GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Θεσσαλία: Βγάζουν τα τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου οι πλημμυροπαθείς αγρότες

Τα τρακτέρ βγάζουν στους δρόμους οι πλημμυροπαθείς αγρότες του νομού Λάρισας την προσεχή Τετάρτη (13/12) μετά από ομόφωνη απόφαση της σύσκεψ...


Τα τρακτέρ βγάζουν στους δρόμους οι πλημμυροπαθείς αγρότες του νομού Λάρισας την προσεχή Τετάρτη (13/12) μετά από ομόφωνη απόφαση της σύσκεψης, που έγινε την Τρίτη (5/12), στη Νίκαια Λάρισας.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες σκοπεύουν να βγάλουν τα τρακτέρ τους στον Κόμβο Πλατυκάμπου.

Παράλληλα, ζητούν ταυτόχρονα συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας από το οποίο περιμένουν, όπως αναφέρουν, συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Αγροτών Λάρισας και η ΕΟΑΣΝΛ καλούν τους πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να συμμετέχουν δυναμικά στην κινητοποίηση, διεκδικώντας:

– Άμεσο χρονοδιάγραμμα και τα αντίστοιχα έργα, όπως η διάνοιξη νέας σήραγγας για την υλοποίηση της αποστράγγισης των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας προς το Αιγαίο. Να υπάρξει σχεδιασμός από το κράτος στα χωριά που έχουν πλημμυρίσει και σε όσα κινδυνεύουν, επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά, μέτρα για την κατοικία και διαβίωση όσων έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν. Οι αγρότες, που καλλιεργούσαν σε αυτές τις περιοχές, να πάρουν πλήρη αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά παραγωγικά.

– Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.

– Άμεσα χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή και όχι στην ασφαλιζόμενη τιμή στον ΕΛΓΑ, το κεφάλαιο, τον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές χωρίς να προσμετράται η παλαιότητα των μηχανημάτων.

– Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα ό,τι άλλο προβάλλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.

– Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να παγώσουν όλα τα χρέη για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Αναστολή πληρωμής και μείωση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος της ΔΕΗ.

–  Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.

–Να υπάρχει τουλάχιστον για μια χρονιά εξαίρεση της Θεσσαλίας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

–  Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.

–Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθεί άμεσα το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ.

Για τα προϊόντα με βάση το κόστος παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος από την φετινή παραγωγή διεκδικούμε από την Κυβέρνηση:

* Βαμβάκι – Καλαμπόκι 300€/στρέμμα

* Βιομηχανική Τομάτα 1000€/στρέμμα

* Μηδική 200€/στρέμμα

* Αμπέλια 600€/στρέμμα

* Αμύγδαλα 800€/στρέμμα

* Φιστίκια 2000€/στρέμμα

* Καρύδια – Ροδιά 1000€/στρέμμα

* Αιγοπρόβατα 300€ για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με παραγωγικά ζώα και 500€ για την απώλεια της φετινής παραγωγής στα πνιγμένα κοπάδια.

* Να υπάρχει άμεσα αποζημίωση στο 100% για το φυτικό κεφάλαιο στις δενδρώδεις καλλιέργειες που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Είναι ολοφάνερο χωρίς την αναγκαιότητα αυτοψίας ότι τα δένδρα έχουν καταστραφεί αφού βρίσκονται 3 μήνες μέσα στο νερό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια