GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μεγάλη ζήτηση για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα από ξένους – Ποιες προτιμούν

  Νεόδμητες κατοικίες ή ακόμη και κατασκευές που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, σε περιοχές όπως η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου, βρίσκονται ψηλ...

 


Νεόδμητες κατοικίες ή ακόμη και κατασκευές που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, σε περιοχές όπως η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου, βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων που αγοράζουν εξοχική κατοικία στη χώρα μας.

Η ελληνική αγορά εξοχικών κατοικιών συνεχίζει την ανοδική της πορεία και το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρεία Elxis, σύμφωνα με τα οποία η αξία των κατοικιών που πωλήθηκαν φέτος αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ο αριθμός των συναλλαγών σημείωσε ετήσια άνοδο κατά 10%, ενώ η μέση τιμή πώλησης ανά ακίνητο υποχώρησε κατά 12%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, παρατηρείται στροφή σε νεόδμητες κατασκευές, με την εταιρεία να επισημαίνει μάλιστα πως οι περισσότερες πωλήσεις του φετινού πρώτου τριμήνου αφορούσαν σε κατασκευές που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει να υλοποιούνται, δηλαδή από τα σχέδια.

Πολλές προσφέρονται σε συνδυασμό με υπηρεσίες διαχείρισης κι εκμετάλλευσης, δηλαδή ως ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό προϊόν, κάτι που έχει μεγάλη απήχηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγοραστών, καθώς υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο, το κόστος αγοράς ενός ακινήτου από τα σχέδια είναι 20% χαμηλότερο, σε σχέση με την αγορά ενός ετοιμοπαράδοτου ακινήτου. Παράλληλα τα νεόδμητα σπίτια προσφέρουν και σημαντικά υψηλότερη απόδοση βραχυπρόθεσμα, καθώς μπορούν να εκμισθωθούν με υψηλότερο ενοικίου, σε σχέση με ένα υφιστάμενο ακίνητο μεγαλύτερης ηλικίας.

Η δημοφιλέστερη περιοχή για τους ξένους αγοραστές ήταν η Κρήτη, ενώ ακολούθησε το Ιόνιο. Ενδεικτικά της ζήτησης που υπάρχει από ξένους που επιθυμούν να αποκτήσουν εξοχική κατοικία σε αυτές τις περιοχές, είναι παραδείγματα αγοραστών που έχει διαθέσιμα η εταιρεία Elxis. Όπως στα Χανιά, όπου ζευγάρι από τη Σουηδία κατέβαλε προκαταβολή χωρίς να έχει δει το ακίνητο παρά από virtual viewing και στη συνέχεια σε ταξίδι 24 ωρών το «έκλεισε» ή μία Γερμανίδα που επίσης αποφάσισε να προχωρήσει σε αγορά χωρίς να έχει δει δια ζώσης το ακίνητο.

Οι Βρετανοί και η «χρυσή βίζα»

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως το 17,4% αγόρασε ακίνητα προκειμένου να εξασφαλίσει την «Χρυσή Βίζα» και κυρίως οι αγοραστές που προέρχονται από την Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με την Elxis, «το 2022 ένα τυπικό ζευγάρι αγοραστών από την Μεγάλη Βρετανία, που είχε αποταμιεύσει 500.000 ευρώ, θα χρησιμοποιούσε το 50% των χρημάτων αυτών και θα δανειοδοτούνταν για το υπόλοιπο 50% για την αγορά κατοικίας αντί ενός συνολικού ποσού της τάξεως των 500.000 – 600.000 ευρώ. Φέτος όμως, το ίδιο ζευγάρι θα χρησιμοποιήσει μόνο τα διαθέσιμα 250.000 ευρώ, που είναι και το ελάχιστο όριο επένδυσης, προκειμένου να εξασφαλίσει την άδεια παραμονής, μέσω του προγράμματος Χρυσή Βίζα».

























 

Δεν υπάρχουν σχόλια