Η πόλη της Ξάνθης είναι από τους προορισμούς που όσοι τον επισκέπτονται, γοητεύονται και επιδιώκουν να τον επισκεφτούν ξανά. Δεν είναι, όμως...
Η πόλη της Ξάνθης είναι από τους προορισμούς που όσοι τον επισκέπτονται, γοητεύονται και επιδιώκουν να τον επισκεφτούν ξανά. Δεν είναι, όμως, μόνο η αρχιτεκτονική και γαστρονομική αξία της που την καθιστά ξεχωριστή.
Όχι μακριά από την πόλη, ξεδιπλώνονται μοναδικά τοπία φυσικής ομορφιάς. Δάση, νερά και μονοπάτια αποτελούν σίγουρα must σημεία στην λίστα κάθε φυσιολάτρη που δεν χορταίνει την εξερεύνηση.
Ακολουθούν 3 στάσεις που θα σας ξεκλειδώσουν την ομορφιά της θρακικής φύσης:
Δάσος Χαϊντούς
Στην πιο ακριτική περιοχή της χώρας μας, στα σύνορα με τη Βουλγαρία και πάνω στην οροσειρά της Ροδόπης, βρίσκεται ένα εκπληκτικής ομορφιάς δάσος. Το δάσος Χαϊντούς στα βόρεια της Σταυρούπολης είναι ένα υπερθέαμα χλωρίδας και πανίδας. Δύο δάση και ένας καταρράκτης που που θα προσφέρουν τέρψη στα μάτια και τα αυτιά σας.
Καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του από τεράστιες αιωνόβιες οξιές και πλήθος άλλων δέντρων αλλά τις εντυπώσεις κερδίζει το ταπεινό κίτρινο κρίνο που συναντάται στα βουνά της περιοχής.
Εξίσου πληθωρική είναι και η παρουσία των ζώων καθώς εκεί βρίσκουν καταφύγιο από αρκούδες και λύκοι μέχρι ζαρκάδια. Ένα τμήμα του δάσους της Χαϊντούς, με συνεχείς συστάδες οξιάς, έχει ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης και έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του χωριού Ερύμανθου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ατέλειωτες πεζοπορίες κάτω από τα πανύψηλα δέντρα των 30 μέτρων σε ύψος.
Σταυρούπολη – Καταρράκτης Λειβαδίτη
Αν και άγνωστους σε πολλούς, πρόκειται για το μεγαλύτερο καταρράκτη σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Βρίσκεται έξω από το χωριό Λειβαδίτης σε υψόμετρο 1.300 μέτρων και προσεγγίζεται σχετικά εύκολα από έναν χωματόδρομο μέσα σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς δάσος από οξιές, σφενδάμους και άλλα αιωνόβια δέντρα.
Όσο ο επισκέπτης πλησιάζει στον καταρράκτη, τόσο γίνεται και πιο έντονη η τρομερή ηχητική του παρουσία. Και ακόμα πιο δυνατή ως εικόνα είναι όταν βρεθεί κανείς στην βάση του και δει το νερό να πέφτει από ύψος σχεδόν 60 μέτρων.
Αν καταφέρει κανείς να ξεκολλήσει το βλέμμα του από πάνω του θα απολαύσει ένα πανέμορφο παρθένο δάσος, ιδίως το φθινόπωρο όπου τα πεσμένα φύλλα και τα έντονα χρώματα, κυριολεκτικά ζαλίζουν. Όσοι, πάντως, φθάσουν μετά από πολύ κρύο τον χειμώνα, θα αντικρίσουν τον καταρράκτη παγωμένο, μέσα σε ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι.
Δάσος Κοτζά Ορμάν
Ένα από τα πιο όμορφα δάση της χώρας μας το οποίο αναπτύσσεται στις όχθες του Νέστου, με οργιαστική βλάστηση που σε κάποια σημεία του θυμίζει έντονα ζούγκλα του Αμαζονίου. Το όνομά του παραμένει και σήμερα στα τουρκικά, και σημαίνει «Μεγάλο Δάσος», και αναφορές σε αυτό γίνονται ακόμα και από την αρχαιότητα.
Πανύψηλα δέντρα από λεύκες, σφενδάμια και τις σπάνιες αγριοπασχαλιές μαζί με πλήθος από άγρια ζώα δημιουργούν ένα πολύτιμο οικοσύστημα από τα πιο αγνά και καλοδιατηρημένα που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Η πρόσβαση στο υπέροχο αυτό δάσος γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω της Καβάλας, και από την Κεραμωτή και το κέντρο πληροφόρησης Δέλτα Νέστου ξεκινά μία καλά σηματοδοτημένη και εύκολη πεζοπορική διαδρομή διάρκειας μιας ώρας η οποία αποκαλύπτει στον επισκέπτη την ομορφιά του δάσους σε όλο της το μεγαλείο.
Πηγή:travel.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια