GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Η ΞΑΝΘΗ ΑΛΛΙΩΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Η ΞΑΝΘΗ ΑΛΛΙΩΣ


Καλοκαίρι: Βασικοί κανόνες για τις οργανωμένες παραλίες-Επιτρέπονται τα σκυλιά τελικά

Ο Ιούνιος ήρθε και όλοι αναμένουν την ώρα που θα βρεθούν ξαπλωμένοι σε μια παραλία να ευχαριστηθούν τον ήλιο και να χαλαρώσουν μαζί με την ο...


Ο Ιούνιος ήρθε και όλοι αναμένουν την ώρα που θα βρεθούν ξαπλωμένοι σε μια παραλία να ευχαριστηθούν τον ήλιο και να χαλαρώσουν μαζί με την οικογένεια, τους φίλους ή και το κατοικίδιό τους.

Άπιαστο όνειρο λόγω των κανόνων ή και όχι;

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) «όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

Στις οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους».

Τι άλλο όμως πρέπει να γνωρίζουμε πριν επισκεφτούμε μια παραλία;

Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο.

Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο – Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30.

Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι.

Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο κ.λπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.

Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00.

Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.

«Ο σκύλος μου μπορεί να έρθει μαζί στην παραλία;»

Σύμφωνα με τον νόμο 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις»(ΦΕΚ 169/18-9-2021), τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες καθώς και στη θάλασσα, ενώ εκτός θάλασσας είναι πάντοτε υποχρεωτική η χρήση λουριού.

Στις οργανωμένες πάλι παραλίες, η πρόσβαση σκύλων, πάντοτε με χρήση λουριού, εντός και εκτός θάλασσας, επιτρέπεται μόνο εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Παράλληλα όμως, ελεύθερη είναι η πρόσβαση σκύλων βοήθειας και των ζώων θεραπείας όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.

Σημειώνεται παρ’ όλα αυτά ότι σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης απαγορεύεται η πρόσβαση των σκυλιών.

«Τι πρέπει να προσέξω όταν φέρω τον σκύλο μου στη θάλασσα;»

Οργανωμένη και μη, στόχος του καθενός, πέρα από τη χαλάρωση και την ξεκούραση στη θάλασσα, πρέπει να είναι και η ευζωία του σκυλιού.

Για αυτό μάλιστα, πρέπει να έχουμε μαζί μας άφθονο νερό ώστε να τον δροσίζουμε αλλά και κάποια από τα αγαπημένα του παιχνίδια για να ασχολείται με αυτά.

Ακόμη, όσο βρισκόμαστε στην παραλία, καλό θα ήταν οι βόλτες με το σκυλί να γίνονται λίγο πιο μακριά από τους λουόμενους ώστε να κάνει την ανάγκη του αλλά και σε περίπτωση που το ζώο βουτήξει στη θάλασσα, πρέπει θα φροντίσουμε να τιναχτεί σε σημείο που δεν θα ενοχλήσει άλλους παρευρισκόμενους.

Τέλος, καλό θα ήταν να προσέχουμε μην καταπιεί κόκκους άμμου αλλά και να πηγαίνουμε στην παραλία με τον σκύλο μας πρωί ή απόγευμα και όχι τόσο μεσημέρι καθώς τότε η θερμοκρασία είναι υψηλότερη και μπορεί να ταλαιπωρηθεί το ζωντανό περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια