GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι απότομες εναλλαγές του καιρού έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον κτηνοτροφικό κλάδο της περιοχής

Δημήτριος Ψεμματάς: «Τα ζώα σοκάρονται με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση παραγωγής γάλακτος…»


Δημήτριος Ψεμματάς:

«Τα ζώα σοκάρονται με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση παραγωγής γάλακτος…»

Οι απότομες εναλλαγές του καιρού και οι συχνές βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η δική μας, πάνε πίσω τις σπορές καλαμποκιού, τουλάχιστον, κατά ένα μήνα αλλά και τη συγκομιδή κτηνοτροφικών και σανοδοτικών ψυχανθών, όπως αναφέρουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Ενώ, σε πολλές περιπτώσεις κάνουν δύσκολη και τη βόσκηση, με αποτέλεσμα τα ζώα να παραμένουν στους στάβλους και να θέλουν ζωοτροφές. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να αγοράσουν ζωοτροφές από τους εμπόρους που αυτή την εποχή οι τιμές τους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Δημήτριος Ψεμματάς, «οι ανωμαλίες του καιρού επηρεάζουν αρνητικά και δημιουργούν στρες στα ζωντανά, κυρίως στα αιγοπρόβατα. Λόγω αυτής της κατάστασης, έχουμε μείωση της παραγωγής γάλακτος, η οποία δεν επανέρχεται».

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, για το ίδιο θέμα, ο ΣΕΚ, «είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το στρες που δημιουργείται στα ζώα λόγω μεγάλων εναλλαγών θερμοκρασιών οδηγεί σε μείωση παραγωγής η οποία δεν επανέρχεται ποτέ στα αρχικά στάδια με αποτέλεσμα η παραγωγή γάλακτος αυτήν την στιγμή να έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα.

Λόγω των βροχοπτώσεων η καλλιέργεια αραβόσιτου έχει αργήσει ήδη έναν μήνα με αποτέλεσμα να αργήσει επιπλέον και η συγκομιδή του κάτι το οποίο δημιουργεί πολλά και σύνθετα προβλήματα στους κτηνοτρόφους για τις ανάγκες των εκτροφών τους.

Επίσης είναι αδύνατη εδώ και έναν μήνα η συγκομιδή παραγωγής σανοδοτικών ψυχανθών για τις ανάγκες των κτηνοτροφικών μονάδων όπως επίσης και η βόσκηση, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να αγοράσουν επιπλέον ζωοτροφές σε υψηλές τιμές αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής ενώ την ίδια στιγμή οι γαλακτοβιομηχανίες ανακοινώνουν μειώσεις στην τιμή γάλακτος αλλά και κρέατος στα σφαγεία.

Για τον λόγο αυτόν ο ΣΕΚ αιτείται από το ΥπΑΑΤ την άμεση καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποζημίωση όλων των παραγωγών μέσω de minimis ή άλλων εργαλείων των προαναφερόμενων αλλά και άλλων περιοχών όπου έχουν πληγεί από παρατεταμένες βροχοπτώσεις».




Δεν υπάρχουν σχόλια