GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


3ημερα Θρησκευτικά και Λαογραφικά Δρώμενα επί της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Λυκοδρόμιο Ξάνθης

Παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμονα, του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Πατέρα Ιγνάτιου, του Επισ...

Παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμονα, του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Πατέρα Ιγνάτιου, του Επισκόπου Αμορίου Νικηφόρου, Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης, του κορυφαίου Ψαλμωδού της Βυζαντινής Μουσικής Αθανασίου Βουγιουκλή, του Δήμαρχου Ξάνθης Μανόλη Τσέπελη, του Περιφερειακού Συμβούλου και Πρώην Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Νικολάου Εφραιμίδη, πλήθος Αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, της Προέδρου της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης Μαρίας Τσιακίρογλου, του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Νομού Ξάνθης Νικολάου Γρηγοριάδη, Άξιων Στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και του Πολυδιάστατου Εφημέριου του Λυκοδρομίου Ξάνθης, Αρχιμανδρίτη Θεοφίλου Γκαράνη, αγαπητών υποψηφίων του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις Εθνικές Εκλογές.

Φίλων Συγχωριανών και Εκλεκτών μας συνδαιτυμόνων, εδώ στα ποτισμένα από μνήμες και θύμησες χώματα του  προσφυγικού Λυκοδρομίου Ξάνθης έλαβαν χώρα τα 3ημερα Θρησκευτικά και Λαογραφικά Δρώμενα επί της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο χρόνος που περνά φέρνει μαζί του και πολλές ερμηνείες.

Φέρνει γνώση και απόσταση, στοχασμό, κόπωση μα και αδιαφορία.

101 χρόνια από την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στη σύγχρονη ιστορία από τον τόπο όπου έπαψε να μιλιέται η γλώσσα του Ομήρου.

«Από μέρη γνωστά από την εποχή του μύθου και του θρύλου, του Φρίξου και της Έλλης, του Ιάσονα και της Αργοναυτικής εκστρατείας, του Ηρακλή και των Αμαζόνων, του Ορέστη και της Ιφιγένειας, και της τραγικής συνάμα Μήδειας.

Από πατρίδες μυρωμένες με την ανάσα του πεύκου, τραγουδισμένες με το κελάρυσμα των νερών των ποταμών, από το θρόισμα των φύλλων των δένδρων και το άκουσμα της ποντιακής λύρας.

Από τόπους, όπου το κάθε λιθάρι έχει ζωγραφισμένο και από έναν άγιο, με άγρια μάτια και μαλλιά σκοινένια, όπως θα έλεγε ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, Γιάννης Ρίτσος».

Έγραψε ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

  • Δάκρυα και αίμα σε προσωπικές και συλλογικές τραγωδίες.
  • Η ζωή παράγει τα καλύτερα γραφόμενα.
  • Αρκεί να υπάρχει μετά μια φωνή να τα διηγηθεί.
  • Η Μνήμη είναι από σκληρό υλικό. Δεν λαξεύετε.

Με τιμή και σεβασμό

Πολιτιστικός Σύλλογος Λυκοδρομίου Ξάνθης














Δεν υπάρχουν σχόλια