GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΗΠΑ: «Πράσινο» φως στην πώληση F-16 στην Τουρκία-Η αναθεώρηση του Μενέντεζ

Το ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Άγκυρα φαίνεται να εξετάζουν οι ΗΠΑ, μετά την πρόσφατη «κάμψης της τουρκικής επιθετικότητας έναντι των γειτό...


Το ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Άγκυρα φαίνεται να εξετάζουν οι ΗΠΑ, μετά την πρόσφατη «κάμψης της τουρκικής επιθετικότητας έναντι των γειτόνων της», σύμφωνα με τον Αμερικανό γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής τόνισε ότι διεξάγει συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τη στάση τους απέναντι στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, δεδομένης της «κάμψης της επιθετικότητάς της» προς τους γείτονές της.

«Συνεχίζω να διατηρώ τις ανησυχίες μου για την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, η οριστική απόφαση για το αν θα άρει το «βέτο» του στην πώληση θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Διεξάγουμε συνομιλίες με την κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση μπορέσει να βρει τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της θα τερματιστεί, και καταγράφεται κάμψη της τους τελευταίους μήνες, θα είναι σπουδαίο, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μόνιμη πραγματικότητα», εξήγησε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια εξέλιξη, την οποία οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν μείζονα.

Κληθείς να σχολιάσει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, μετά από πολυετή άρνηση της Άγκυρας, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε:

«Είναι θέμα της ΕΕ να αποφασίσει ποιος θα ενταχθεί εκεί ή όχι. Αλλά μετά την επίδοση του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ με την Σουηδία και σε άλλα θέματα, και επειδή η Ε.Ε. λειτουργεί επίσης με ομοφωνία, το να έχεις κάποιον που μόνος του μπορεί να σπάσει την ενότητα είναι ένα μεγάλο ερώτημα, παράλληλα με τις αρχές που διαθέτει η Ε.Ε. για τα μέλη της.

Είναι θέμα της Ε.Ε., αλλά εγώ δεν βλέπω αυτόν τον δρόμο.

Η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια της ένταξης στο ΝΑΤΟ, διαθέτοντας όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και τις αρχές που θέλει να προωθήσει το ΝΑΤΟ. Ασφαλώς ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την μόχλευση, όταν μπορεί, αλλά εγώ πιστεύω ότι θα υπάρχει έντονη πίεση και η Σουηδία θα κερδίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Δεν υπάρχουν σχόλια