GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Η σημερινή (3/5) είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.


Η σημερινή (3/5) είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη των χωρών;

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια κατάταξη ως προς την Ελευθερία του Τύπου.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Νορβηγία και την τελευταία η Βόρεια Κορέα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 107η θέση.

Ελευθερία του Τύπου 2023


Η Σενεγάλη και η Τυνησία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη πτώση.

Η Γαλλία σημείωσε μικρή άνοδο δύο θέσεων και βρίσκεται πλέον στην 24η θέση της κατάταξης γεγονός που εξηγείται «κυρίως από το ότι η κατάσταση χειροτέρεψε αλλού», όπως τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Ντελουάρ, Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας και των δημοσιογράφων.

Οι πιο εντυπωσιακές πτώσεις

Οι πλέον εντυπωσιακές πτώσεις καταγράφονται στο Περού 110ο, –33 θέσεις), στη Σενεγάλη (104η, –31 θέσεις), στην Αϊτή (99η, –29) και στην Τυνησία (121η, –27).

Στη Σενεγάλη, όπου το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τρίτη θητεία ο πρόεδρος Μακί Σαλ προκαλεί αντιδράσεις, η RSF καταγγέλλει «τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ως προς την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

Η ΜΚΟ επισημαίνει ακόμη πως η Τυνησία του προέδρου Κάις Σάγεντ μοιάζει «ολοένα περισσότερο» να χαρακτηρίζεται από «αυταρχισμό και δυσανεξία» έναντι «της κριτικής του Τύπου».

Κατά την έκδοση για το 2023 της κατάταξης αναφοράς , οι συνθήκες άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος χειροτέρεψαν σε 7 χώρες στις 10.

Οι τρεις τελευταίες χώρες στην κατάταξη βρίσκονται στην Ασία, με το Βιετνάμ (178ο) και την Κίνα (προτελευταία) πάνω από τη Βόρεια Κορέα.

Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το ότι στις 52 από τις 180 χώρες, η κατάσταση χαρακτηρίζεται «καλή» ή «μάλλον καλή» (4 περισσότερες από ό,τι το 2022). Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος από το 2016.

Η 21η έκδοση της παγκόσμιας κατάταξης στέκεται ιδιαίτερα στις συνέπειες της παραπληροφόρησης.

Στα δυο τρίτα από τις 180 χώρες της κατάταξης, οι ειδικοί που συνεισφέρουν στην κατάρτισή της τονίζουν «την εμπλοκή πολιτικών παραγόντων» σε «εκστρατείες μαζικής παραπληροφόρησης ή προπαγάνδας», σημειώνει η RSF.


Δεν υπάρχουν σχόλια