Οι Έλληνες καταναλωτές δείχνουν ότι έχουν μάθει πλέον να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους για τις συναλλαγές τους και η τάση αυτή μοιάζει εξαιρ...
Οι Έλληνες καταναλωτές δείχνουν ότι έχουν μάθει πλέον να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους για τις συναλλαγές τους και η τάση αυτή μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση της αξίας των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε το 2022 κατά 21% ενώ ο αριθμός των συναλλαγών κατά 19% σε σχέση με το 2021 με τα διψήφια ποσοστά ανάπτυξης να συνεχίζονται και το 2023.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια του 10ου Digital Banking Forum που διοργάνωσε χθες η Ethos Events, ο Αντίγονος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Cardlink, η οποία είναι εκ των μεγαλύτερων «παικτών» στην ελληνική αγορά των πληρωμών και διαχειρίζεται ένα μεγάλο ποσοστό των υπάρχοντων τερματικών (POS).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Παπαδόπουλου, το 2022 η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση καρτών έφθασε στα 54 δισ. ευρώ (+21%), ενώ κατά το α’ τρίμηνο του 2023 η αύξηση παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα της τάξεως του 15%. Αντίστοιχα, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες έφθασε στα 1,8 δισ. το 2022 (+19%), ενώ στο α’ τρίμηνο του 2023 η αύξηση είναι της τάξεως του 17%.
Η αύξηση κατά το 2022 προέρχεται σε μεγάλο βαθμό και από τις κάρτες εξωτερικού καθώς η ανάκαμψη του τουρισμού έδωσε σημαντική ώθηση. Συγκεκριμένα, η αξία των συναλλαγών με κάρτες εξωτερικού έφθασε στα 9,3 δισ. ευρώ (+44%), ενώ εκείνη των καρτών ελληνικών τραπεζών στα 44,7 δισ. ευρώ (+17%). Όσον αφορά στον αριθμό των συναλλαγών, εκείνες με κάρτες εξωτερικού έφθασαν στα 144 εκατ. (+39%), ενώ εκείνες με ελληνικές στα 1,6 δισ. (+17%).
Σημειώνεται ότι το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει αναλογικά ένας πολύ μεγάλος αριθμός POS, ιδίως στις τουριστικές επιχειρήσεις, θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας για τους τουρίστες καθώς η εμπειρία που έχουν όσον αφορά στις αγορές τους είναι η ίδια με εκείνη στη χώρα τους και δεν χρειάζεται να ασχολούνται με τη μετατροπή συναλλάγματος σε ευρώ όσον αφορά στους επισκέπτες εκτός ευρωζώνης.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, παρατηρείται μία στροφή των Ελλήνων προς τη χρήση ψηφιακών πορτοφολιών όσον αφορά στη διεκπεραίωση των συναλλαγών τους, καθώς αναφέρθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει ακόμη και το 25% η χρήση των smartphones για συναλλαγές. Πάντως, η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως το ποσοστό αυτό κυμαίνεται τουλάχιστον κοντά στο 20% που είναι αρκετά υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Επιπλέον, μεγάλη αύξηση παρατηρείται και στη χρήση άλλων μεθόδων ψηφιακών πληρωμών όπως το IRIS της ΔΙΑΣ, οι χρήστες του οποίου έχουν φθάσει στα 1,7 εκατ. και παρατηρείται μία συνεχής αύξηση τόσο των χρηστών όσο και των συναλλαγών που πραγματοποιούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια