GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έμφραγμα: Τα σημάδια ότι υπάρχει πρόβλημα στην καρδιά

Το έμφραγμα (ή καρδιακή προσβολή) είναι ένα απειλητικό για τη ζωή συμβάν που συμβαίνει όταν η παροχή αίματος, πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικ...


Το έμφραγμα (ή καρδιακή προσβολή) είναι ένα απειλητικό για τη ζωή συμβάν που συμβαίνει όταν η παροχή αίματος, πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, σε τμήμα της καρδιάς διακόπτεται ή σταματά ξαφνικά, απαιτώντας άμεση ιατρική φροντίδα.

Τα εμφράγματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ μόνο στις ΗΠΑ περίπου 735.000 άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή προσβολή κάθε χρόνο. Από αυτούς, οι 525.000 είναι καρδιακές προσβολές που συμβαίνουν για πρώτη φορά, ενώ οι 210.000 είναι επαναλαμβανόμενες.

Τα συνηθέστερα πρόδρομα συμπτώματα είναι:

  • το «πλάκωμα» στο στήθος
  • η στηθάγχη
  • η δύσπνοια
  • ο πόνος στη θωρακική περιοχή, που συνδυάζεται με μούδιασμα στο αριστερό χέρι
  • ο πόνος στις δύο ωμοπλάτες και στα δύο χέρια
  • ο πόνος στο λαιμό και μούδιασμα στο κάτω
  • οι πόνοι στο στομάχι, στο σημείο όπου τελειώνει το διάφραγμα

Οι καρδιακές προσβολές μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως επιλογές του τρόπου ζωής, ιατρικές καταστάσεις και γενετικές προδιαθέσεις, με την αθηροσκλήρωση και τη στεφανιαία νόσο να είναι τα συνηθέστερα αίτια εμφράγματος.

Η αθηροσκλήρωση είναι η στένωση των αρτηριών λόγω συσσώρευσης πλάκας, η οποία αποτελείται από χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλες ουσίες. Σταδιακά, αυτή η πλάκα περιορίζει τη διάμετρο των αρτηριών και των αγγείων και τους προκαλεί στένωση, με τις αρτηρίες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του οργανισμού, προκαλώντας καρδιακά εμφράγματα ή ισχαιμικά εγκεφαλικά.

Η στεφανιαία νόσος είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στενεύουν ή μπλοκάρονται από την προοδευτική συσσώρευση αθηρωματικού υλικού. Η αθηρωματική πλάκα, ένα λιπώδες υλικό, με την πάροδο των ετών σκληραίνει από την εναπόθεση ασβεστίου.

Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, το μη κάπνισμα και η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης υπό έλεγχο μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τους παράγοντες κινδύνου και για το τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Εάν επισκεφτείτε τον καρδιολόγο σας, θα σας συστήσει:

  • Καρδιογράφημα
  • Αιματολογικό έλεγχο της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων του σακχάρου, της τροπονίνης, του CPK
  • Yπέρηχο καρδιάς
  • Tεστ κοπώσεως, εάν κριθεί απαραίτητο 

Δεν υπάρχουν σχόλια