GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ξεκινάει η δοκιμαστική λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης

Αύριο αναμένεται να φτάσει στον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) της Αλεξανδρούπολης το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού α...


Αύριο αναμένεται να φτάσει στον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) της Αλεξανδρούπολης το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το φορτίο έρχεται από τις ΗΠΑ και θα χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμαστική λειτουργία του FSRU.

Το αμερικανικής προέλευσης LNG θα χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμαστική λειτουργία του FSRU. Από τον χρόνο διαρκείας της δοκιμαστικής λειτουργίας θα εξαρτηθεί και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της νέας υποδομής φυσικού αερίου, που λόγω του καθαρά εξαγωγικού της προσανατολισμού ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως –ανεξάρτητης από το ρωσικό αέριο– πύλης για την προμήθεια των αγορών της ευρύτερης περιοχής.

Το μεγαλύτερο μέρος του υγροποιημένου αερίου που θα αεριοποιείται στον πλωτό σταθμό LNG εκτιμάται ότι θα εξάγεται μέσω του διασυνδετηρίου αγωγού IGB και του σταθμού του Σιδηροκάστρου σε αντίστροφη ροή στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω των υφιστάμενων διασυνδέσεων θα φτάνει στη Σερβία, στη Βόρεια Μακεδονία, στη Ρουμανία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία και δυτικά μέχρι την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, μια αγορά πάνω από 65 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως (όση περίπου η κατανάλωση της Γερμανίας).

Tόσο το νέο FSRU «Aλεξανδρούπολις» όσο και ο αγωγός IGB θα λειτουργήσουν στο μέγιστο της δυναμικότητάς τους μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των συμπιεστών του εθνικού συστήματος μεταφοράς αερίου (ΕΣΦΑ) στην περιοχή της Κομοτηνής, ένα έργο αξίας 110 εκατ. ευρώ, που ήδη υλοποιείται.

Πηγή:dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια