GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πετρέλαιο: Στο «κόκκινο» η τιμή του-Ανησυχία για νέες ανατιμήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα

Στο «κόκκινο» ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς καθώς οι περικοπές στην παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία στραγγίζουν τη...


Στο «κόκκινο» ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς καθώς οι περικοπές στην παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία στραγγίζουν την αγορά, εκτοξεύοντας τις τιμές των καυσίμων στην αντλία.

Είναι χαρακτηριστικό πως στους δύο τελευταίους μήνες οι αυξήσεις στην αμόλυβδη βενζίνη φτάνουν τα 15 λεπτά το λίτρο, ενώ αντίστοιχα στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση έχει εκτοξευθεί στα 24 λεπτά.

Οι αυξήσεις στα καύσιμα φέρνουν από την πλευρά τους νέο γύρο ανατιμήσεων στα τρόφιμα, ενώ νέα «φωτιά» στο ράφι αναμένεται να βάλει η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά καθώς και η μεταφορά του πεδίου των μαχών του πολέμου στην Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα.

Με τον βασικό δρόμο εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών αποκλεισμένο, οι τιμές των σιτηρών έχουν φτάσει σε υψηλό εξαμήνου, με τους ειδικούς να χτυπούν το «καμπανάκι» για μεγάλες αυξήσεις στο ράφι.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μιλούν ακόμη και για διπλασιασμό των τιμών.

Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται και σε άλλα υλικά όπως το ρύζι ή το λάδι που μόνο τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 12,1%.

Την ίδια στιγμή, η κλιματική κρίση μειώνει τα αποθέματα ελαιόλαδου και πιέζει τις τιμές προς τα πάνω.

Εξάλλου, οι ελλείψεις σε Ιταλία και Ισπανία στέγνωσαν και την ελληνική αγορά ανεβάζοντας τις τιμές από τα τρία ευρώ πριν δύο χρόνια στα οκτώ ευρώ και αργότερα πιθανώς  στα δέκα ευρώ, λόγω πολύ μικρότερης σοδειάς εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η τιμή της αγοράς στο λάδι θα εκτοξευθεί στα 15 ευρώ το κιλό προκαλώντας νέους «πονοκεφάλους» στα νοικοκυριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια