GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Φωτιές στη Θράκη: Ποιοι και γιατί δεν ήρθαν!

Ο καιρός, φαίνεται ότι θα είναι ο μεγάλος σύμμαχος της Θράκης και της Αν. Μακεδονίας, για τη μεγάλη δοκιμασία αλλά και καταστροφή που υπέστη...


Ο καιρός, φαίνεται ότι θα είναι ο μεγάλος σύμμαχος της Θράκης και της Αν. Μακεδονίας, για τη μεγάλη δοκιμασία αλλά και καταστροφή που υπέστησαν απο τις πυρκαγιές φέτος το καλοκαίρι.

Φωτιές που δεν άναψαν μόνες τους, φωτιές που τοποθετήθηκαν για συγκεκριμένο λόγο, πλην ελαχίστων εστιών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής (ξηρασίας) και των κεραυνικών φαινομένων.

Οι επιστήμονες μίλησαν και είπαν τη δική τους άποψη.

Τα στοιχεία των αργοπορημένων αντανακλαστικών των υπηρεσιών πληροφοριών, είναι πλέον αδιάσειστα, ότι οι πυρκαγιές στο 90% οφείλονται σε εμπρησμούς.

Οι Δικαστικές Αρχές και τα Ανακριτικά τμήματα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας έχουν πολύ δουλειά για τον επόμενο καιρό.

Οι πραγματικοί ήρωες των 15 και πλέον ημερών που καίγεται η Θράκη αλλά και στις φωτιές της Αν. Μακεδονίας, είναι οι πυροσβέστες, οι φαντάροι και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Αστυνομικοί, οι Εθελοντές Δασοπυροσβέτες, το ΕΚΑΒ, οι νοσηλευτές και οι γιατροί, και φυσικά όλος ο λαός των πληττώμενων περιοχών που δεν άφησε τα χώματα της Θράκης στην τύχη τους!

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει, στους πυροσβέστες και τα κλιμάκια άλλων χωρών που συνέδραμαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, αν και η παρουσία τους αν είχε ζητηθεί εξ’ αρχής και όχι με μία εβδομάδα καθυστέρηση, ίσως οι φωτιές να είχαν περιορισθεί και σβήσει νωρίτερα.

Υπουργικά Κλιμάκια και Αρχηγοί Κομμάτων

Ολοι μα όλοι, είχαν υποτιμήσει κατα πολύ αυτό που γίνεται στη Θράκη κυρίως και λιγότερο στην Αν. Μακεδονία. Κανείς τους δεν πίστεψε εξ’ αρχής ότι επρόκειτο για εμπρησμούς μιας ασύμμετρης απειλής για την πιο ευαίσθητη περιοχή της χώρας.

Ολοι πίστεψαν ότι η κλιματική αλλαγή ήταν η κύρια αιτία, μα διαψεύστηκαν πάρα πολύ γρήγορα.

Με μεγάλη καθυστέρηση, το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αντέδρασε, ενώ ακολούθησαν και άλλα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία όμως κινητοποιήθηκαν αφότου ο Πρωθυπουργός εκτίμησε και ενημερώθηκε – έστω και καθυστερημένα – ότι η Θράκη απειλείται.

Τα κλιμάκια που ήρθαν με τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς αρχικά, αρκετά υποβαθμισμένα και λίγο αργότερα με τους υπουργούς να έρχονται για να πεισθούν αλλά και να αποδείξουν ότι το Κράτος των Αθηνών είναι εδώ και αντιδρά!

Βεβαίως, το γεγονός της αργοπορημένης αντίδρασης εκμεταλλεύτηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ήρθαν, είδαν άκουσαν και έκαναν μόνο αντιπολίτευση, χωρίς προτάσεις, χωρίς ουσία. Αλλά αυτοί τουλάχιστον ήρθαν…

Αυτοί γιατί δεν ήρθαν;

Αν κάποιους θα περίμενε η Θράκη άμεσα να μεταβούν και δηλώσουν την συμπαράστασή τους ήταν οι παρακάτω:

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ο Προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου, στον οποίο ανήκουν οι λεγόμενες “Νέες Χώρες” δηλαδή οι Μητροπόλεις της Θράκης, και λόγω της γειτνίασης, θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν ο πρώτος που θα ερχόταν και θα συμπαραστεκόταν στους Θρακιώτες. Αντ’ αυτού προτίμησε και μετέβει στα Καλάβρυτα. 

 

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Θρακιώτισσα κατά το ήμισυ και η ίδια με καταγωγή απο την Σταυρούπολη Ξάνθης, επίσης αναμένονταν απο τους πρώτους Πολιτειακούς Παράγοντες της χώρας για να έρθουν στη στιγμή της κρίσης και να δείξει ότι η Ελληνική Δημοκρατία, της οποίας είναι θεματοφύλλακας και εκπρόσωπος, είναι κοντά στους Θρακιώτες.

 

Πρωθυπουργός: Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, επισκέφθηκε άμεσα την Πάρνηθα για να διαπιστώσει τις καταστροφικές πυρκαγιές και εκεί, επισκέφθηκε τη Ρόδο για δεύτερη φορά για να εξαγγείλει μέτρα ανακούφισης, αλλά για τη Θράκη, ουδεμία κίνηση επίσκεψης έκανε και με μία σιωπηρή και χαμηλών τόνων πρακτική εξήγγειλε μέτρα που έτσι και αλλιώς προβλέπονται καταρχήν απο το νόμο για πυρόπληκτους. Αναμένεται βέβαια το πακέτο εξαγγελιών στη ΔΕΘ. Πάντως στη Θράκη δεν προσήλθε.

 

Αμερικανός Πρέσβης: Ο κ. Τσούνης, ελληνικής καταγωγής Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, επισκέφθηκε το κέντρο επιχειρήσεων στην Αθήνα, όμως δεν ήρθε στη Θράκη, όπως έπραξε άλλες φορές, τώρα που ο χώρος ενδιαφεροντος της χώρας που εκπροσωπεί διπλωματικά, απειλήθηκε άμεσα. Η Αμερική έχει στην ουσία ιδρύσει τη νέα της βάση στη Βόρεια Ελλάδα που καλύπτει το Νότιο Βαλκανική Χερσόνησο, και έτσι η παρουσία του κ. Τσούνη θα επιβεβαίωνε ότι η Θράκη δεν είναι μόνο μία χωρική ενότητα στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, αλλά ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν έμπρακτα τους Θρακιώτες και αποτελούν ακόμα μία ασπίδα προστασίας έναντι των επιβουλεύσεων άλλων χωρών της γειτονίας.

Γιατί λοιπόν δεν ήρθαν στη Θράκη όλοι οι προαναφερόμενοι;

Τι είναι αυτό που τελικώς έγινε στη Θράκη και δεν ήταν άξιο προσοχής σε κανέναν απο τους προαναφερόμενους;

Μόνο οι Θρακιώτες είδαν τον κίνδυνο και υπερεκτίμησαν την κατάσταση;

Μόνο οι Θρακιώτες είδαν τους εμπρηστές;

Μόνο οι Θρακιώτες είδαν την ασύμμετρη απειλή;

Μόνο οι Θρακιώτες είδαν το Δάσος της Δαδιάς, αυτόν τον μοναδικής σημασίας βιότοπο και οικοσύστημα να καταστρέφεται ολοκληρωτικά;

Μόνο οι Θρακιώτες είδαν να απειλούνται οι μεγάλες πόλεις τους και να καταστρέφονται τα χωριά τους και το βιος τους;

-Παναγιώτατε, Εξοχότατη κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Αξιότιμε κ. Πρέσβη των ΗΠΑ, η Θράκη σας είχε ανάγκη και σας περίμενε…

Και η ιστορία έγραψε, ότι τη στιγμή της κρίσης, ήσασταν απόντες!

Δεν υπάρχουν σχόλια