 2024 ανήλθε σε περίπου 5% επί του συνόλου των υπόχρεων επιχειρήσεων.

Πλέον απομένει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές ορισμένων υποκατηγοριών επιχειρήσεων οι οποίες, για διάφορους πρακτικούς ή τεχνικούς λόγους, δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μέχρι τα τέλη Απριλίου. Ειδικότερα, παράταση «κέρδισαν»:

3.000 επιχειρήσεις, στις οποίες οι προμηθευτές δεν τους παρείχαν τερματικά POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης. Οι επιχειρήσεις αυτές κατά βάση έχουν οφειλές και είναι ενταγμένες στον Τειρεσία. Για αυτές τις επιχειρήσεις έχει υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, η οποία ορίζει ότι μέχρι το τέλος του 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης για κατάρτιση σύμβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών, παροχής τερματικών ΡOS κ.λπ. επικαλούμενοι χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ή ικανότητα της προτείνουσας οντότητας κ.λπ., όταν η πρόταση περιλαμβάνει επαρκείς τρόπους εξασφάλισης απαιτήσεων των παρόχων. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμα 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.

7.500 επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών ή/και POS, τα οποία είναι ασύμβατα μεταξύ τους και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης. Οι επιχειρήσεις αυτές, ενώ έσπευσαν να διασυνδεθούν, αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω ασυμβατότητας συστημάτων ταμειακών και POS. Μόνο για αυτές τις επιχειρήσεις δίνεται ένα χρονικό περιθώριο έως 10 Ιουνίου, προκειμένου να αντικαταστήσουν την ταμειακή τους μηχανή ή/και το POS, όπου χρειάζεται και να ολοκληρωθεί η διασύνδεση με επιτυχία. Σε αυτές τις επιχειρήσεις έχει σταλεί ήδη ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ, που τις ενημερώνει για όλα τα παραπάνω.

Περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται πως οι εποχικές επιχειρήσεις έχουν ούτως ή άλλως προθεσμία διασύνδεσης των συστημάτων τους μέχρι και την ημέρα έναρξης λειτουργίας τους.

Η ΑΑΔΕ ψάχνει 17.000 επιχειρήσεις

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την ΑΑΔΕ, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και αποστολής μηνυμάτων, περίπου 17.000 επιχειρήσεις (που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του συνόλου των υπόχρεων επιχειρήσεων) δεν έχουν ανταποκριθεί καθόλου στις υποχρεώσεις τους με βάση τον νόμο.

Η ΑΑΔΕ βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με αυτές τις επιχειρήσεις, προκειμένου να παρουσιάσουν τους λόγους της μη ανταπόκρισής τους. Αν δεν αποδείξουν ότι η διασύνδεση δεν κατέστη εφικτή λόγω ανωτέρας βίας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ ή 20.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν επιβληθεί τα πρώτα πρόστιμα σε 30 επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ, ενώ «έρχονται» και νέα πρόστιμα τις επόμενες ημέρες και σε άλλες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως του ύψους του τζίρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσες επιχειρήσεις είχαν ορίσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, αλλά το ραντεβού δεν ολοκληρώθηκε με υπαιτιότητα του τεχνικού, έχουν περιθώριο λίγων ημερών προκειμένου να το ολοκληρώσουν προτού ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα.

Το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου

Στην ολοκλήρωση του έργου της διασύνδεσης των ταμειακών με λογισμικό ERP με τα POS πέφτει το βάρος τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP έχουν προθεσμία έως τις 31 Μαΐου, και σε περίπτωση προγραμματισμένου ραντεβού με σκοπό τη διασύνδεση εντός Ιουνίου 2024 έως το τέλος του συγκεκριμένου μήνα. Η σχετική πλατφόρμα για τον ορισμό των ραντεβού έχει ήδη ανοίξει.

Όσοι έχουν προμηθευτεί ή πρόκειται να προμηθευτούν κάποια λύση «all in one», αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή, θεωρούνται ως «μη συνδεδεμένοι»! Σημειώνεται ότι έχουν εγκριθεί 8 πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις.

Τα πρόστιμα

Οι υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματά τους και δεν εμπίπτουν σε κάποια από τις υποκατηγορίες που προαναφέρθηκαν, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων, εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. μη ολοκλήρωση προγραμματισμένου ραντεβού χωρίς δική τους υπαιτιότητα).

Τα πρόστιμα που προβλέπονται ανέρχονται σε:

  • 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,
  • 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια