Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε επερωτήσεις σχετικά:
- Για την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου στην ΠΕ Έβρου. Στη συζήτηση εκφράστηκε η ομόθυμη αντίθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να αναδεικνύεται η πολιτική «μήτρα» που γεννά τέτοιες προθέσεις, «επενδύσεις» κλπ, χωρίς να τίθεται στο στόχαστρο η στρατηγική της πράσινης μετάβασης της ΕΕ και των κυβερνήσεων που φουσκώνει τα πανιά των κορακιών των ΑΠΕ και καταληστεύει το λαό με την πανάκριβη ενέργεια.
- Για την αποπεράτωση του κυκλικού κόμβου στο Λάκκο Μαριών Θάσου. Η διοίκηση απάντησε ότι το έργο το έχει αναλάβει ο Δήμος Θάσου και ότι προχωράει.
Για τα θέματα Η.Δ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τα θέματα που αφορούν το Πρόγραμμα Δράσης της ΠΑΜΘ καθώς και τις εκθέσεις για τους οικονομικούς απολογισμούς. Σε αυτά αποτυπώθηκε η συνολική συμφωνία της διοίκησης με την κυβερνητική πολιτική αλλά και η ουσιαστική συμφωνία (παρά τις επιμέρους ψευδεπίγραφες αντιπαραθέσεις) των συμπολιτευόμενων παρατάξεων της «αντιπολίτευσης». Μια πολιτική που καθορίζεται από τις βασικές αντιλαϊκές συμπληγάδες κεντρικού και τοπικού κράτους που με συνέπεια εφαρμόζει και η περιφερειακή αρχή: «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» που καθορίζει εκτός από το ύψος των «επιτρεπόμενων» δαπανών και τους στόχους τους ώστε να μην υπάρχει ούτε χιλιοστό παρέκκλισης από την ικανοποίηση των «αναγκών» της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια ώρα που οι λαϊκές ανάγκες μένουν στο περιθώριο. Και για να μην υπάρξει περιθώριο παρερμηνείας η έκθεση ξεκαθαρίζει ότι «Η στοχοθεσία καταρτίζεται με βάση την αρχή της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού…».
Ισχύουν στο ακέραιο οι εκτιμήσεις μας κατά τη συζήτηση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης της ΠΑΜΘ, με τη συντριπτική πλειοψηφία των δαπανών να αφορούν έργα και επενδύσεις που χρειάζονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι, την ώρα που οι υπηρεσίες της Περιφέρειας παραμένουν υποστελεχωμένες, τα ουσιαστικά έργα ανακούφισης και προστασίας του λαού (πυροπροστασία, αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, σχολική στέγη, υποδομές στην υγεία, κλπ) παραπέμπονται στο μακρινό και απροσδιόριστο μέλλον, στη «Δευτέρα παρουσία» του καπιταλιστικού μονόδρομου που υπηρετεί η σημερινή διοίκηση και οι υπόλοιπες συμπολιτευόμενες παρατάξεις της «αντιπολίτευσης».
Η έκθεση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο Δ τρίμηνο 2022 επιβεβαιώνει ότι «λεφτά υπάρχουν» όταν μιλάμε για «επενδύσεις», δηλαδή όταν πρόκειται να μπουκώσουν με δημόσιο χρήμα, που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, μελετητικά γραφεία και εργολάβοι, αλλά για υπηρεσίες προς τους πολίτες, έργα που αφορούν τη ζωή τους, αναγκαίες υποδομές κλπ υπάρχει μόνο λιτότητα. Για αυτό οι πληρωμές για επενδύσεις που αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αποτελούν το 69% του συνόλου των δαπανών.
Σημειώνουμε επίσης τη «θετική απόκλιση» κατά 175% στα έσοδα από «Προσαυξήσεις, Πρόστιμα, Χρηματικές Ποινές και Παράβολα» που δεν διευκρινίζεται από που προέρχονται (πχ από χαράτσωμα μικρομεσαίων επαγγελματιών;) και σε κάθε περίπτωση συμβάλουν στην αύξηση των ιδίων εσόδων, δηλαδή στη μεγαλύτερη ανταποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών της ΠΑΜΘ, στο ξεζούμισμα δηλαδή του λαού και από τοπικά χαράτσια, τέλη και φόρους, πέρα από αυτά του κεντρικού κράτους.
Πολύ σοβαρή εξέλιξη συνιστά η τροποποίηση σύμβασης λόγω αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού κατά τη διάρκειά της σύμβασης της φύλαξης του κεντρικού κτιρίου στέγασης των υπηρεσιών της Π.Α.Μ.Θ – Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι σε προηγούμενη παρόμοια περίπτωση επισημάναμε τον κίνδυνο οι αιτήσεις για τροποποιήσεις συμβάσεων με το πρόσχημα της αύξησης των κατώτατων μισθών να πάρουν τη μορφή «χιονοστιβάδας». Ανοίγει ένας επικίνδυνος δρόμος που δεν απέχει ουσιαστικά από τη λογική της απευθείας ανάθεσης, αφού τροποποιούνται οι αρχικοί όροι μιας σύμβασης χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία. Το ίδιο συμβαίνει και με μια σειρά άλλες συμβάσεις για την τροποποίηση των οποίων οι εργολήπτριες εταιρείες επικαλούνται την άνοδο του κόστους πρώτων υλών, ενέργειας, καυσίμων κλπ.
Για τη διοίκηση και τις υπόλοιπες παρατάξεις που υμνούν την ελεύθερη αγορά, την «αυτορρύθμιση της αγοράς»κλπ δεν υπάρχει τώρα «νόθευση του ανταγωνισμού»; Η εργολήπτρια εταιρεία που πληρώνεται από κρατικά κονδύλια και τώρα απαιτεί αύξησή τους, είναι στην ίδια μοίρα με τη μικρομεσαία επιχείρηση που απασχολεί κι αυτή κάποιο εργατικό δυναμικό και αντιμετωπίζει εξίσου αν όχι μεγαλύτερα εμπόδια;
Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις αυτές δεν μοιράζονται την κερδοφορία τους με τους εργαζόμενους που εκμεταλλεύονται το ιδρώτα τους και τουλάχιστον μέχρι την λήξη της σύμβασής τους με την ΠΑΜΘ οφείλουν να τηρούν τους όρους της.
Σχετικά με τις συμβάσεις για τα ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και Κομοτηνής η Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε ότι οι Προγραμματικές Συμβάσεις διαπνέονται από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που συρρίκνωσαν τα ΔΗΠΕΘΕ, τα οδήγησαν στην οικονομική ασφυξία, σε απομείωση του παραγόμενου καλλιτεχνικού έργου. Το Υπουργείο Πολιτισμού σχεδόν απεκδύεται της όποιας ευθύνης του, αφού η δική του κρατική συμβολή στη χρηματοδότηση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας φτάνει μετά βίας το 19% και για το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής το 23%, ενώ επιβαρύνεται η ΠΑΜΘ κατά 8% και 10% αντίστοιχα, ο Δήμος Καβάλας κατά 73% και ο Δήμος Κομοτηνής κατά 67%.Μάλιστα το ύψος όλων των επιχορηγήσεων είναι τέτοιο (συνολικά 370.000 ευρώ για το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και 300.000 ευρώ για το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής) που δεν επιτρέπει το σχεδιασμό και την υλοποίηση επαγγελματικών παραγωγών που να αναβαθμίζουν το αισθητικό και πολιτιστικό κριτήριο, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων και της διοίκησης των ΔΗΠΕΘΕ. Παράλληλα η στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας περιορίζεται στην «ενθάρρυνση»!!! Ενώ ταυτόχρονα προκρίνονται οι «συμπαραγωγές» για την «εξοικονόμηση πόρων», που στην περίπτωση που αφορούν συμπράξεις με θεατρικούς φορείς της Αθήνας για παράδειγμα, απομακρύνουν ακόμα περισσότερο το ΔΗΠΕΘΕ από το γενεσιουργό λόγο ύπαρξής του, δηλαδή τη συμβολή στην πολιτιστική εξύψωση των λαϊκών στρωμάτων της επαρχίας.
Με ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, ουσιαστικά επιβάλλεται στα ΔΗΠΕΘΕ μια στυγνά ανταποδοτική λειτουργία με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος. Οι συμπαραγωγές που θα περιοδεύουν ανά την Ελλάδα κατά πόσο θα συμβάλουν στην καλλιτεχνική και πολιτιστική ανέλιξη του λαού της Καβάλας και της Κομοτηνής, πολύ περισσότερο όταν συνοδεύονται από μια τιμολογιακή πολιτική, που κάνει απαγορευτική την πρόσβαση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων στο θέατρο;
Με την προτεινόμενη Προγραμματική Σύμβαση Υπουργείο, Περιφερειακή και Δημοτικές Αρχές στο ερώτημα «πολιτισμός εμπόρευμα ή αγαθό για τον λαό» απαντούν κατηγορηματικά «εμπόρευμα». Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να βρίσκεται σταθερά απέναντί τους.
Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
- Μιχαηλίδης Σιδέρης
- Στεφανίδης Γιάννης
- Συμεωνίδης Θεόδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια