GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Έβρος: Από την ΕΥΠ στη φύλαξη συνόρων

  Οι διάλογοι των συνοριοφυλάκων για διακίνηση μεταναστών

 

Οι διάλογοι των συνοριοφυλάκων για διακίνηση μεταναστών

Σύμφωνα με όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, οι τρεις από τους πέντε συλληφθέντες πριν λίγα χρόνια είχαν υπηρετήσει στην ΕΥΠ ενώ αργότερα ανέλαβαν πόστα φύλαξης σε κρίσιμα σημεία της μεθοριακής γραμμής στον Έβρο

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της σύλληψης των πέντε αστυνομικών συνοριοφυλάκων που κατηγορούνται ότι συνεργάζονταν με Τούρκους δουλέμπορους για την παράνομη διακίνηση μεταναστών μέσα από τον Έβρο.

Σύμφωνα με όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, οι τρεις από τους πέντε συλληφθέντες πριν λίγα χρόνια είχαν υπηρετήσει στην ΕΥΠ ενώ αργότερα ανέλαβαν πόστα φύλαξης σε κρίσιμα σημεία της μεθοριακής γραμμής στον Έβρο.

Βαριές κατηγορίες για τους πέντε

Σε βάρος των πέντε αστυνομικών (ενός ανθυπαστυνόμου και τεσσάρων αρχιφυλάκων) του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά αδικήματα κακουργηματικού τύπου από τον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εισόδου πολιτών τρίτων χωρών χωρίς έλεγχο, διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, μεταφορά από το εξωτερικό πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Ο αρχηγός και η «στρατολόγηση»

Η κατηγορία για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης απαγγέλθηκε σε έναν από τους αρχιφύλακες που φέρεται ως αρχηγός της ομάδας και έδινε κατευθύνσεις στους υπόλοιπους, μετά από επικοινωνία με τέσσερις αλλοδαπούς που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι οποίοι διαμένουν στην Τουρκία και ενημέρωναν για την άφιξη των παράνομων μεταναστών στα σύνορα

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος αρχιφύλακας φέρεται από τα στοιχεία της έρευνας ότι είχε την πρώτη επαφή με έναν από τους δουλέμπορους στην Τουρκία και σταδιακά έβαλε στο «κόλπο» και τους υπόλοιπους.

Αρνούνται τις κατηγορίες

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αλλά με εντολή του εισαγγελέα κρατούνται και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή Ορεστιάδας και αρχίσουν να απολογούνται από το πρωί της Παρασκευής, 2 Ιουνίου.

Παράλληλα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται η έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες και να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Από την ΕΥΠ στη φύλαξη συνόρων

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, είναι ότι τρεις από τους πέντε συλληφθέντες είχαν αποσπαστεί το 2018 στην ΕΥΠ, όπου υπηρέτησαν για περίπου ένα χρόνο.

Η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε μετά από μία ανώνυμη καταγγελία για ύποπτη δράση των συλληφθέντων και ακολούθησαν και άλλες, επίσης ανώνυμες καταγγελίες.

Οι αξιωματικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι καταγγέλλοντες να είναι αστυνομικοί, οι οποίοι αντιλήφθηκαν από την συμπεριφορά των συλληφθέντων ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Πώς δρούσαν οι πέντε συνοριοφύλακες

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πέντε κατηγορούμενοι, έχοντας ως συνοριοφύλακες κύρια αποστολή τους την αποτροπή αλλοδαπών να πλησιάσουν τα σύνορα και να επιχειρήσουν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, επέλεγαν βάρδιες σε συγκεκριμένα σημεία και ώρες, δείχνοντας υπέρμετρο ζήλο και αναλαμβάνοντας πλήρως την φύλαξη του τομέα ευθύνης τους, λέγοντας κάποιες φορές ότι δεν χρειάζονταν κάμερες ή την παρουσία του FRONTEX.

Σε μία περίπτωση μάλιστα, ένας από τους κατηγορούμενους, ενώ ήταν ελεύθερος υπηρεσίας και με πυρετό, πήγε στην υπηρεσία του και έκανε κανονικά βάρδια σε σημείο των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι ερευνούσαν την υπόθεση από τον περασμένο Οκτώβριο, κατάφεραν, κυρίως μετά τον Ιανουάριο, να καταγράψουν συνομιλίες των αστυνομικών με τους δουλέμπορους και συνέλεξαν τα στοιχεία που χρειάζονταν για να προχωρήσουν στην χθεσινή επιχείρηση και την σύλληψη των κατηγορουμένων.

Στις τηλεφωνικές επαφές που καταγράφηκαν, ακούγονται να συνομιλούν με άτομα που μιλούν με σπαστά ελληνικά.

  • Οι διάλογοι
  • «Συνεργάτης»: Πάλι πινέζα;

54χρονος «αρχηγός»: Όχι του είπα να βγει στο δρόμο, ας την αφήσει εκεί και θα περάσω να την πάρω εγώ τώρα. Ας την αφήσει στην άκρη και ας φύγει μέσα να κρυφτεί να πάει πίσω στα άτομα

Μετά την παραλαβή της βαλίτσας αναφέρει στον «συνεργάτη»: Για να δούμε ρε Χ……. την προίκα μας πάλι.

Στις 3 Μαΐου 2023 καταγράφεται και πάλι ο 54χρονος αρχιφύλακας να αναφέρει: «Το κομάντο (διακινητής) θα αφήσει μια τσάντα. Πάλι με πήρε δύο ζευγάρια παπούτσια γιατί την άλλη φορά τον έκανα παράπονα». Φαίνεται πως υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση για την παράδοση της «τσάντας» που θα περιείχε… παπούτσια, πιθανόν χρήματα. Αυτή την «τσάντα» φαίνεται να αναζητά αργότερα ο 54χρονος αρχιφύλακας μαζί με 49χρονο συγκατηγορούμενο: «Κάπου στη γωνία λέει το άφησα, Νάτη φαίνεται, εκεί, πρέπει να είναι στην πινακίδα», «Ναι ναι, άρα τώρα πέρασαν και την άφησαν. Κάτσε να σταματήσω πιο πίσω εγώ για να την πάρω».

Ο παράνομος πλουτισμός των πέντε κατηγορουμένων αστυνομικών φαίνεται πως είχε γίνει αντιληπτός από άλλους αστυνομικούς που υπηρετούσαν μαζί. Σε μία συνομιλία αναφέρεται: «Και κατά βάθος εγώ πιστεύω τους περισσότερους τους τη δίνει που θα φύγουν αυτοί με 200 και 300 χιλιάρικα από την υπηρεσία. Το λιγότερο», «Μπορεί, όχι μπορεί το πιστεύω κατά κάποιο τρόπο, το πιστεύω και εγώ», «Τι μπορεί ρε, μαθηματική ακρίβεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια