GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καρκίνος στο πάγκρεας: Εμβόλιο mRNA δίνει ελπίδες για θεραπεία

Νέο εμβόλιο mRNA, που αναπτύχθηκε με την ίδια τεχνολογία που επιστρατεύτηκε για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από την BioNTech-Pfizer και έχ...


Νέο εμβόλιο mRNA,
που αναπτύχθηκε με την ίδια τεχνολογία που επιστρατεύτηκε για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από την BioNTech-Pfizer και έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει την επιστροφή των όγκων μετά τη χειρουργική επέμβαση, έχει δημιουργήσει ελπίδες για θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος.

Στα πρώτα αποτελέσματα δοκιμών, οι μισοί από τους ασθενείς που έλαβαν εμβόλιο παρέμενα χωρίς καρκίνο 18 μήνες αργότερα.

Ο εμβολιασμός, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες που συνεργάζονται με τη φαρμακευτική εταιρεία BioNTech και την αμερικανική εταιρεία Genentech, έχει δημιουργήσει ελπίδες να βρεθεί επιτέλους μια θεραπεία για τον πιο θανατηφόρο κοινό καρκίνο που σκοτώνει το 90 % των ασθενών μέσα σε δύο χρόνια από τη διάγνωση.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής δοκιμής, με επικεφαλής τον Δρ Vinod Balachandran στο Κέντρο Καρκίνου στο Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.

Στη δοκιμή πρώιμου σταδίου για τον καρκίνο του παγκρέατος συμμετείχαν 16 ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκαν οκτώ δόσεις ενός εμβολίου ενδοφλεβίως μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όγκου.

Τα εμβόλια αναπτύχθηκαν εξατομικευμένα χρησιμοποιώντας γενετικό κώδικα mRNA που βρέθηκε στους όγκους για να διδάξει στα κύτταρα να παράγουν μια πρωτεΐνη που θα πυροδοτήσει μια ανοσολογική απόκριση.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο σώμα να ανιχνεύει τυχόν καρκινικά κύτταρα ως απειλή και τα Τ-κύτταρα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, στη συνέχεια να τα καταστρέφει.

Το εμβόλιο προκάλεσε απόκριση των Τ-κυττάρων στους μισούς ασθενείς, οι οποίοι παρέμειναν όλοι χωρίς καρκίνο σε όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Από τους υπόλοιπους οκτώ ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν στο εμβόλιο, οι έξι πέθαναν ή είδαν τον καρκίνο τους να επιστρέφει.

Ο καθηγητής Özlem Türeci, συνιδρυτής της BioNTech, δήλωσε: «Με μόνο λιγότερο από το 5 % των ασθενών να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές, ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους καρκίνους με τις υψηλότερες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες.Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης Φάσης 1 είναι ενθαρρυντικά. Ανυπομονούμε να αξιολογήσουμε περαιτέρω αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα σε μια μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη μελέτη».






















Δεν υπάρχουν σχόλια