GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κόκκινα δάνεια: «Καμπανάκι» από την Τράπεζα της Ελλάδας – Τι αναφέρει στην έκθεσή του ο Γιάννης Στουρνάρας

Οι Ελληνικές τράπεζες συνέχισαν και το 2022 να…ξεφορτώνονται τα κόκκινα δάνεια από τα χαρτοφυλάκια τους (χωρίς να σημαίνει ότι εξαφανίζονται...


Οι Ελληνικές τράπεζες συνέχισαν και το 2022 να…ξεφορτώνονται τα κόκκινα δάνεια από τα χαρτοφυλάκια τους (χωρίς να σημαίνει ότι εξαφανίζονται, υπολογίζεται ότι τα funds έχουν φορτωθεί δάνεια αξίας περίπου 70δισ€) αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος παραμένει. Στην έκθεση του για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ο κεντρικός τραπεζίτης χτυπά καμπανάκι επισημαίνοντας ότι «η επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών με τη διάβρωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω του υψηλού πληθωρισμού, αλλά και ορισμένων επιχειρήσεων, με την αύξηση του κόστους λειτουργίας και χρηματοδότησης, ενδέχεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει στη δημιουργία νέων ΜΕΔ( μη εξυπηρετούμενων δανείων), γεγονός που θα επηρεάσει εκ νέου την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών».

Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της ΤτΕ δείχνουν ότι το 2022 μας άφησε με μονοψηφιο επιτέλους ποσοστό στα κόκκινα δάνεια στο 8,7% από 12,8% το 2021 και είναι ύψους 13,2δισ€. Για την ακρίβεια στις 4 συστημικές τράπεζες βρίσκεται στο 6,4%, οι μικρότερες όμως μη συστημικές ανεβάζουν τον μέσο όρο καθώς ο δικός τους μέσος όρος είναι στο 44%. Όπως και να έχει παραμένει σε υψηλό επίπεδο, υπερτριπλάσιο του κοινοτικού μέσου όρου που είναι 1,8%.

Όπως αναμενόταν πιο εύκολα “κοκκινίζουν” τα καταναλωτικά δάνεια τα οποία σχεδόν 2/10 (18%) είναι σε καθυστέρηση. 10% είναι το αντίστοιχο ποσοστό στα στεγαστικά και 7,6% στα επιχειρηματικά.

Από τα κόκκινα επιχειρηματικά , το 27% έχουν δοθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ακολουθούν με 11,7% οι μικρές και μεσαίες.

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι τα περισσότερα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια βρίσκονται στο χώρο της εστίασης με 28,4% και των κατασκευών με 21%. Ακολουθούν το εμπόριο με 13%, των διαχειριστών ακίνητης περιουσίας με 12%, των καταλυμάτων με 10,5%, των αγροτικών δραστηριοτήτων με 10,3% και της μεταποίησης με 10%.

Στον αντίποδα οι κλάδοι που «παράγουν» τα λιγότερα κόκκινα δάνεια είναι η ενέργεια με 1% και οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με 0,8%

Από τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια το 30,6% θωρείται αβέβαιης είσπραξης, περίπου 4δισ€ και το 36,2% έχει καταγγελθεί.

1/4 κόκκινα δάνεια βρίσκεται σε καθυστερηση πάνω από έτος κι αυτός είναι άκρως ανησυχητικό από τη στιγμή μάλιστα που το ποσοστό τους έχει αυξηθεί 4 μονάδες σε σχέση με πέρυσι.

Μια ένδειξη κινδύνου αποτελούν τα δάνεια σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες , ένα βήμα πριν χαρακτηριστούν κόκκινα, και τα οποία αυξήθηκαν κατά 25% από 4δισ€ σε 5δισ€, μια καθυστέρηση που οφείλεται σύμφωνα με την έκθεση στα επιχειρηματικά δάνεια.

Ο δείκτης εξυγίανσης – τα δάνεια δηλαδή που «γυρίζουν» από μη εξυπηρετούμενα σε εξυπηρετούμενα – παραμένει χαμηλά στο 4% ( με το ποσοστό για τα στεγαστικά να είναι στο 7,7% ενώ για τα επιχειρηματικά μόλις στο 2,8%) ενώ ο δείκτης αθέτησης βρίσκεται στο 0,4% , οριακά χαμηλότερος από πέρυσι.

Στόχος των συστημικών τραπεζών για την περίοδο 2023 – 2025 είναι να μειώσουν το στοκ των κόκκινων δανείων τους κατά επιπλέον 3,1δισ€, περισσότερο δηλαδή από 30%, με στόχο να συγκλίνουν ακόμη περισσότερο με το μέσο όρο των τραπεζών της ζώνης του ευρώ




















Δεν υπάρχουν σχόλια