GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Meta: Πρόστιμο-ρεκόρ 1,3 δισ. δολαρίων για μεταφορά δεδομένων

Πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 1,3 δισ. δολαρίων επεβλήθη στην εταιρεία Meta από την κορυφαία ρυθμιστική αρχή απορρήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον...


Πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 1,3 δισ. δολαρίων επεβλήθη στην εταιρεία Meta
από την κορυφαία ρυθμιστική αρχή απορρήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον χειρισμό των πληροφοριών χρηστών με χρονικό περιθώριο πέντε μηνών, προκειμένου η μητρική της Facebook να σταματήσει τη μεταφορά των δεδομένων των χρηστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρόστιμο, που επιβλήθηκε από τον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC), ήρθε αφότου η Meta συνέχισε να μεταφέρει δεδομένα παρά μια δικαστική απόφαση της ΕΕ του 2020 που ακύρωνε το σύμφωνο μεταφοράς δεδομένων μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο πρόστιμο ξεπερνά το προηγούμενο πρόστιμο-ρεκόρ της ΕΕ, ύψους 746 εκατομμυρίων ευρώ, που επέβαλε το Λουξεμβούργο στην Amazon το 2021.

Η διαφωνία για το πού αποθηκεύει τα δεδομένα του το Facebook της Meta ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία αφότου Αυστριακός ακτιβιστής της προστασίας της ιδιωτικής ζωής Μαξ Σρεμς, κατέθεσε νομική αμφισβήτηση σχετικά με τον κίνδυνο κατασκοπείας των ΗΠΑ υπό το φως των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η Meta ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, ενώ χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητο και περιττό» το πρόστιμο που «δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για αμέτρητες άλλες εταιρείες».

Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επανέλαβε ότι αναμένει ένα νέο σύμφωνο που θα διευκολύνει την ασφαλή μεταφορά προσωπικών δεδομένων πολιτών της ΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες και το οποίο θα εφαρμοστεί πλήρως.

Προηγουμένως η Facebook είχε προειδοποιήσει πως ενδέχεται να αναστείλει τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη, θέση από την οποία υπαναχώρησε στη συνέχεια.

«Χωρίς τη δυνατότητα διασυνοριακής μεταφοράς δεδομένων, το Διαδίκτυο κινδυνεύει να περιχαραχτεί εθνικά και περιφερειακά», είπε η Meta.

Το DPC δήλωσε τον Μάρτιο ότι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ ήλπιζαν ότι το νέο πλαίσιο προστασίας δεδομένων – που συμφωνήθηκε από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον τον Μάρτιο του 2022 – μπορεί να είναι έτοιμο έως τον Ιούλιο.

























Δεν υπάρχουν σχόλια