GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Άρνικα: Ένα βότανο γεμάτο θεραπευτικές ιδιότητες

Το φυτό Άρνικα (Arnica) είναι ένα βότανο του γένους πολυετών, ποωδών φυτών της οικογένειας των ηλίανθων (Asteraceae). Έχει φωτεινό κίτρινο χ...


Το φυτό Άρνικα (Arnica) είναι ένα βότανο του γένους πολυετών, ποωδών φυτών της οικογένειας των ηλίανθων (Asteraceae). Έχει φωτεινό κίτρινο χρώμα και παρόμοια εμφάνιση με τη μαργαρίτα και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, καθώς οι άνθρωποι είχαν παρατηρήσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Σήμερα, η άρνικα – τεκμηριωμένα πλέον – χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντιβακτηριακές και αντισηπτικές της ιδιότητες. Στο εμπόριο διατίθεται ως τοπική αλοιφή, τζελ, κρέμα ή λάδι.

Το όνομα Arnica μπορεί να προέρχεται από το ελληνικό arni, «αρνί», σε σχέση με τα μαλακά, τριχωτά φύλλα των φυτών. Η άρνικα είναι επίσης γνωστή ως ορεινός καπνός.

Συναντάται κυρίως στις εύκρατες περιοχές της δυτικής Βόρειας Αμερικής, με μερικά είδη εγγενή στις αρκτικές περιοχές της βόρειας Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής.

  • Μελανιές και πρήξιμο

Η πιο γνωστή χρήση της άρνικας είναι για την αντιμετώπιση των μελανιών από τα χτυπήματα. Με άμεση εφαρμογή της στη χτυπημένη περιοχή, μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση μιας πιο έντονης μελανιάς. Η άρνικα επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης και αποκατάστασης των ιστών και μειώνει τον πόνο και το πρήξιμο.

  • Αρθρίτιδα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή της άρνικας σε μορφή τζελ μειώνει τον πόνο και βελτιώνει τη λειτουργία των αρθρώσεων, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

  • Μυϊκοί πόνοι και τραυματισμοί

Η δύναμη του φυτού να θεραπεύει τους μυϊκούς πόνους προέρχεται από τα ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη του, που με τη σειρά τους, μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο και να ανακουφίσουν τον πόνο, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Έρευνες έδειξαν ότι οι κρέμες Άρνικας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την ταχύτερη αποκατάσταση τραύματος, που αφορά μαλακούς ιστούς. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται και από αθλητές.

Tip: Μετά τη γυμναστική, αφού έχουμε κάνει ένα χαλαρωτικό ντους, μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα μασάζ με λάδι Άρνικας. Αυτό θα μας προστατεύσει από την απότομη μείωση της θερμοκρασίας των μυών και θα εμποδίσει την εμφάνιση πιασίματος και μυαλγιών.

Είτε ασκείστε συστηματικά ή όχι, είτε βγαίνετε για κάποια εξόρμηση στην εξοχή, είτε έχετε παιδιά, η Άρνικα είναι η τέλεια απάντηση σε όλα τα μικροχτυπήματα!

  • Καταπραΰνει τα τσιμπήματα εντόμων

Η εφαρμογή μιας κρέμας arnica ή arnica gel ή λαδιού από άρνικα, μετά από ένα τσίμπημα, μπορεί να ηρεμήσει την φλεγμονή στην πληγείσα περιοχή, μειώνοντας την φαγούρα και επιταχύνοντας συνολικά τον χρόνο επούλωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια