GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τελικά το νερό που πίνουμε ξεδιψά το αφυδατωμένο δέρμα μας; Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διασημοτήτων, ισχυρίζονται συχνά ότι το μυστικό για το ενυδατωμένο και λαμπερό δέρμα τους χωρ...


Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διασημοτήτων, ισχυρίζονται συχνά ότι το μυστικό για το ενυδατωμένο και λαμπερό δέρμα τους χωρίς πόρους βρίσκεται στην κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων νερού.

Σίγουρα υπάρχουν τόσοι πολλοί σπουδαίοι λόγοι για να πίνουμε H2O. Είναι αναζωογονητικό, βοηθάει στη λειτουργία του εγκεφάλου, διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, βοηθάει στην πέψη και τελικά διατηρεί το σώμα σας υγιές. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε πάνω από λίγες μέρες χωρίς μια γουλιά νερό. Αλλά είναι η διατήρηση ενός ενυδατωμένου δέρματος ένας από αυτούς; 

Η απλή κατανάλωση νερού δεν ενυδατώνει το δέρμα, σύμφωνα με τους δερματολόγους. Ενώ η ενυδάτωση είναι απολύτως απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας, η ενυδάτωση από το στόμα δεν έχει άμεση σχέση με την ενυδάτωση του δέρματός σας. 

Καταρρίπτοντας τον μύθο του «διψασμένου» δέρματος 

Είναι ένας μεγάλος μύθος ότι πρέπει να πίνουμε πολύ νερό για να διατηρήσουμε ενυδατωμένο το δέρμα μας. Το νερό, πρώτα και κύρια, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια φιλτράρεται από τα νεφρά. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερου ή λιγότερου νερού οδηγεί στην ποιότητα του δέρματος.   

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι το δέρμα μας «διψάει». Όπως και το υπόλοιπο σώμα μας, το δέρμα αποτελείται από κύτταρα, τα οποία αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από νερό. Τα κύτταρα χάνουν νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσω πραγμάτων όπως η σωματική δραστηριότητα, η περιβαλλοντική ρύπανση και γενικά η ζωή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια ξεφλουδισμένη και ξηρή υφή, κάνοντας το δέρμα πιο επιρρεπές στις λεπτές γραμμές, τη γήρανση και άλλες δερματικές παθήσεις. 

Για καλύτερη κατακράτηση νερού στην επιδερμίδα, δημιούργησε μια ρουτίνα περιποίησης του δέρματος 

Η κατακράτηση νερού από το δέρμα  είναι συνάρτηση της TEWL ή της διαδερμικής απώλειας νερού. Αν έχεις ξηρό δέρμα, ο φραγμός  είναι πιθανότατα αδύναμος ή μειωμένος. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις αρκετό «λάδι ή λιπίδια» στο δέρμα για να συγκρατήσεις το νερό που λαμβάνεις. Σε αυτό το σημείο, καμία ποσότητα νερού δεν πρόκειται να αναπληρώσει την αφυδάτωση που συμβαίνει στο δέρμα και σίγουρα θα χρειαστείς μία επιπλέον βοήθεια από μια κρέμα γι’ αυτό. 


Η λύση είναι τοπική και όχι εσωτερική, όποτε αντί να πίνεις νερό, η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ξηρού δέρματος. Μείνε στα βασικά βήματα της περιποίησης του δέρματος, τα οποία σύμφωνα με τους δερματολόγους είναι ο καθαρισμός και η ενυδάτωση.   

Υγιεινές πρακτικές ενυδάτωσης 

Όταν πρόκειται να επιλέξεις μια ενυδατική κρέμα, τα τρία βασικά συστατικά που πρέπει να αναζητήσεις είναι το στεατικό οξύ (ένας τύπος λιπαρού οξέος), τα μαλακτικά κεραμίδια και η χοληστερόλη. Ναι, η χοληστερόλη η όποια σε τοπική εφαρμογή, δεν θα επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης του σώματός. Στην πραγματικότητα, αν παίρνεις φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στο δέρμα, μια κρέμα πλούσια σε συστατικά μπορεί να βοηθήσει.

Για να κλειδώσει πραγματικά η υγρασία, συνιστάται να εφαρμόζεις την ενυδατική κρέμα όταν το δέρμα είναι ελαφρώς υγρό, ειδικά μετά το ντους. Εάν το δέρμα σου χρειάζεται επιπλέον βοήθεια ενυδάτωσης, μπορείς να προχωρήσεις πέρα από την ενυδατική κρέμα χρησιμοποιώντας στοχευμένους ορούς. 

Το σώμα και το δέρμα σας εξακολουθεί να χρειάζεται νερό για να λειτουργεί σωστά. Η διατήρηση επαρκούς ενυδάτωσης είναι σημαντική για τη γενική μας υγεία, καθώς η ακραία αφυδάτωση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών μας.  

  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα  

Η ελαχιστοποίηση της έκθεσής μας σε στοιχεία που εξαντλούν την επιδερμίδα -χαμηλή υγρασία, δυνατοί άνεμοι, ξηρή ζέστη, μεγάλο υψόμετρο, ήλιος, αλκοόλ, μακρά μπάνια- και η αποφυγή απογυμνωτικών σαπουνιών μπορούν επίσης να αποτρέψουν την απώλεια των φυσικών ελαίων. Η διατροφή μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην ενίσχυση της ικανότητας του δέρματός να διατηρεί την υγρασία. Τροφές πλούσιες σε απαραίτητα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα καρύδια, τον λιναρόσπορο, τον σολομό και το ελαιόλαδο μπορούν να βοηθήσουν τα κύτταρα του δέρματος να παραμείνουν ενυδατωμένα.  

Εν ολίγοις, η ξηροδερμία είναι αποτέλεσμα τόσο γενετικών όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων που δεν μπορούν να διορθωθούν μόνο με την ενυδάτωση από το στόμα. Η τελειοποίηση της ενυδάτωσης του δέρματος εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων που συνεργάζονται, εκτός από την κατανάλωση νερού, για να διασφαλιστεί ότι το υπόλοιπο σώμα σας λειτουργεί καλά. 

Οι άνθρωποι δεν είναι σαν τα φυτά. Το δέρμα μας δεν αναζωογονείται όταν καταναλώνουμε νερό. Μια κουταλιά μίας ενυδατικής λοσιόν στο πρόσωπο θα κάνει πολύ περισσότερα για το δέρμα από το να πιούμε ένα λίτρο νερό.  

πηγή: issue.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια