GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Παγκόσμια ανησυχία για τη Μέση Ανατολή – Το Ιράν επιτέθηκε κατά του Ισραήλ

Συναγερμό προκάλεσε η «βροχή» από drones και πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου και διήρκησε ως τις πρώτε...


Συναγερμό προκάλεσε η «βροχή» από drones και πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου και διήρκησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Η λήξη του σημαίνει πως πλέον οι κάτοικοι δεν είναι απαραίτητο να παραμείνουν εντός ή πλησίων καταφυγίων.

Κατά ισραηλινές πηγές, ως τώρα έχουν αναφερθεί μόνο ήσσονες υλικές ζημιές σε στρατιωτική βάση και ο τραυματισμός κοριτσιού στο νότιο Ισραήλ.

Νετανιάχου  «Αναχαιτίσαμε, μαζί θα κερδίσουμε»

Έκτακτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Νετανιάχου στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε το γραφείο του νωρίς την Κυριακή, μετά την επίθεση των ιρανικών drones κατά του Ισραήλ. Η Μέση Ανατολή κινείται ξανά σε αχαρτογράφητα νερά, μετά την εκτόξευση δεκάδων πυραύλων και drones από το Ιράν προς το Ισραήλ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πυραύλων αναχαιτίστηκαν προτού φτάσουν σε ισραηλινό έδαφος από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δημοσίευσε ένα σύντομο μήνυμα στο “X”, λέγοντας «Αναχαιτίσαμε. Μπλοκάραμε. Μαζί θα κερδίσουμε».

Εκατοντάδες drones

Πέρα από τις καταρρίψεις ιρανικών drones οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν δεκάδες ιρανικών πυραύλων που κατευθύνονταν κατά στόχων στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας στην άμυνα του στενού συμμάχου τους στην Μέση Ανατολή κατά της ιρανικής επίθεσης, όπως δήλωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι, αργά το Σάββατο.

Δύο από τους αξιωματούχους, που μίλησαν ανώνυμα, δήλωσαν ότι μερικοί από τους πυραύλους καταρρίφθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ εκδηλώθηκε μετά από τις εκτοξεύσεις ιρανικών drones φορτωμένων με εκρηκτικά, αλλά και πυραύλων κατά του Ισραήλ, αργά το Σάββατο στην πρώτη άμεση επίθεση της Τεχεράνης κατά ισραηλινών εδαφών.

Πρόκειται για μία ιρανική επίθεση εκδίκησης, η οποία κλιμάκωσε το ενδεχόμενο πυροδότησης μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης..

«Όχι» Μπάιντεν σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, μετά την άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για όσα ειπώθηκαν μεταξύ του αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού.

ΗΠΑ: «Δεν θέλουμε πόλεμο», αλλά «δεν θα διστάσουμε να δράσουμε»

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν δεκάδες πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εξαπολύθηκαν από το Ιράν —καθώς και από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη— εναντίον του Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής προς Σάββατο, ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές από το Ιράν και τα ενεργούμενά του» και «καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε ο κ. Όστιν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αξίωσε το Ιράν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προσθέτοντας πως «δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: «Η αντιπαράθεση δεν τελείωσε»

Το Ισραήλ απέκρουσε το πρώτο μείζον κύμα ιρανικών μη επανδρωμενων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον του, όμως η αντιπαράθεση δεν έχει ακόμα τελειώσει, ανέφερε σήμερα σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε και πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει περί τις 16:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 23:00 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο Γκιλάντ Ερντάν, ανακοίνωνε μέσω X πως ζήτησε τη σύγκληση του ΣΑ καθώς «η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» και «αναμένω να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να αναλάβει σθεναρή δράση εναντίον του Ιράν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια