GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οδηγίες της Διεύθυνσης Υγείας Ξάνθης για τον καύσωνα

Με αφορμή την άνοδο της θερμοκρασίας και την πιθανότητα εμφάνισης του  φαινομένου του καύσωνα , η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής  Μέρι...


Με αφορμή την άνοδο της θερμοκρασίας και την πιθανότητα εμφάνισης του  φαινομένου του καύσωνα , η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής  Μέριμνας της ΠΕ Ξάνθης σας υπενθυμίζει: 

Ποιός κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες: 

  • ∙ ηλικιωμένοι  
  • ∙ μωρά και μικρά παιδιά  
  • ∙ έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες 
  • ∙ άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα  

∙ άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον  ∙ άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση,  σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες,  ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών  κ.λ.π.) 

∙ άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)

∙ άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα  χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά,  ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και  των αντιδιαβητικών δισκίων). 

Τα μέτρα πρόληψης της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα  είναι τα εξής: 

1. Αποφεύγουμε την άσκοπη έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζητούμε  σκιερά και δροσερά μέρη 

2. Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται 

3. Ντύσιμο με ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό 4. Χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου 

5. Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που  υπάρχει μαζί με την υψηλή θερμοκρασία και πολλή υγρασία, καθώς και  κάτω από ηλιακή ακτινοβολία.

6. Λήψη άφθονων δροσερών υγρών, όπως νερό και φρέσκων χυμών ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους. Εάν η εφίδρωση είναι  μεγάλη , συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού. 7. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών. 

8. Κατανάλωση ελαφρών γευμάτων, που θα περιλαμβάνουν κυρίως  λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως. 

9. Πολλά χλιαρά χλιαρά ντούς κατά την διάρκεια της ημέρας και  τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό 10.Τα βρέφη να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα  χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε  πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα  (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λ.π.

11.Είμαστε σε συνεχή επαφή με φίλους, συγγενείς, και γείτονες που δεν  μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους ή πάσχουν από χρόνια  νοσήματα(αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ) 

12.Το δωμάτιο ή το σπίτι των ηλικιωμένων κατά την διάρκεια της ζεστής  ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό αφού έχει δροσιστεί και μείνει  ανοιχτό όλη τη νύχτα 

13.Δεν εγκαταλείπουμε μόνα τους ηλικιωμένα άτομα σε περίπτωση  θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη  περίπτωση πρέπει να εξασφαλίσουμε κάποιο άτομο για την  καθημερινή του φροντίδα . 

14.Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για  τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π. χ τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά,  τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της  ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων), ιδιαίτερα κατά την περίοδο  των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να  

συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της  δοσολογίας. 

15. Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή  απλούς ανεμιστήρες κατά προτίμηση οροφής κι φυσικό αερισμό των  χώρων. 

Οι πρώτες βοήθειες μέχρι την διακομιδή σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα  σε περίπτωση θερμοπληξίας είναι οι εξής: 

∙ Μεταφορά του θερμόπληκτου χωρίς χρονοτριβή σε σκιερό και δροσερό μέρος 

∙ Αφαιρούμε τα βαριά ρούχα και του αερίζουμε το σώμα με οποιοδήποτε  πρόχειρο μέσο(π.χ. βεντάλια) 

∙ Τοποθετούμε κρύα επιθέματα στο μέτωπο και στο κεφάλι ∙ Βρέχουμε το σώμα με δροσερό νερό 

∙ Κάνουμε ζωηρές εντριβές στα άκρα, χέρια και πόδια, με κατεύθυνση  από κάτω προς τα πάνω 

∙ Δίνουμε άφθονα υγρά, εάν μπορεί να πιεί και μικρές ποσότητες αλατιού  ∙ Αν η κατάσταση είναι πολύ βαριά πρέπει να κληθεί επειγόντως γιατρός  ή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο   

Δεν υπάρχουν σχόλια