GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εγκεφαλικό: Ποια ομάδα αίματος αυξάνει τον κίνδυνο σε ηλικία πριν τα 60 χρόνια

Υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο πριν τα 60 τους χρόνια διατρέχουν άνθρωποι με μια συγκεκριμένη ομάδα αίματος.


Υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο πριν τα 60 τους χρόνια διατρέχουν άνθρωποι με μια συγκεκριμένη ομάδα αίματος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ που δημοσιεύθηκαν στο Neurology, όσοι ανήκουν σε ομάδα αίματος Α κινδυνεύουν ενδέχεται να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, πριν φτάσουν τα 60 τους χρόνια.

Μάλιστα, οι ομάδες, αποτελούν υποκατηγορίες των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ – A, B, AB ή O. Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε Rh θετικό(+) ή Rh αρνητικό(-), δημιουργώντας οκτώ βασικούς τύπους ή ομάδες αίματος: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB- ή AB+.

Σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, αξιολογήθηκαν σχεδόν 17.000 άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο και σχεδόν 600.000 χωρίς ανάλογο ιατρικό ιστορικό, με τους περισσοτέρους να είναι μεταξύ 18-59 ετών και προέρχονταν από Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία, Πακιστάν και Αυστραλία.

Η πρώτη ανάλυση που έγινε ήταν γονιδιακή και εντόπισε δύο άμεσα σχετιζόμενες περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος με τον κίνδυνο πρόωρου εγκεφαλικού επεισοδίου, με μια εκ των δυο να συμπίπτει με το σημείο που βρίσκονται τα γονίδια που ευθύνονται για την ομάδα αίματος που έχει κάθε άτομο. Η δεύτερη ανάλυση εντόπισε άτομα των οποίων το γονιδίωμα κωδικοποιούσε μια παραλλαγή της ομάδας Α και τα οποία είχαν 16% μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου πριν από την ηλικία των 60 ετών, συγκριτικά με έναν πληθυσμό άλλων τύπων αίματος.

«Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν γιατί η ομάδα αίματος Α συντελεί σε αυξημένο κίνδυνο.

Αλλά ίσως να έχει να κάνει με τους παράγοντες πήξης του αίματος, όπως τα κύτταρα που αποικίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, τα αιμοπετάλια καθώς και άλλες κυκλοφορούντες πρωτεΐνες, που παίζουν ρόλο στον σχηματισμό των θρόμβων αίματος», σχολίασε ο συγγραφέας και Νευρολόγος Στίβεν Κίτνερ.

Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα διπίστωσε ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια σε νεότερους ανθρώπους είναι λιγότερο πιθανό να προκληθούν από αθηροσκλήρωση και πιο πιθανό να οφείλονται σε παράγοντες που σχετίζονται με το σχηματισμό θρόμβων, αλλά και ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Β έχουν περίπου 11% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεξαρτήτως ηλικίας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια