GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πώς έκαψαν τον Εβρο – Τα απόρρητα στοιχεία και οι αναφορές που έχουν συγκεντρώσει η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη

Οι πρώτες πληροφορίες που έδωσε η ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι εμπρηστικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν και οι διώξεις κατά μεταναστών για απόπειρα...


Οι πρώτες πληροφορίες που έδωσε η ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι εμπρηστικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν και οι διώξεις κατά μεταναστών για απόπειρα εμπρησμού. Τι ψάχνουν οι μυστικές υπηρεσίες και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής στο δάσος της Δαδιάς.

Από άκρη σε άκρη σαρώνουν το δάσος της Δαδιάς η υπηρεσία πληροφοριών και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής, αναζητώντας τα ευρήματα που θα τους επιτρέψουν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τη φύση των πυρκαγιών που έπληξαν τον νευραλγικής σημασίας ακριτικό νομό του Εβρου.

Οι υπηρεσίες αναζητούν ενδείξεις που θα τους επιτρέψουν να διαπιστώσουν αν ο εμπρησμός που προκάλεσε την τεράστια πυρκαγιά έγινε με πρόθεση ή είναι αποτέλεσμα ενεργειών παράτυπων μεταναστών που άναψαν φωτιές, χωρίς πρόθεση εμπρησμού, για να ετοιμάσουν το φαγητό τους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η ΕΥΠ και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής μπορούν με βάση τη φύση των ευρημάτων (συσσώρευση καύσιμης ύλης, είδος των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν για να ανάψει η φωτιά) να ξεχωρίσουν αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με μια πρώτη απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ, που έφτασε πριν από λίγα 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, μια παρόμοια έρευνα του ανακριτικού της Πυροσβεστικής έχει ολοκληρωθεί για την περιοχή του Μίσχου Ροδόπης και αναμένεται, κατά την έκθεση, να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η φωτιά προκλήθηκε από αμέλεια παράτυπων μεταναστών που βρίσκονταν στην περιοχή».

Οι Αρχές και ειδικά το ανακριτικό της Πυροσβεστικής έχουν βάσιμες υποψίες ότι στη Δαδιά τα πράγματα είναι διαφορετικά και ότι εδώ υπάρχει πρόθεση και οργάνωση. Το πρώτο που ενισχύει αυτές τις υποψίες είναι οι δεκαπέντε διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στη νοητή ευθεία μεταξύ Δαδιάς και Αλεξανδρούπολης. Το δεύτερο που ενισχύει αυτές τις υποψίες είναι το ότι, με βάση την εμπειρία, η αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Το 2022, μια χρονιά κατά την οποία η χώρα τα πήγε καλά γενικά με τις πυρκαγιές, στο δάσος της Δαδιάς κάηκαν περίπου 40.000 στρέμματα – από αυτά τα μισά ολοσχερώς. Η πυρκαγιά ήταν η πιο δύσκολη του περασμένου καλοκαιριού, εκεί συγκεντρώθηκαν οι περισσότερρες πυροσβεστικές δυνάμεις και εκεί χρειάστηκαν τα περισσότερα εναέρια μέσα από κάθε άλλη πυρκαγιά στην Ελλάδα. Οπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στο Πυροσβεστικό Σώμα, έχοντας όλα αυτά υπ’ όψιν τους, διόλου δεν πιστεύουν ότι η φετινή πυρκαγιά στη Δαδιά ξέσπασε τυχαία.

Αλλωστε, οι εμπρησμοί από πρόθεση μόνο σπάνιοι δεν είναι στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Ο ανθρώπινος παράγοντας έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στις φετινές πυρκαγιές. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε σχέση με το θέμα αυτό, φέτος έχουν γίνει πάνω από 140 συλλήψεις και προσαγωγές, οι 79 εκ των οποίων αφορούν εμπρησμούς από δόλο. Η κυβέρνηση έχει μετακινηθεί στο διάστημα της τελευταίας εβδομάδας πιο πολύ προς τη θέση ότι οι περισσότερες πυρκαγιές είναι εμπρησμοί και μάλιστα με δόλο και γι’ αυτό και οι υπουργοί προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε πολύ σκληρές δηλώσεις, όπως αυτή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, ότι «οι εμπρηστές συλλαμβάνονται και τιμωρούνται», ή του Βασίλη Κικίλια που έκανε λόγο για «αλιτήριους».

Τα στοιχεία

Η πιθανότητα εμπρησμού από πρόθεση στον Εβρο ενισχύεται και από το πρόσφατο περιστατικό με τους μετανάστες που βρέθηκαν μέσα στο τρέιλερ, με την Εισαγγελία να τους ασκεί διώξεις για απόπειρα εμπρησμού, με βάση την προανάκριση που διενήργησε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ Μακεδονίας και Θράκης «προέκυψαν στοιχεία τα οποία τους ενοχοποιούσαν, ωστόσο η προανάκριση είναι μυστική», ενώ θα ερευνηθούν και τα κινητά τους για τυχόν ύποπτες συνομιλίες.

Ακόμα και αν αυτές οι κατηγορίες αποδειχθούν αβάσιμες, το ότι υπάρχει η πιθανότητα κάποιες ομάδες μεταναστών να έρχονται στη χώρα με αλλότριους σκοπούς είναι κάτι που λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της η ΕΥΠ, η οποία ωστόσο ανησυχεί και για τις πολιτικές επιπτώσεις από τη διασύνδεση των παράτυπων μεταναστών με τις φωτιές. Στην έκθεση που έφτασε στο Μαξίμου αναφέρεται ότι μέρος των κατοίκων της περιοχής του Εβρου πιστεύει ότι οι φωτιές είναι οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας με «εκτελεστές του σχεδίου» τους μετανάστες, εξού και οι ακραίες αντιδράσεις κάποιων κατοίκων, όπως το περιστατικό με τους 13 μετανάστες στο τρέιλερ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ΕΥΠ φαίνεται να πιστεύει ότι το θέμα των πυρκαγιών στον Εβρο θα τύχει κεφαλαιοποίησης και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από μερίδα ατόμων ακροδεξιού προσανατολισμού, με σκοπό να στηλιτευθεί και να χαρακτηριστεί ως ανεπαρκής η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η Τουρκία -και συγκεκριμένα το γενικό προξενείο στην Κομοτηνή- έσπευσε να εκμεταλλευτεί τις φωτιές στον Εβρο και γενικότερα στη Θράκη για να αυξήσει την επιρροή της στη μειονότητα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος γενικός πρόξενος στην Κομοτηνή έστειλε μήνυμα στον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστο Μέτιο και του ανέφερε ότι μια ομάδα Τούρκων πυροσβεστών είναι έτοιμη να συνδράμει την κατάσταση στην Περιφέρεια. Προσφέρθηκε μάλιστα να πάει ο ίδιος να τους υποδεχθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Οπως ήταν αναμενόμενο η προσφορά απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη συζήτηση. Το τελευταίο που ήθελαν οι Αρχές στη Θράκη ήταν να έχουν Τούρκους πυροσβέστες να αλωνίζουν στα μειονοτικά χωριά. Η σκοπιμότητα της κίνησης του Τούρκου προξένου, σε περίπτωση που γινόταν αποδεκτή η προσφορά του, ήταν με σαφήνεια η ενίσχυση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή, προβάλλοντας τη γειτονική χώρα ως τον προστάτη στον οποίο θα πρέπει να απευθύνεται η μειονότητα για να λύνει τα προβλήματά της.

 • Αποκλειστική δήλωση
 • Βασίλης Κικίλιας: «Τα ερωτήματα που τίθενται επιτακτικά»

«Η εκδήλωση πολλών, παράλληλων εστιών πυρκαγιάς και μάλιστα σε ημέρες πολύ υψηλού κινδύνου σε περιοχές όπου η κατάσβεση είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολη, πάντα χτυπάει το καμπανάκι στο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής για σχέδιο εμπρησμού από πρόθεση. Τώρα, όταν αυτό συμβαίνει σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη εθνικά ακριτική περιοχή της πατρίδας μας, στον Εβρο, με 15 πυρκαγιές στην ίδια νοητή ευθεία Δαδιάς – Αλεξανδρούπολης, τότε τα ερωτήματα τίθενται επιτακτικά. Οσο ανεύθυνο θα ήταν να βγάλουμε αστήρικτα πρόωρα συμπεράσματα για ύποπτα κίνητρα και οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού σε μια νευραλγικής σημασίας περιοχή, άλλο τόσο ανεύθυνο και επικίνδυνο θα ήταν να μην εξεταστεί σοβαρά, μεθοδικά και σε βάθος αυτό το σενάριο. Και αυτό κάνουμε, μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ».

 • Διώξεις για απόπειρα εμπρησμού
 • Οι εμπρηστικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν, οι μετανάστες που συνελήφθησαν και οι υποψίες για τα κυκλώματα των διακινητών

Εντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις υπηρεσίες ασφαλείας της Αλεξανδρούπολης η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε 13 παράτυπους μετανάστες για απόπειρα εμπρησμού σε δασική έκταση έξω από την πόλη. Οι άνδρες αυτοί, συριακής και πακιστανικής καταγωγής, είχαν διασχίσει τον ποταμό Εβρο και επιχειρούσαν να ταξιδέψουν προς Θεσσαλονίκη, όμως, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρως, ακινητοποιήθηκαν και κρατήθηκαν κλειδωμένοι σε τρέιλερ από τρεις κατοίκους της Νέας Χηλής, έναν οικοδόμο αλβανικής καταγωγής και δύο Ελληνες.

Οι μετανάστες παραδόθηκαν στην Αστυνομία και συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, αλλά ένα βίντεο που ανήρτησε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλβανός οικοδόμος προκάλεσε νέα έρευνα και έδωσε μια εντελώς διαφορετική τροπή στην υπόθεση.

Το βίντεο αυτό, στο οποίο «επιδεικνύει» τους αλλοδαπούς κρατουμένους, χαρακτηρίζοντάς τους «κομμάτια» και καλώντας συντοπίτες του να πράξουν ανάλογα και να αναζητούν μετανάστες, εκτός του ότι προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κινητοποίησε και την Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης, στην οποία κλήθηκε ο οικοδόμος να δώσει εξηγήσεις. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, παρέδωσε μια αυτοσχέδια κατασκευή από δύο ελαστικά, ξύλα και ένα μεγάλο σφουγγάρι, καταθέτοντας πως ο ίδιος και οι δύο συγχωριανοί του είδαν τους 13 αλλοδαπούς να επιχειρούν να βάλουν φωτιά με αυτόν τον μηχανισμό στο δάσος που βρίσκεται πίσω από μεγάλο σούπερ μάρκετ, λίγο πριν από την είσοδο της Αλεξανδρούπολης. Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως ανέφερε, που ακινητοποίησαν τους 13 άνδρες, τους κλείδωσαν στο τρέιλερ και στη συνέχεια ειδοποίησαν την Αστυνομία να τους παραλάβει. Οπως ήταν φυσικό, ενημερώθηκε ο εισαγγελέας και, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι οδηγήθηκαν σε αυτόν, άσκησε ποινικές διώξεις στους μεν Ελληνες πολίτες για «διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων και αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα», αλλά και για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, στους, δε, αλλοδαπούς για «απόπειρα εμπρησμού με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και παράνομη είσοδο στη χώρα».

Ο δράστης της ιδιότυπης αυτής σύλληψης, μιλώντας σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, ανέφερε: «Στο συγκεκριμένο σημείο μεταξύ της Αλεξανδρούπολης και της Νέας Χηλής, πίσω από αλυσίδα σούπερ μάρκετ, εντόπισα ομάδα 13 ατόμων τα οποία ήταν πέριξ ενός αντικειμένου και προσπαθούσαν να του βάλουν φωτιά κρατώντας ένα μπαλόνι που μύριζε βενζίνη και έφεραν μαζί τους και μαχαίρι. Φώναξα αμέσως δύο συμπολίτες μου που βρίσκονταν στο σημείο και τους ζητήσαμε να πετάξουν τα μαχαίρια και τα αντικείμενα που κρατούσαν στα χέρια τους. Τους αποτρέψαμε από το να δημιουργήσουν μια ενεργή εστία πυρκαγιάς μέσα στον αστικό ιστό. Κατόπιν θα έπρεπε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαφύγουν και δεν θα μας επιτεθούν μέχρι να έρθει η Αστυνομία. Αμεσα κάλεσα το 100 και σε δέκα λεπτά έφτασε στο σημείο περιπολικό της Αστυνομίας που τους παρέλαβε».

Πέραν της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης αυτής και του τι τελικά θα αποδειχθεί από την κύρια ανάκριση, τα στελέχη της Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης κινητοποιήθηκαν για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κυκλώματα διακινητών που προκαλούν δασικές πυρκαγιές στην περιοχή, έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται την κινητοποίηση όλων των κρατικών υπηρεσιών για την κατάσβεσή τους και να μπορούν ευκολότερα να μετακινούν ομάδες παράτυπων μεταναστών μέσω του ποταμού Εβρου. Σε αυτό το πλαίσιο επικοινώνησαν τόσο με τις αστυνομικές υπηρεσίες σε όλο το μήκος των συνόρων, αλλά και με τις στρατιωτικές δυνάμεις που ήδη έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να γίνονται συνεχείς και συστηματικοί έλεγχοι τόσο κατά μήκος της συνοριογραμμής όσο και στο εσωτερικό και ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές.

 • Υποπτες εστίες φωτιάς κοντά σε 3 αποθήκες πυρομαχικών
 • Στο επίκεντρο των ερευνών τίθεται η πυρκαγιά που απείλησε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Αβαντα, Παλαγία και Σάπες

«Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση λες και είμαστε σε πόλεμο», ήταν τα πρώτα λόγια του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, όταν έφθασε στον Εβρο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας (Τρίτη 22 Αυγούστου) προμηνυόταν εφιαλτικό.

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν γύρω από την Αλεξανδρούπολη λίγες ώρες νωρίτερα, στις 21 Αυγούστου, δεν είχαν καμία σχέση με την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, το οποίο και πέρυσι είχε παραδοθεί στις φλόγες. Για τον Εθνικό Δρυμό, που βρίσκεται στα όρια των δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, η αμέλεια από παράνομους μετανάστες, που προσπαθούσαν να ζεσταθούν ανάβοντας μια μικρή φωτιά, φαντάζει ως η πιθανότερη εξήγηση για την πυρκαγιά που ξέσπασε εκεί. Ομως, στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, όπως είπε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, «υπήρχαν 15 παράλληλες εστίες πυρκαγιάς και από αυτές τις εστίες δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο», το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «mega fire».

Ανεξάρτητα από υποψίες και θεωρίες, που αναπτύσσονται τις τελευταίες ημέρες και φτάνουν στα όρια της συνωμοσίας, η Αλεξανδρούπολη γεωστρατηγικά θεωρείται ως η «Σούδα του Βορρά», κάτι που έχει αναφερθεί και από την επίσημη αμερικανική διπλωματία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι αναγκασμένες να εξετάσουν όλα τα σενάρια. Οπως αποκαλύπτει η Realnews, οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη επικεντρώνονται και σε τρεις από τις εστίες, οι οποίες, όπως φάνηκε, κατευθύνθηκαν άμεσα προς ισάριθμες εγκαταστάσεις του Στρατού.

Τη Δευτέρα, οι νέες εστίες που ξέσπασαν στην Αλεξανδρούπολη έδειχναν ότι είχαν κατεύθυνση σε δύο συγκεκριμένες αποθήκες πυρομαχικών του Στρατού, στις περιοχές του Αβαντα και της Παλαγίας. Οταν το ελικόπτερο ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού προσγειώθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην Αλεξανδρούπολη, το πρώτο μέλημα ήταν η διασφάλιση των συγκεκριμένων αποθηκών. Η ενημέρωση αφορούσε κυρίως το επίπεδο ετοιμότητας. Οι αντιπυρικές ζώνες, που σε ορισμένα σημεία ήταν πλάτους ακόμη και 200 μέτρων, μαζί με τις απαραίτητες αποψιλώσεις, είχαν δημιουργηθεί με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και είχαν συντηρηθεί.

 • Τα ξημερώματα

Στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης και ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων στον Εβρο ήταν σε συναγερμό, η πυρκαγιά μπήκε έρπουσα στα στρατόπεδα όπου ήταν οι αποθήκες πυρομαχικών. Αρχικά, οι φλόγες εισήλθαν στον Αβαντα και περίπου 20 λεπτά αργότερα στην Παλαγία. Τα στελέχη του Στρατού δεν εγκατέλειψαν ποτέ τις εγκαταστάσεις. Γνώριζαν τι δουλειά είχε γίνει και φρόντιζαν με υδροφόρες και άλλα μέσα να αποτρέψουν τη δημιουργία θερμικού φορτίου, όπως και έγινε.

Ομως, ο συναγερμός δεν είχε λήξει. Το ίδιο βράδυ και μία τρίτη αποθήκη πυρομαχικών, στις Σάπες, βρισκόταν εντός εμβέλειας μιας νέας εστίας φωτιάς. Εκεί, εκτός από τις αντιπυρικές ζώνες, με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ έγινε άμεση μεταφορά των πυρομαχικών από δύο υπέργειες αποθήκες σε άλλες τύπου «ιγκλού».

Μάλιστα, η μία από αυτές ήταν γεμάτη κατά το ήμισυ και έτσι χωροταξικά τα πυρομαχικά χώρεσαν όλα με σχετική άνεση. Οταν ένα 24ωρο αργότερα πλησίασε η πυρκαγιά τις αποθήκες, δεν μπόρεσε ποτέ να απειλήσει τις εγκαταστάσεις λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί.

Ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν δύο λόχοι στα μειονοτικά χωριά. Το Δ’ Σώμα Στρατού έχει εδώ και πολλά χρόνια αγκαλιάσει τους κατοίκους, δίνοντας λύσεις σε πολλά προβλήματα της καθημερινότητάς τους, είτε κάνοντας έργα στα σχολεία είτε ακόμη και επισκευάζοντας δημόσιους δρόμους και άλλες εγκαταστάσεις.

Τα χωριά βρίσκονται σε πυκνόφυτες περιοχές και η παρουσία του Στρατού αφενός μετέφερε το αίσθημα της ασφάλειας για τους κατοίκους, αφετέρου όμως υπήρχαν πληροφορίες -όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στην «R»- ότι κάποιοι χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένα κτίσματα για τη φιλοξενία παράνομων μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν τυχαία η κινητοποίηση δύο λόχων της Ε’ Μοίρας Καταδρομέων, που ανέλαβαν δράση σε συγκεκριμένα δρομολόγια τα οποία οδηγούσαν από τα χωριά στα σύνορα του Εβρου.

 • Αλληλουχία γεγονότων

Παρότι οι πληροφορίες για ασύμμετρη απειλή είναι πολλές, «για να μπορεί να αποδειχθεί κάτι, όμως, θα πρέπει να βρεθούν στοιχεία και να έχουμε έστω και μία σύλληψη, κάτι που μέχρι στιγμής απουσιάζει», λέει στην «R» στρατιωτική πηγή. Ωστόσο, η αλληλουχία των γεγονότων επιβάλλει εγρήγορση και τη διεξαγωγή

έρευνας σε κάθε κατεύθυνση. Θα μπορούσε κάποιος -πιο υποψιασμένος- να συνδέσει τα γεγονότα ακόμη και με την επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα, που συνέπεσε χρονικά. Πρόκειται για στοιχεία που η έρευνα καλείται να εξετάσει αν συνδέονται. Στο πλαίσιο αυτό είναι στενή η συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του ΓΕΕΘΑ με την ΕΥΠ. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, δεν βρέθηκε τυχαία στον Εβρο. Το ΓΕΕΘΑ διαμηνύει ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις κάνουν τη δουλειά τους και αυτή είναι να προστατεύουν τα σύνορα». Εξού και οι συνεχείς πτήσεις των ελικοπτέρων Kiowa, γνωστών και ως «Ινδιάνων του Αιγαίου», που πλέον έχουν μόνιμη παρουσία στον Εβρο, αλλά και του drone της Πολεμικής Αεροπορίας HERON, το οποίο μετέδιδε συνεχώς πληροφορίες στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ).

 • Ασφυξία, καύσωνες και πλημμύρες
 • Το χρονικό της καταστροφής στην Πάρνηθα. Τι λένε οι ειδικοί για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της Αττικής

Σαρωτική ήταν η επέλαση της φωτιάς στην Πάρνηθα, όπου η καταστροφή που έχει συντελεστεί ξεπερνά ακόμα και εκείνη την οποία είχε προκαλέσει η πυρκαγιά του 2007 στον μεγαλύτερο ορεινό όγκο της Αττικής. Το χρονικό της νέας πυρκαγιάς, η οποία φέρεται να ξεκίνησε από την περιοχή της Μονής Κλειστών, είναι απόλυτα ενδεικτικό των νέων συνθηκών που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που δείχνουν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από εγκατάσταση ηλεκτρικού ρεύματος υπερυψηλής τάσης, που βρίσκεται κοντά στη Μονή Κλειστών, λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Ωστόσο, οι σφοδροί άνεμοι που έπνεαν στην Αττική εκείνη την ημέρα, σε συνδυασμό με τον καύσωνα που είχε προηγηθεί, συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί ένα κολοσσιαίο μέτωπο, το οποίο οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν μετά από δύο ημέρες. Ετσι, μέσα σε μόλις 48 ώρες καταστράφηκε μια έκταση μεγαλύτερη από αυτήν που είχε πληγεί μέσα σε μία εβδομάδα πριν από 16 χρόνια, στον ίδιο ορεινό όγκο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η φωτιά της προηγούμενης εβδομάδας έπληξε συνολικά 59.000 στρέμματα δάσους, ενώ το 2007 οι καμένες εκτάσεις, μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, ανέρχονταν σε 56.400 στρέμματα. Πλέον, οι επιστήμονες μιλούν για εξαιρετικά δεινές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων και για το περιβάλλον της Αττικής.

Πολυήμεροι καύσωνες με θερμοκρασίες-ρεκόρ, αίσθημα ασφυξίας, υγρασία, αερολύματα-δηλητήριο, ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, αύξηση νοσηλειών ομάδων με αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή υπόγειων και επιφανειακών υδάτων είναι τα πρώτα εφιαλτικά σενάρια για τα οποία μιλούν στη Realnews οι ειδικοί. Ηδη, οι πνευμονολόγοι συνιστούν τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τις πρώτες δέκα ημέρες μετά τις φωτιές, ενώ στην Αττική, κατά την κορύφωση της πυρκαγιάς, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν τα 100 μικρογραμμάρια, όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει -ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες- να μην υπάρχει έκθεση σε πάνω από 10 μικρογραμμάρια.

 • Λαίλαπα
 • Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος – Καθηγητής Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Στην Αττική, αθροιστικά και πολλαπλασιαστικά, συντελείται η καταστροφή του εναπομείναντος δασικού περιβάλλοντος. Είναι μια λαίλαπα η οποία άρχισε από το 2019, συνεχίστηκε έντονα το 2021-22 και ολοκληρώνεται φέτος. Ελαχιστότατα μόνο τμήματα δάσους έχουν μείνει άκαυτα, μακριά από τον αστικό ιστό. Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να περιμένουμε σε βραχυπρόθεσμο διάστημα επιβαρυμένη ατμόσφαιρα. Θα πρέπει οι Αθηναίοι να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας, τουλάχιστον για μία εβδομάδα αφότου λήξουν οι πυρκαγιές. Θα ζήσουμε θερμοκρασίες-ρεκόρ, πολυήμερους καύσωνες, αίσθημα δυσφορίας για όλα τα επόμενα χρόνια. Αυτό που καθάριζε την ατμόσφαιρα, μας έδινε δροσιά, οξυγόνο και νερό δεν υπάρχει. Τα δάση της Αττικής κάηκαν. Η καταστροφή συνετελέσθη. Το σενάριο για τα επόμενα χρόνια είναι εφιαλτικό. Νέα ρεκόρ σε καύσωνες, υγρασίες, πλημμύρες και θερμοκρασίες. Αποκατάσταση πάντα μπορεί να γίνει, ακόμα και εκεί που η φύση δεν τα καταφέρνει. Θα χρειαστούν όμως τουλάχιστον 20-30 χρόνια για να φτάσουμε σε ένα εφικτό επίπεδο. Ψάχνουμε πλέον να βρούμε ποιο κομμάτι της πατρίδας δεν κάηκε…

 • Δραστικές αλλαγές
 • Ευθύμιος Λέκκας – Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Οι πρόσφατες πυρκαγιές δημιούργησαν μια νέα διάσταση. Εχουμε να κάνουμε με το «κλείσιμο» της περιβαλλοντικής καταστροφής, αλλά έχουμε τη δυνατότητα δράσεων σε όλα τα επίπεδα. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι μεγάλες και συγκλονιστικές. Στον αέρα, στο έδαφος και στο υπέδαφος – σε επιφανειακά και υπόγεια νερά, στην πανίδα και στη χλωρίδα. Θα επηρεαστεί το μικροκλίμα περιοχών. Θα έχουμε μεγάλες και δραστικές αλλαγές σε όλα τα συστήματα. Πρόσφατα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπολογίσαμε ότι αύξηση 0,5 βαθμών σε ειδικά ευαίσθητες περιοχές, όπως η Μεσόγειος, αυξάνει κατά 30 ημέρες τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και κατά 5 τις ημέρες καύσωνα. Μια δασική πυρκαγιά αυξάνει κατά 7 φορές τον κίνδυνο πλημμυρών, κατά 4 φορές τον κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους και κατά 3 φορές τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ενώ όλα αυτά συντελούν στην προέλαση της ερημοποίησης και βέβαια στην περαιτέρω επιτάχυνση της αύξησης της θερμοκρασίας. Ενας φαύλος κύκλος δηλαδή, του οποίου η ταχύτητα εξέλιξης συνεχώς αυξάνεται.

 • Τοξικό μείγμα
 • Δρ. Σταματούλα Τσικρικά – Πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας

Η επώδυνη εικόνα των πολλαπλών πύρινων μετώπων σε όλη την επικράτεια της χώρας μας προκαλεί, εκτός από τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο στα οικοσυστήματα, πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στον ανθρώπινο οργανισμό. Πιο ειδικά, το σύστημα το οποίο επιβαρύνεται περισσότερο από τα υπόλοιπα είναι το αναπνευστικό, επειδή οι πνεύμονες έχουν τη δυνατότητα να φιλτράρουν καθημερινά εκατομμύρια κυβικά ατμοσφαιρικού αέρα μέσω της αναπνοής. Οι παράγοντες που επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών είναι πολλαπλοί και σχετίζονται με τη συχνότητα επανάληψης, την ένταση, την έκταση και τη διάρκειά τους, ανάλογα με το μικροκλίμα που επικρατεί στη φλεγόμενη περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο καπνός της πυρκαγιάς να αποτελείται από ένα τοξικό μείγμα επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως είναι τα λεπτά σωματίδια (PM2.5), το διοξείδιο του αζώτου (NO2), το όζον (O3), οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες ή ο μόλυβδος. Παράλληλα, εκτός από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με τοξικούς ρύπους, οι πυρκαγιές απελευθερώνουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο θεωρείται ως η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και της ενίσχυσης του φαινόμενου της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτού του βλαβερού πυρονέφους αποτελούν ήδη ένα ενδιαφέρον πεδίο επίκαιρης παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας με στόχο την πλήρη κατανόηση του συνόλου των επιπτώσεων από την εισπνοή των οργανικών μικροσωματιδίων διαφορετικής σύνθεσης και μεγέθους το επόμενο χρονικό διάστημα σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

 • Ψυχραιμία…
 • Μαργαρίτα Αριανούτσου – Καθηγήτρια Οικολογίας ΕΚΠΑ

Σίγουρα πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που έπληξε περιμετρικά την Αθήνα. Αυτό έχει αποστερήσει και μελλοντικά θα αποστερήσει για ένα χρονικό διάστημα τον αστικό ιστό από καθαρό αέρα και οξυγόνο. Η επίπτωση είναι σοβαρή. Ομως χρειάζεται ψυχραιμία, να δούμε τι είναι αυτό που κάηκε, εάν υπάρχει η δυνατότητα φυσικής αναγέννησης, σε τι χρόνο και πώς θα προστατεύσουμε αυτή τη διαδικασία. Επίσης, τι θα έπρεπε να έχει γίνει ώστε να προβλεφθεί η καταστροφή και πώς οφείλουμε να δράσουμε μελλοντικά. Οσον αφορά τα δάση και τα οικοσυστήματα, ευτυχώς -και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια και γνώση- δεν κάηκε κάτι που δεν πρόκειται να αναγεννηθεί με φυσικό τρόπο. Τα πευκοδάση που κάηκαν, εφόσον δεν τα πειράξουμε, θα μπορέσουν να είναι ώριμα σε 15 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τους θαμνώνες που εντοπίζονται κυρίως στα Μεσόγεια. Αρα, συνιστώ ψυχραιμία, να μη λέμε ότι η Αττική ερημοποιήθηκε, διότι δυστυχώς λέγεται ότι δεν θα υπάρχει χώμα για τη χλωρίδα και την πανίδα, εντελώς αντιεπιστημονικά, δηλαδή τσιτάτα. Δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Εφόσον φυσικά προνοήσουμε να μην ξανασυμβούν τέτοιες φωτιές και τα επόμενα χρόνια. Διότι ένα φυσικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να αναγεννηθεί από μόνο του, αλλά αν εμείς το βιάζουμε κάθε χρόνο, τότε δεν θα μπορεί να δώσει αυτό με το οποίο η φύση το έχει εξοπλίσει.

Καταστολή ή πρόληψη;

Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σεισμολόγος

Οι εκτεταμένες δασικές και περιαστικές πυρκαγιές, που για μία ακόμη χρονιά κατακαίνε την Αττική και όλη τη χώρα, επαναφέρουν και πάλι στο προσκήνιο τους έντονους προβληματισμούς για τη μη επιτυχή αντιμετώπισή τους. Είναι προφανές ότι το μοντέλο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, που ακολουθεί το σύνολο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας -από την κεντρική κυβέρνηση και τους αρμόδιους οργανισμούς μέχρι τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας- παραμένει επί χρόνια το ίδιο. Πρόκειται για το κατασταλτικό μοντέλο. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό γιατί δεν συνδυάζεται με το μοντέλο της προληπτικής διαχείρισης των δασών, που είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει μακροχρόνιο σχεδιασμό, εκπόνηση σεναρίων κινδύνου, ετήσιο προγραμματισμό, προετοιμασία και έγκαιρο εντοπισμό της πυρκαγιάς στην έναρξή της. Οι συνδυασμένες δράσεις μέσα από την εφαρμογή και των δύο μοντέλων ασφαλώς θα αποδώσουν καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Η ίδια γενική παρατήρηση ισχύει και για τους άλλους φυσικούς κινδύνους που απειλούν τη χώρα, όπως οι σεισμοί και οι πλημμύρες.

 • Μάσκες
 • Δρ. Σπυρίδων Ραψομανίκης – Υπεύθυνος Μονάδας Περιβαλλοντικών και Διαδικτυακών Ερευνών στο Κέντρο Ερευνας και Καινοτομίας «ΑΘΗΝΑ»

Από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές δασών ή φυτικών υπολειμμάτων της υπαίθρου εκπέμπονται αέριοι και σωματιδιακοί ρύποι οι οποίοι ως ατμοσφαιρική ρύπανση (όχι μόλυνση) επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και ευεξία. Οι κύριοι υπαίτιοι γι’ αυτή την κατάσταση είναι τα αιωρούμενα σωματίδια, ορατά και μη. Συνήθως τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ) τα οποία έχουν διάρκεια αιώρησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχουν μέγεθος διαμέτρου μικρότερης των 10 μm (δέκα χιλιοστά του μέτρου). Τα μικρότερα σωματίδια είναι και τα πιο επικίνδυνα, διότι διεισδύουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Στην περίπτωση της Αθήνας ή και του Εβρου, οι συγκεντρώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οφείλουν οι πολίτες, μέχρι τη λήξη του συναγερμού, να χρησιμοποιούν μάσκες όπως στον κορωνοϊό (π.χ. Ν95 ή ΚΝ95), οι οποίες κατακρατούν τα ΑΣ μέχρι διάμετρο 100 νανόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου).

 • Σκηνικό φρίκης σε ολόκληρη την Ελλάδα
 • Συνολικά 418 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα αντιμετώπισε μέσα σε έξι ημέρες η Πυροσβεστική. Σχεδόν τριπλάσιες οι εκτάσεις που κάηκαν φέτος, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη

Το χειρότερο καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών, όσον αφορά το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών, είναι το φετινό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους η Πυροσβεστική, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. Βάσει αυτών των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), αθροιστικά η καμένη έκταση στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24 Αυγούστου, καταγράφει αύξηση 195%, σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο που έχει καταγραφεί την προηγούμενη εικοσαετία (2002-2022). Συγκεκριμένα, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επεξεργάστηκε τα δεδομένα του συστήματος EFFIS, ανακοινώνοντας πως οι εκτάσεις που επηρέασαν φέτος οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, από τις αρχές του έτους μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, έφτασαν το 1.281.480 στρέμματα.

 • Οι αναφορές

Επιπροσθέτως, οι αναφορές της Πυροσβεστικής δείχνουν πως ένα ποσοστό, που ξεπερνά ακόμα και το 70% επί του συνόλου των φετινών καμένων εκτάσεων, επλήγη μόνο μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα! Από το Σάββατο 19 Αυγούστου μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, σημειώθηκαν συνολικά 418 ξεχωριστές δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τους πυροσβέστες. Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε τις προηγούμενες ημέρες, κυρίως σε Εβρο και Αττική, συνέβαλε στην εκτόξευση του συνολικού αριθμού των στρεμμάτων που παραδόθηκαν στις φλόγες.

Εκτός από τις μεγάλες φωτιές στην Αλεξανδρούπολη και στην Πάρνηθα, μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν στη Βοιωτία, όπου τον θάνατο βρήκε ένας 80χρονος κτηνοτρόφος, στη Μακρακώμη της Φθιώτιδας, όπου καταστράφηκαν ποιμνιοστάσια και πολλά στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, στην Αγία Σοφία Αρκαδίας και στα Ψαχνά Ευβοίας. Παράλληλα, στην Καβάλα απαιτήθηκε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, ώστε να περιοριστεί η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή του δήμου Νέστου, από την οποία μάλιστα κάηκαν και σπίτια στις κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα.

Στην Κρήτη, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, πυρκαγιές σημειώθηκαν στην Ιεράπετρα, στα Απτερα των Χανίων, στο Βενεράτο και στον Αρχάγγελο Ηρακλείου. Η πιο σοβαρή από αυτές, στον δήμο Γόρτυνας Ηρακλείου, τέθηκε υπό έλεγχο μόνο μετά την κρίσιμη παρέμβαση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων.

Πηγές από την Πυροσβεστική αναφέρουν πως ο απολογισμός της τελευταίας εβδομάδας είναι κάτι παραπάνω από τραγικός, καθώς οι εκτάσεις που επηρεάστηκαν συνολικά σε όλη τη χώρα ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμα και τα 850.000 στρέμματα.

 • Θλιβερή πρωτιά

Ηδη όμως, η Ελλάδα έχει αποκτήσει μια θλιβερή πρωτιά. Βάσει των στοιχείων από το ευρωπαϊκό σύστημα EFFIS, η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών στο σύνολο των καμένων εκτάσεων για το φετινό έτος. Δεύτερη έρχεται η Ισπανία με 824.640 στρέμματα και τρίτη η Ιταλία με 595.330 στρέμματα.

Ακόμη, η χώρα μας είναι πρώτη στη λίστα των χωρών με τις εκτάσεις που καταστρέφονται από κάθε πυρκαγιά, καθώς κάθε πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στην Ελλάδα φέτος οδήγησε στην καταστροφή 47.462 στρεμμάτων δάσους. Αυτό σημαίνει πως η μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 517%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2002-2022.

Το οξύμωρο είναι πως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ενώ ο αριθμός των εκτάσεων που επηρεάστηκαν φέτος στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατακόρυφα, μεγάλη μείωση, της τάξεως του 52%, σημειώνει ο συνολικός αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών οι οποίες έχουν καταγραφεί, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη των δυσκολιών που έχουν επιφέρει οι κλιματικές αλλαγές στο έργο των πυροσβεστών, καθώς πλέον, λιγότερες πυρκαγιές μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά στα δασικά οικοσυστήματα.

 • Ανυπολόγιστη καταστροφή!
 • Στην Αλεξανδρούπολη η μεγαλύτερη καμένη έκταση σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus

Από τη δυτική πλευρά της Αλεξανδρούπολης μέχρι και τα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι καμένες εκτάσεις απλώνονται σε χιλιάδες στρέμματα γης, τα οποία δείχνουν να έχουν καταστραφεί πλέον ολοσχερώς. Τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς που ξέσπασε από το περασμένο Σάββατο 19 Αυγούστου και μαινόταν ανεξέλεγκτη για πέντε ολόκληρες ημέρες είναι αποκαρδιωτικά. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία χαρτογράφησης Copernicus, οι πυρκαγιές στον Εβρο κατέκαψαν συνολικά 723.440 στρέμματα δάσους. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί στο 17% της συνολικής έκτασης της Περιφερειακής Ενότητας του Εβρου.

Οπως αναφέρει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια. Και για τα ελληνικά δεδομένα, όμως, η καταστροφή που έχει συντελεστεί στη Θράκη θεωρείται ιστορικών διαστάσεων. Από όλες τις λεγόμενες «mega-πυρκαγιές» που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 25 χρόνια, η φωτιά στον Εβρο υποσκελίζεται μόνο από την καταστροφή που είχε συντελεστεί στην Ηλεία το 2007, όταν οι πυρκαγιές είχαν συνδυαστικά μετατρέψει σε στάχτη συνολικά 912.000 στρέμματα δασικών και καλλιεργητικών εκτάσεων.

Για το δασικό οικοσύστημα της περιοχής η καταστροφή είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν ο μισός από τον δασικό όγκο της περιοχής αποτελεί πλέον παρελθόν. Σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία της υπηρεσίας Copernicus, οι πυρκαγιές έπληξαν το 45% του δασικού συμπλέγματος που εκτείνεται από τον κεντρικό μέχρι τον νότιο Εβρο, επηρεάζοντας -εκτός από τον δήμο της Αλεξανδρούπολης- και σημαντικό τμήμα των δασών του δήμου Σουφλίου.

«Σταμάτησε η ζωή»

Για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην οικονομική δραστηριότητα της πόλης είναι ακόμα νωρίς να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις. Ωστόσο, οι τοπικοί φορείς δεν μπορούν να κρύψουν την απόγνωση που ήδη αισθάνονται, καθώς, όπως επισημαίνουν, εδώ και μία εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη «έχει σταματήσει η ζωή».

«Για την ώρα πρέπει να επισημάνουμε τέσσερις πολύ σημαντικές επιπτώσεις», λέει ο Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εβρου. «Ξεκινώντας από τον τουρισμό, τα πάντα έχουν σταματήσει. Ολες οι κρατήσεις ακυρώθηκαν και οι επισκέπτες που διέμεναν στην περιοχή μας έφυγαν. Ακόμα και στη Σαμοθράκη το πλήγμα ήταν τεράστιο, καθώς το νησί, που ηλεκτροδοτείται μέσω σύνδεσης από τον Εβρο, είχε διακοπή ρεύματος για σχεδόν τρεις ημέρες. Οπως μας λένε οι επιχειρηματίες του νησιού, τα προϊόντα που είχαν στα ψυγεία τους καταστράφηκαν», δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εβρου. «Επιπτώσεις, όμως, θα υπάρξουν και στην κτηνοτροφία, καθώς η πυρκαγιά αφάνισε τις εκτάσεις όπου καλλιεργούνταν οι ζωοτροφές, αλλά και στη γεωργία. Οι ελαιώνες έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό και οι ελαιοπαραγωγοί μας λένε ότι θα χρειαστεί πάνω από μία επταετία για να αποκατασταθεί η παραγωγή τους. Η τέταρτη επίπτωση αφορά την εμπορική κίνηση. Οπως καταλαβαίνετε, τις τελευταίες ημέρες τα καταστήματα έχουν ερημώσει», αναφέρει ο Χρ. Τοψίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια