GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μάτια: Γιατί βλέπουμε μαύρες κουκίδες

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ασθενείς να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο, αναφέροντας ότι βλέπουν μαύρες κουκίδες ή λάμψεις.


Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ασθενείς να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο, αναφέροντας ότι βλέπουν μαύρες κουκίδες ή λάμψεις.

Οι μυοψίες και οι φωταψίες, όπως είναι γνωστές, εμφανίζονται ξαφνικά και οφείλονται συνήθως σε οπίσθια αποκόλληση του υαλώδους σώματος, με τα συμπτώματα να διαφέρουν συνήθως και να ενέχουν σοβαρότερους κινδύνους για την όρασή μας.

Η πιο συνηθισμένη εξήγηση για την εμφάνιση μαύρων κουκκίδων είναι οι οφθαλμικές ημικρανίες, οι οποίες προκαλούνται από διαταραχή της ροής του αίματος στον αμφιβληστροειδή, το φωτοευαίσθητο στρώμα στο πίσω μέρος του ματιού. Όταν διακόπτεται η ροή του αίματος, το οπτικό σύστημα υπερφορτώνεται, με αποτέλεσμα:

  • την προσωρινή απώλεια της όρασης
  • την εμφάνιση μαύρων κουκκίδων

Οι μαύρες κουκκίδες συνήθως ακολουθούνται από φωταψίες, ένα τυφλό σημείο στο κέντρο της όρασης, αλλά και άλλα συμπτώματα, όπως ευαισθησία στο φως και ναυτία.

Μια άλλη πιθανή αιτία για την εμφάνιση μαύρων κουκκίδων είναι η αποκόλληση του υαλοειδούς, που εμφανίζονται όταν η ουσία που μοιάζει με γέλη στο εσωτερικό του ματιού (το υαλοειδές) διαχωρίζεται από τον αμφιβληστροειδή. Καθώς το υαλοειδές απομακρύνεται από τον αμφιβληστροειδή, μπορεί να προκαλέσει ρήξη του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται λάμψεις φωτός και κηλίδες, οι οποίες συχνά εμφανίζονται ως μαύρες κουκκίδες.

Η αποκόλληση του υαλοειδούς είναι συνήθως ακίνδυνη, αλλά μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας πιο σοβαρής οφθαλμικής πάθησης, όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η οποία μπορεί να απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Οι μαύρες κουκκίδες μπορούν επίσης να προκληθούν από:

  • καταπόνηση των ματιών
  • άγχος
  • κόπωση

Στην περίπτωση που ο γιατρός διαγνώσει ρωγμή στο αμφιβληστροειδή, μπορεί να σας προτείνει επέμβαση με λέιζερ με σκοπό να περιχαρακωθεί η περιοχή και να μην οδηγήσει σε πλήρη αποκόλληση. Εάν υπάρξει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η μόνη λύση είναι η χειρουργική αποκατάστασή του. Ωστόσο, οι περιπτώσεις αυτές είναι λιγότερο συχνές αλλά είναι εκείνες που θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο.

Εάν σας διαγνωσθεί οπίσθια αποκόλληση υαλώδους δεν υπάρχει θεραπεία, καθώς είναι μια μόνιμη πάθηση, με τις συμπυκνώσεις του υαλώδους να κινούνται προς το πρόσθιο μέρος του ματιού.















 

Δεν υπάρχουν σχόλια