GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πώς θα πάρουν αμοιβή έως 3.000 ευρώ όσοι καρφώνουν φοροδιαφυγή με… Appodixi

«Καμπάνες» έως 100.000 ευρώ για παραβάσεις παραποίησης ταμειακών μηχανών


«Καμπάνες» έως 100.000 ευρώ για παραβάσεις παραποίησης ταμειακών μηχανών

Επώνυμες καταγγελίες πολιτών για παραποιημένες ταμειακές μηχανές μέσω της εφαρμογής «Appodixi», οι οποίες καταλήγουν σε έλεγχο και επιβολή προστίμου θα επιβραβεύονται με χρηματική αμοιβή από 100 έως 3.000 ευρώ. Το μέτρο της χρηματικής επιβράβευσης δεν θα έχει αναδρομική ισχύ αλλά θα εφαρμοστεί από τη δημοσίευση του νόμου στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν βοηθήσει το φοροελεγκτικό μηχανισμό μέσω των καταγγελιών στην αποκάλυψη περιπτώσεων φοροδιαφυγής δεν θα κερδίζουν καμία χρηματική επιβράβευση αφού το μέτρο θα ενεργοποιηθεί με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η ΑΑΔΕ εντόπισε μετά από καταγγελία καταναλωτή στην εφαρμογή Appodixi, σούπερ μάρκετ στη Σπάρτη με διπλές ταμειακές. Από τις δύο ταμειακές, διαβίβαζε τις αποδείξεις στην εφορία, από τις άλλες δύο όχι και κάπως έτσι έκρυψε 116.200 αποδείξεις, συνολικής αξίας 852 .000 ευρώ συν ΦΠΑ 127.000 ευρώ. Ο καταναλωτής ο οποίος συνέβαλε στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής, θα δικαιούνταν έως 3.000 ευρώ αν η διάταξη οικονομικής επιβράβευσης η οποία ψηφίζεται μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο την Πέμπτη, είχε αναδρομική ισχύ.

  • Τι προβλέπει η διάταξη

Η διάταξη του νομοσχεδίου για τη χρηματική επιβράβευση των φορολογούμενων που καταγγέλλουν κρούσματα φοροδιαφυγής ορίζει τα εξής:

  • Αν κατόπιν επώνυμης καταγγελίας σε βάρος οντότητας μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φ.Η.Μ. ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε., του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.
  • Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.
  • Η χρηματική επιβράβευση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Επισημαίνεται ότι η ΑΑΔΕ προχώρησε σε νέα έκδοση της εφαρμογής appodixi η οποία θα αναγνωρίζει το QRCode των ΦΗΜ που έχουν αναβαθμιστεί περιλαμβάνοντας πλέον και την ημερομηνία και ώρα έκδοσης του παραστατικού

  • Καμπάνες έως 100.000 ευρώ για «πειραγμένες» ταμειακές

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την επιβολή προστίμων έως 100.000 ευρώ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι μετά από έλεγχο εντοπιστούν να χρησιμοποιούν «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Ειδικότερα για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ), κατά οποιονδήποτε τρόπο επιβάλλονται πρόστιμα ανά ελεγχόμενο έτος ως εξής:

  • Όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα του ελεγχόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου ή οντότητας, όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις φορολογικές δηλώσεις των τριών τελευταίων φορολογικών ετών. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
  • Όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια