GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αύξηση προϋπολογισμού στα σχέδια βελτίωσης -Επωφελούνται περισσότεροι οι Περιφέρειες Έβρου και Θεσσαλίας

Την ερχόμενη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει τους νέους Αντιπεριφερειάρχες (σ.σ. Νέα χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης η Βάσω Παυλακάκη...


Την ερχόμενη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει τους νέους Αντιπεριφερειάρχες (σ.σ. Νέα χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης η Βάσω Παυλακάκη και θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών ο Ιρφάν Χατζηγκενέ) και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, ο νέος Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης

Στα 203.840.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός των σχεδίων βελτίωσης, αυξημένος κατά 23.840.000 ευρώ. Και "τυχερός" ο νέος Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης. Αφού θα εισπράξει τη μερίδα του...  λέοντος!

Όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο αρμόδιος υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, στόχος της αύξησης του προϋπολογισμού στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Έβρου είναι η κάλυψη των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από υποψηφίους αυτών των περιοχών, που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

«Απόλυτα συνεπείς σε όσα έχουμε εξαγγείλει, προχωρούμε στην ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα σχέδια βελτίωσης στη Θεσσαλία και στον Έβρο, ώστε να ενταχθούν και οι επιλαχόντες. Συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό των παραγωγών σε όλη την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως στις περιοχές που δοκιμάσθηκαν έντονα από ακραία φυσικά φαινόμενα», είπε ο κ. Αυγενάκης και προσέθεσε: «Μέσα από το ενισχυμένο πρόγραμμα για τα σχέδια βελτίωσης, συνεχίζουμε την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα. Με πράξεις στηρίζουμε τους Έλληνες παραγωγούς και τους οπλίζουμε με όλα τα αναγκαία εφόδια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του σήμερα, αλλά και τις προκλήσεις του αύριο».

Ο νέος προϋπολογισμός της δράσης έχει ως εξής:

 •     Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 23.300.000 ευρώ
 •     Κεντρικής Μακεδονίας 33.660.000 ευρώ
 •     Δυτικής Μακεδονίας 16.760.000 ευρώ
 •     Θεσσαλίας 36.500.000 ευρώ
 •     Ηπείρου 8.520.000 ευρώ
 •     Ιονίων Νήσων 2.560.000 ευρώ
 •     Δυτικής Ελλάδας 18.050.000 ευρώ
 •     Στερεάς Ελλάδας 13.150.000 ευρώ
 •     Πελοποννήσου 16.690.000 ευρώ
 •     Αττικής 2.760.000 ευρώ
 •     Βορείου Αιγαίου 9.940.000 ευρώ
 •     Νοτίου Αιγαίου 3.780.000 ευρώ
 •     Κρήτης 18.170.000 ευρώ

    Σύνολο: 203.840.000 ευρώ

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθούν οι εργασίες των γνωμοδοτικών επιτροπών στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ενώ μέχρι το τέλος του έτους αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο των περιφερειών της χώρας.

 Στη συνέχεια, ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, από τα οποία θα καθοριστεί η ζήτηση σε κάθε περιφέρεια, θα καταμεριστεί επιπλέον ποσό ως υπερδέσμευση για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων επιλέξιμων αιτήσεων.

Ως επιλέξιμες επενδύσεις μπορεί να κριθούν όλα τα πάγια επενδυτικά αγαθά που είναι καινούρια και αμεταχείριστα, προσαρμόζονται λειτουργικά στις συνθήκες και στις δραστηριότητες της εκμετάλλευσης και έχουν δυναμικότητα, μέγεθος, ποσότητα ανάλογες της παραγωγικής ικανότητας της εκμετάλλευσης. Επίσης, ενισχύονται οι αναγκαίες μελέτες και το απαραίτητο λογισμικό.

Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι τα κτίρια, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η εγκατάσταση φυτειών, οι επενδύσεις που συμβάλουν στην αξιοποίηση ΑΠΕ, η αγορά γης όμορης προς ιδιόκτητη γη.

Για όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ως όριο αιτούμενου προϋπολογισμού που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης, ορίζονται τα 150.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο ανώτατος αιτούμενος προϋπολογισμός δύναται να αυξηθεί, έως και τις 250.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του έτους 2022, ανέρχεται τουλάχιστον στο 20% του αιτούμενου προϋπολογισμού.

Η ένταση ενίσχυσης, ανάλογα με την ιδιότητα του δικαιούχου και τον τόπο μόνιμης κατοικίας του κυμαίνεται από 40% έως 80%.

Δεν υπάρχουν σχόλια