GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΕΚΑΒ-Τι απαντά στην καταγγελία του πατέρα: «Προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς»

Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία του πατέρα ενός 7χρονου παιδιού από τα Γιάννενα πως τα μέλη του ΕΚΑΒ αρνήθηκαν τη διακομιδή του παιδιού του απ...


Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία του πατέρα ενός 7χρονου παιδιού από τα Γιάννενα πως τα μέλη του ΕΚΑΒ αρνήθηκαν τη διακομιδή του παιδιού του από την πόλη της Ηπείρου στο νοσοκομείο Παίδων επικαλούμενοι το γεγονός πως έληγε η βάρδια του πληρώματος.

Η καταγγελία του πατέρα έγινε στο Mega και την εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα».

Όπως ανέφερε, το παιδί νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και πριν από δυο ημέρες κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή της στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, λόγω αποστήματος στην τραχηλική χώρα, που θα επέφερε ασφυξία.

Όταν όμως η παιδίατρος κάλεσε το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων προκειμένου να διακομιστεί στο νοσοκομείο Παίδων, το ΕΚΑΒ τους ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να γίνει η διακομιδή γιατί έληγε η βάρδια του πληρώματος.

«Κάλεσε ενδονοσοκομειακά η παιδίατρος στο ΕΚΑΒ Ιωαννίνων. Έτυχε να είμαι μπροστά στο τηλεφώνημα, ο τηλεφωνητής του ΕΚΑΒ ανέφερε ότι το πλήρωμα αρνείται τη διακομιδή. Η παιδίατρος ρώτησε με ποιο δικαίωμα αρνούνται τη διακομιδή ενός ασθενούς.

Της συνέστησε να καλέσει το 166 ώστε να καταγραφεί σαν περιστατικό και έτσι να αναγκαστούν να κάνουν τη διακομιδή, γιατί η πρόφασή τους ήταν ότι τελειώνει η βάρδια τους στις 08:00 το πρωί. Η δική τους η βάρδια. Αφού έκανε η γιατρός την κλήση στο ΕΚΑΒ, στις 2:20 περίπου, περιμέναμε να ετοιμαστούν τα χαρτιά και να έρθει το ασθενοφόρο να φύγουμε. Δέχονται λοιπόν μια κλήση στο γραφείο των ιατρών στις 3:30 και τους είπαν ότι οριακά θα έφταναν στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”.

Έφυγα στις 04:20 από Γιάννενα και 07:30 ήμουν στο “Αγία Σοφία” και με 100 χιλιόμετρα να πήγαινε το ασθενοφόρο θα προλάβαιναν να είναι εδώ. Υπέγραψα εγώ και πήρα το παιδί υπ’ευθύνη μου, το περιστατικό έχρηζε χειρουργείου και στα Γιάννενα δεν γινόταν. Το παιδί τώρα είναι καλά », σημείωσε μεταξύ άλλων.

  • Οι εξηγήσεις του ΕΚΑΒ

Από την πλευρά του ανακοίνωση έδωσε το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων δίνοντας τη δική του εκδοχή για το συμβάν:

«Αποσαφηνίσεις σχετικά με καταγγελία περί άρνησης διακομιδής του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, παιδιού από το Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων προς το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα.

Αναφορικά με καταγγελία που έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ώρα, σχετικά με την άρνηση του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων για την πραγματοποίηση διανοσοκομειακής διακομιδής παιδιού, από το Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων προς το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα, λόγω λήξης της βάρδιας των διασωστών, και κατόπιν διερεύνησης του περιστατικού εκ της Διευθύνσεως του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, θα θέλαμε να αποσαφηνίσουμε τα εξής:

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 στις 2:50 πμ το τηλεφωνικό κέντρο του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων έλαβε κλήση από ιατρό του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, σχετικά με ερώτημα για τη δυνατότητα πραγματοποίησης διανοσοκομειακής διακομιδής παιδιού προς το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα, επισημαίνοντας όμως ότι το πλήρωμα του ασθενοφόρου θα πρέπει να έχει παραδώσει το παιδί στον ιατρό αποδοχής του περιστατικού πριν τις 8:00 πμ που τελειώνει η εφημερία του Νοσοκομείου των Αθηνών.

Ο τηλεφωνητής διευκρίνισε στην καλούσα ιατρό ότι με βάση την χιλιομετρική απόσταση (περίπου 420 χλμ) και τον απαιτούμενο χρόνο των πρωτοκόλλων παραλαβής και παράδοσης του ασθενούς συνδυαστικά με τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν, δεν είναι δυνατόν να εγγυηθεί την άφιξη του ασθενοφόρου στην Αθήνα πριν τις 8:00 πμ που έληγε η εφημερία του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 3:10 πμ, η ιατρός από το Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων ξανακάλεσε στο τηλεφωνικό κέντρο του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Ιωάννινων και αιτήθηκε, επίσημα πλέον, την πραγματοποίηση της διανοσοκομειακής διακομιδής προς το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Στις 3:23 πμ ενεργοποιήθηκε η διαδικασία προετοιμασίας του ασθενοφόρου οχήματος για την πραγματοποίηση της διακομιδής.

Στις 3:45 πμ όμως, πραγματοποιήθηκε 3η κλήση από τη ιατρό του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων όπου αιτήθηκε την ακύρωση της διανοσοκομειακής διακομιδής, διότι με πρωτοβουλία και ιδία ευθύνη συγγενούς του παιδιού, αυτό θα μεταφερόταν στην Αθήνα με ιδιωτικό μέσο.

Εν κατακλείδι, είναι προφανές πως ουδέποτε διατυπώθηκε ή αναφέρθηκε άρνηση διακομιδής, από τα στελέχη του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Ιωάννινων, και πόσο μάλλον λόγω λήξης της βάρδιας τους. Αντιθέτως, αυτό που ευθαρσώς αναφέρθηκε, αφορούσε την αδυναμία εγγυημένης ώρας άφιξης του ασθενοφόρου στην Αθήνα, προ της λήξης της εφημερίας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (και όχι της λήξης της βάρδιας των πληρωμάτων των ασθενοφόρων), δεδομένης της χιλιομετρικής απόστασης σε σχέση με την επίτευξη της ασφαλούς μετάβασης όλων των επιβαινόντων στο σημείο προορισμού.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ, σε πανελλαδικό επίπεδο, πραγματοποιούν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο εκατοντάδες διακομιδές (είτε πρωτογενείς είτε δευτερογενείς), με πρωταρχικό μέλημα τόσο την ασφάλεια του εκάστοτε ασθενούς όσο και των ιδίων».

  • «Αρνήθηκαν τη διακομιδή του παιδιού»

Στο μεταξύ, ο πατέρας παραχώρησε νεότερες δηλώσεις για το συμβάν στο Mega και την εκπομπή «Live News».

Πήρα την απόφαση, μαζί με τη σύζυγό μου, να πάρω το παιδί και να φύγουμε, δεν ξέρω αν ήταν σωστό ή λάθος, αλλά και πάλι σε μία ενδεχόμενη ασφυξία, πάλι και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ και ο γιατρός που θα το συνόδευε, δε νομίζω ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι».

Η παιδίατρος που έκανε το αίτημα της διακομιδής ενημερώθηκε από το συντονιστικό κέντρο πως δεν είναι σίγουροι αν το ΕΚΑΒ θα καταφέρει να φτάσει μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο στην Αθήνα.

Τότε, ο πατέρας, καταγγέλλει πως την άκουσε να λέει ότι το πλήρωμα αρνείται τη διακομιδή.

«Κινήθηκαν οι διαδικασίες, μας είπαν ετοιμάστε το παιδάκι για να φύγετε, περιμένω 20λεπτο χωρίς ενημέρωση, μπαίνω στο γραφείο των γιατρών. Μπροστά μου λέει:

‘’Μα τι λέτε; Είναι δυνατόν το πλήρωμα να αρνείται τη διακομιδή; (…) Δεν έγινε απολύτως τίποτα, την προέτρεψαν να ξαναπάρει στο ΕΚΑΒ. Η γιατρός είπε στο ΕΚΑΒ εκείνη την ώρα ‘έχω τον πατέρα μπροστά μου, τι θα πω στον πατέρα; (…)

Υπάρχει ένα σχέδιο οργανωμένο να επιρρίψουν τις ευθύνες στην γιατρό που έδωσε μεγάλη ευθύνη για να φύγει το παιδί με ασθενοφόρο. (…) Προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στη γιατρό, προσπαθούν να βγάλουν τρελούς και εμένα και τη γιατρό», καταγγέλλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια