GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Μέχρι πότε οι αιτήσεις-Ποιοι θα δικαιούνται

Αντίστροφα έχει αρχίσει να κυλά ο χρόνος για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που επιθυμούν να διεκδικήσουν το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα.


Αντίστροφα έχει αρχίσει να κυλά ο χρόνος για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που επιθυμούν να διεκδικήσουν το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα.

Τι πρέπει να κάνουν όμως;

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για το 2023 θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι και την Πέμπτη, 3 Αυγούστου, μέσω της πλατφόρμας stegastiko.minedu.gov.gr.

Η ηλεκτρονική αίτηση θα πρέπει να πραγματοποιείται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι επιβαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Σε περίπτωση συζύγων που έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, την αίτηση για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος την υποβάλει ο ένας μόνο γονέας, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο.

Σε διαζευγμένους ή εν διαστάσει συζύγους, δικαιούχος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

Ποιοι λαμβάνουν 1.500 και ποιοι 2.000 ευρώ

Το ποσό του στεγαστικού επιδόματος έχει καθοριστεί στα 1.500 ευρώ αλλά μπορεί να ανέβει και στα 2.000 ευρώ το άτομο σε περίπτωση που ο φοιτητής έχει επιλέξει τη συγκατοίκηση με άλλον φοιτητή.

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ και να είναι κάτοχος Α.Φ.Μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Δικαιούχος μπορεί να είναι ο ίδιος φοιτητής όταν:

  • είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
  • οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή
  • είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1996) ή
  • είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Για την πρόσβαση στην εφαρμογή του στεγαστικού επιδόματος απαιτείται πιστοποίηση μέσω του συστήματος TAXIS της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων.

Εισοδηματικό κριτήριο

Απαραίτητη προϋπόυεση για την χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.

Ο φοιτητής θα πρέπει να έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά μαθήματα του προηγουμένου ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, σε όλες τις εξεταστικές περιόδους (και Σεπτεμβρίου) που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος, κριτήριο το οποίο όμως δεν ισχύει για τους πρωτοετείες φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια