GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ο Δήμος Κομοτηνής ζητά ΞΕΝΙΑ, ΑΣΤΕΡΙΑ και διαχείριση παραλιακής ζώνης Φαναρίου

Την ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσία του Δημοσίου, που βρίσκεται εντός του Νομού Ροδόπης, ζητά ο Δήμος...


Την ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσία του Δημοσίου, που βρίσκεται εντός του Νομού Ροδόπης, ζητά ο Δήμος Κομοτηνής απο την ΕΤΑΔ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει σε συνέντευξή του στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό “CENTER” ο Δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης.


Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, στην οποία ανήκει η διαχείριση και σε πολλές περιπτώσεις και η ιδιοκτησία των ακινήτων, δεν δείχνει καμία πρόθεση να αξιοποιηθεί ο κτηματικός “θησαυρός” προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Κτίρια που έχουν γράψει ιστορία στην Κομοτηνή, όπως το ξενοδοχείο “ΞΕΝΙΑ”, το Κινηματοθέατρο “ΑΣΤΕΡΙΑ”, το πάρκο Καρυδιάς, αλλά και η πολύ σημαντική παράλια ζώνη του Φαναρίου, ζουν την απόλυτη εξαθλίωση, ρημάζουν στο χρόνο, βανδαλίζονται, γιατί πολύ απλά έχουν περάσει στην γραφειοκρατική διαχείριση των Αθηνών, που αν μη τι άλλο έχει αποδείξει ότι κινείται μόνον όταν συγκεκριμένα συμφέροντα το επιβάλλουν!


Κάτι παρόμοιο και με τις εγκαταστάσεις της “ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ” στο Δασοχώρι της Ξάνθης και πολλά άλλα ακίνητα στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, τα οποια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, να αποφέρουν έσοδα για το ελληνικό δημόσιο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις τοπικές κοινωνίες.

Οπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει ο Δήμαρχος Κομοτηνής, μιλώντας στον Διονύση Βοργιά και στην εκπομπή «Υπεύθυνα Μαζί» της τηλεόρασης Center, καταγράφοντας μία σειρά υποδομών που έχει εγκαταλείψει η ΕΤΑΔ, αλλά και το αίτημά του: «θα θέλαμε πάρα πολύ να έρθουν τα ακίνητα στον Δήμο Κομοτηνής για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε».

Εξαθλίωση δημόσιας περιουσίας

Η ΕΤΑΔ αντιμετωπίζει τη Θράκη όπως αντιμετωπίζει ακίνητα-φιλέτα σε τουριστικές περιοχές, αδιαφορώντας για το εάν τα δικά μας σαπίζουν αναξιοποίητα, αποτελώντας ακόμη κι εστίες κινδύνου. «Όλα αυτά τα χρόνια βλέπουμε ότι η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, που είναι δικιά μας περιουσία, συνέχεια καταστρέφεται», δήλωσε ο δήμαρχος, προτάσσοντας και μία ακόμη διάσταση στο ζήτημα, ότι πλέον χρειάζεται πακτωλός χρημάτων για να διασωθούν και να αποκατασταθούν τα κτίρια.


«Είναι μία εταιρία με την οποία δύσκολα μπορείς να συνεννοηθείς, δεν σκέφτεται και βλέπει όλη την επικράτεια ενιαία κι όχι με διαφορετικό τρόπο», συνέχισε ο Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος εξήγησε πως «ιδιαίτερα τη Θράκη θα έπρεπε να τη βλέπουν με διαφορετικό μάτι, γιατί υπάρχουν θέματα που χρήζουν άμεσης λύσης».

Ο Δήμος έτοιμος να αναλάβει τη διαχείριση

Η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου, επίσης, φαίνεται να αντιμετωπίζει τον Δήμο όπως θα αντιμετώπιζε κάθε ιδιώτη. Από την άλλη, όμως, είναι τουλάχιστον παράλογο, το Δημόσιο να ζητάει χρήματα από την Αυτοδιοίκηση, η οποία θέλει… να διασώσει την περιουσία του Δημοσίου και, συγχρόνως, να της δώσει προστιθέμενη αξία!


Μάλιστα, για τα παρατημένα ακίνητα, ο Δήμος Κομοτηνής έχει σχέδια, εάν έρθουν στα χέρια του. Για παράδειγμα, ο Δήμος ζητάει τον πρώην κινηματογράφο Αστέρια -με την ΕΤΑΔ σύμφωνα με τον δήμαρχο να μην έχει καν απαντήσει στο αίτημα. «Ο Δήμος έχει την ικανότητα να φτιάξει μία αίθουσα εκδηλώσεων ή ένα μεγάλο θέατρο για να εξυπηρετήσουμε όλους τους πολίτες μας», εξήγησε.

Αναφορικά με το εγκαταλελειμμένο πάρκο Καρυδορέματος, 100 στρεμμάτων, που έχει καταντήσει πηγή μόλυνσης, όπως αναγνωρίζει ο δήμαρχος, ζητάει να δοθεί στον Δήμο, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως θεματικό πάρκο κι ως χώρος για την κατασκευή αθλητικών υποδομών σε δεύτερο χρόνο.

Αναφορικά με το Ξενία, πάρα πολλά έχουν γραφτεί για την υποδομή, η οποία θα μπορούσε, προτείνουμε εμείς, ακόμη κι ως οικόπεδο να αξιοποιηθεί για την ανέγερση σχολικής υποδομής.

Κι ακόμη, ως προς τις παραλίες, τα κατεστραμμένα κτίσματα της ΕΤΑΔ πάνω στην αμμουδιά του Φαναρίου, η ελλιπής καθαριότητα, οι εργασίες που κωλυσιεργούν είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα.


«Προσπαθούμε να πείσουμε την Εταιρία και όσους τη διαχειρίζονται, ότι τη Θράκη θα πρέπει να τη δουν με διαφορετικό μάτι», κατέληξε επαναδιατυπώνοντας το αίτημά του ο δήμαρχος Κομοτηνής. Άραγε, τί ακριβώς περιμένει η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου; Να εκμηδενιστεί εντελώς η περιουσία του Δημοσίου κι έπειτα εν μία νυκτί αυτές οι εκτάσεις να καταλήξουν σε χέρια ιδιωτών;

*Πηγές: CENTER TV, xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια