GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τουρισμός στη Β. Ελλάδα: Φέρνουν μέχρι και το νερό τους μαζί!

Για ρεκόρ εισερχόμενων τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως, κάνουν λόγο τα στατιστικά στοιχεία των τελωνειακών – μεθοριακών συνοριακών σταθμώ...


Για ρεκόρ εισερχόμενων τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως, κάνουν λόγο τα στατιστικά στοιχεία των τελωνειακών – μεθοριακών συνοριακών σταθμών απο τον Εβρο μέχρι την Κακαβιά!

Τι αφήνουν όμως ως όφελος αυτοί οι τουρίστες, που προέρχονται κυρίως απο τις χώρες της Βαλκανικής και Νότιο Βαλκανικής χερσονήσου;

Οπως δηλώνουν στο Θρακικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι άνθρωποι του τουρισμού στην περιοχή, “οι περισσότεροι έρχονται πλήρως εξοπλισμένοι απο ρουχισμό και είδη ύπνου μέχρι και το νερό τους και το φαγητό τους…”

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν όλους αυτούς τους ανθρώπους να αναγκάζονται να κινούνται έτσι, ενώ επιδιώκουν τουριστική κίνηση;

Αισχροκέρδια

Ενα απο τα μεγάλα ζητήματα τα οποία επισημαίνουν τουριστικοί πράκτορες απο Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια, Σερβία και Ουγγαρία και Πολωνία, είναι ότι “στην Ελλάδα ο τουρίστας αντιμετωπίζει μία ακατανόητη αισχροκέρδια, σε όλα τα είδη. Απο τις τιμές στα περίπτερα, μέχρι και τα σούπερ μάρκετ και τα καφέ. Πως είναι δυνατόν μία οικογένεια με συγκεκριμένο εισόδημα να μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοιες τιμές, οι οποίες είναι τραγικά διαφορετικές απο το χειμώνα μέχρι το καλοκαίρι, στα ίδια μέρη, και απο χρόνο σε χρόνο…”

Το γεγονός της αισχροκέρδιας το ομολογούν και οι ίδιοι οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων, που όμως το δικαιολογούν ως “αποτέλεσμα συμπεριφοράς κάποιων ασυνείδητων επαγγελματιών, αλλά και στο ότι έχουν ανέβει οι τιμές στα ύψη λόγω πληθωρισμού…”


Διαφορά αγοραστικής δύναμης

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η αγοραστική δύναμη ενός Βούλγαρου ή Ρουμάνου ή Σκοπιανού, δεν είναι ίδια με αυτή ενός Έλληνα ή άλλου Ευρωπαίου πολίτη.

Τα χαμηλά εισοδήματα, το εξαιρετικά χαμηλό βιωτικό επίπεδο ειδικά του νότου στις χώρες αυτές, δεν δίνει τη δυνατότητα, όσοι απο αυτούς εισέρχονται στη χώρα μας να αφήνουν χρήματα, εκτός αν έχουν καταφέρει να πάρουν οικονομικά πακέτα διαμονής μέσω τουριστικών γραφείων, απο πολύ νωρίς το χειμώνα και έτσι τουλάχιστον μπαίνει ένα σχετικό τουριστικό οικονομικό αποτέλεσμα με αυτό τον τρόπο.

Οι περισσότεροι εξ’ αυτών, περιορίζονται σε Σαββατοκύριακα, σε υπαίθριο ύπνο μέσα στα αυτοκίνητα, φαγητό και νερό απο όσα έχουν μεταφέρει μαζί τους και αφήνουν μόνο… “το άρωμά τους”, όπως πολύ σωστά αναφέρει επαγγελματίας της εστίασης απο την Αλεξανδρούπολη.


Οι… ευκατάστατοι!

Απο την άλλη, υπάρχουν και οι λεγόμενοι “ευκατάστατοι” Βαλκάνιοι, αυτοί που διαθέτουν μέσα και ανώτερα εισοδήματα και κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε Χαλκιδική, Θάσο, παραλίες Ξάνθης – Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης, Κατερίνη και Βόλο.

Αυτή η τουριστική δύναμη, αν και μικρή αριθμητικά, αφήνει ικανοποιητικά οικονομικά οφέλη για κάθε τοπική αγορά, όμως δεν είναι λίγοι και εξ’ αυτών, που σε αναρτήσεις σε ομάδες τουριστών Βουλγαρίας και Ρουμανίας, αλλά και σε σχολιασμούς στη google, κάνουν λόγο για αισχροκέρδια, ζητώντας την παρέμβαση του κράτους στο θέμα αυτό.

Έλλειψη ενιαίας πολιτικής

Ολα τα παραπάνω συντείνουν στην έλλειψη μιας ενιαίας τουριστικής και οικονομικής πολιτικής – στρατηγικής που θα ρυθμίζει τα οικονομικά αποτελέσματα απο τη διέλευση και διαμονή τουριστών στην Αν. Μακεδονία και Θράκη αλλά και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα.

Οι δύο Περιφέρειες, μα κυρίως η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, υστερεί σημαντικά στη χάραξη μιας τέτοιας πολιτικής, αφού ο κάθε επαγγελματίας είναι ελεύθερος και ανεξέλεγκτος να κάνει ότι θέλει απέναντι στον τουρίστα εκ πρώτης, είναι όμως και ακάλυπτος απο πλευράς προβολής της επιχείρησής του, μέσω της τουριστικής προβολής της περιοχής μας.

Αυτό το ασύνδετο, είναι λογικό να έχει ως αποτέλεσμα την παρουσίαση μιας θλιβερής εικόνας για τη χώρα μας και ειδικά για την περιοχή μας, όταν το εισόδημα τα Κράτους, εξαρτάται εν πολλοίς πλέον απο τον Τουρισμό και λιγότερο απο άλλους παραγωγικούς τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια