GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η Σακελλαροπούλου εγκαινίασε τη Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «ΕΛΙΖΑ»

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλο...


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τα εγκαίνια της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών.

«Ίσως δεν υπάρχει οδυνηρότερη μορφή βίας από αυτήν που ασκείται σε παιδιά. Ευάλωτα και αδύναμα, ανήμπορα να αντιδράσουν στη βάναυση μεταχείριση, βυθίζονται σ’ ένα σκοτάδι χωρίς τέλος που αναπόφευκτα θα επηρεάσει την ενήλικη ζωή τους», είπε στην ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής Ελπιδοφόρος Μανταδάκης και η πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΙΖΑ» Μαρίνα Καρέλλα.

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος τόνισε ότι «ήδη βρισκόμαστε σε διυπουργική διαβούλευση για την εκπόνηση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την διασφάλιση Ψυχικής Υγείας Παίδων και Εφήβων».

Είπε ότι η Μονάδα που εγκαινιάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης αποτελεί πρωτοβουλία του Σωματείου «ΕΛΙΖΑ» και πρόκειται για την 3η Μονάδα, που ιδρύεται πανελλαδικά, καθώς ήδη λειτουργούν δύο αντίστοιχες, στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐα Κυριακού» και στο «Αττικόν».

Λίγα λόγια για την ΕΛΙΖΑ:

Η αληθινή ιστορίας της 6χρονης Ελίζας που έφυγε από τη ζωή από τα χέρια της μητέρας της και χαρακτηρίστηκε από τις αρχές της Νέας Υόρκης ως η «χειρότερη περίπτωση παιδικής κακοποίησης που είχαν δει ποτέ», στάθηκε η κινητήριος δύναμη του ΕΛΙΖΑ, του μοναδικού Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου που μάχεται για το τέλος της κακοποίησης στα παιδιά.

Η 1η Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών, της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) ιδρύθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», με πρωτοβουλία του ΕΛΙΖΑ και εγκαινιάστηκε στις 5 Ιουνίου 2018 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είναι διαπιστωμένο ότι οι ανάγκες των παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση / παραμέληση απαιτούν τον συντονισμό και τη συνεργασία ομάδων προστασίας, εντός του νοσοκομείου. Στόχος της Μονάδας που θα δημιουργηθεί και στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ωσονούπω, είναι να διασφαλιστεί η αναγνώριση των βρεφών και των παιδιών σε κίνδυνο για όλες τις μορφές κακοποίησης / παραμέλησης σε ολοένα μικρότερες ηλικίες, καθώς και η προστασία ευάλωτων οικογενειών.

Οι Μονάδες αυτές αποτελούν τον πρώτο στην Ελλάδα νοσοκομειακό χώρο για:

– την εξέταση και την παρακολούθηση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης/ παραμέλησης

– τον συντονισμό της διεπιστημονικής φροντίδας, που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες επαγγελματιών που καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά κακοποίησης, π.χ. ιατρός, νοσηλευτής, κοινωνικός λειτουργός, επαγγελματίας ψυχικής υγείας, ιατροδικαστής, αστυνομικός κ.ά.

– την ανάπτυξη γραπτών πρωτοκόλλων / κατευθυντηρίων οδηγιών για την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών κακοποιημένων / παραμελημένων παιδιών

– τη διαμόρφωση ερευνητικών / εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της κακοποίησης

-τη συλλογή δεδομένων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση επιστημονικά τεκμηριωμένων στρατηγικών πρόληψης και διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης / παραμέλησης παιδιών

Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, η Μονάδα διαθέτει ένα ιατρείο κατάλληλα διαμορφωμένο και φιλικό για την εξέταση των παιδιών, καθώς και έναν χώρο συνάντησης και εργασίας για όλους όσοι εμπλέκονται στη φροντίδα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια