GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Παιδικά γιαούρτια και πώς να τα επιλέξετε

Τα παιδικά γιαούρτια αποτελούν ένα εύκολο και συχνά αγαπημένο τρόφιμο των παιδιών με πληθώρα επιλογών στα ψυγεία. Πώς όμως πρέπει να τα επιλ...


Τα παιδικά γιαούρτια αποτελούν ένα εύκολο και συχνά αγαπημένο τρόφιμο των παιδιών με πληθώρα επιλογών στα ψυγεία. Πώς όμως πρέπει να τα επιλέγουμε;

Παιδικά γιαουρτάκια με ωραίες συσκευασίες, βιολογικά γιαουρτάκια, γιαούρτι από γάλα αγελάδας, από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, γιαούρτι πλήρες ή χαμηλό σε λιπαρά είναι μερικές από τις επιλογές που θα βρεθούμε αντιμέτωποι! Τελικά, τι να διαλέξεις για το παιδί σου; Πάμε να δούμε τι χρειάζεται να προσέξετε για να κάνετε την καλύτερη επιλογή!

Πότε εισάγεται το γιαούρτι στην διατροφή του παιδιού;

Το γιαούρτι μπορεί να καταναλωθεί από ένα παιδί μετά τους 6 μήνες, όπου και ξεκινά τις στερεές τροφές. Ιδανικά, αφού έχουν γίνει αποδεκτές οι πρώτες κατηγορίες τροφίμων (λαχανικά, φρούτα, κρέας, ψάρι, αυγό). Ανήκει στην κατηγορία των γαλακτοκομικών και το παιδί από την ηλικία του ενός έτους και άνω προτείνεται να καταναλώνει 2 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα.

Μεγαλώνοντας, οι μερίδες αυξάνονται σε 2-3 ημερησίως ενώ μετά 9 έτη αυξάνονται σε 3 -4 μερίδες.

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε από το γιαούρτι;

Το γιαούρτι περιλαμβάνει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπίδια, με μικρές διαφοροποιήσεις με βάση την προέλευση του γάλακτος.

Σε σχέση με την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και μέταλλα, το γιαούρτι μας δίνει ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Β2 και Β12, ψευδάργυρο κ.α. Επιπλέον, το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, ωφέλιμα για τη λειτουργία του εντέρου.

Παιδικά γιαούρτια vs επιδόρπια γιαουρτιού

Η αλήθεια είναι ότι η αγορά έχει πληθώρα επιλογών στην κατηγορία παιδικά γιαούρτια. Είναι πολύ δελεαστικά για τα νήπια καθώς έχουν συνήθως όμορφες συσκευασίες με τους αγαπημένους τους ήρωες.

Επίσης, είναι πολύ γευστικά κυρίως γιατί συνήθως περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, με τη μορφή ζάχαρης, σιροπιού κτλ, έτσι ώστε να καταναλώνονται εύκολα από τα παιδιά. Είναι απαραίτητα για το παιδί; Όχι! Το παιδί από την ηλικία των 6 μηνών και άνω μπορεί να καταναλώσει το κλασικό απλό γιαούρτι. Δεν χρειάζεται δηλαδή να περάσει από την επιλογή του ειδικού γιαουρτιού.

Πειράζει να δίνω παιδικό γιαουρτάκι; Όχι, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου να προτιμάτε ένα τέτοιο γιαούρτι αλλά δεν είναι η καλύτερη και πιο ιδανική επιλογή, τουλάχιστον για καθημερινή κατανάλωση.

Light ή πλήρες γιαούρτι

Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους μέχρι την ηλικία των 2 ετών συστήνεται η κατανάλωση πλήρων σε λιπαρά γαλακτοκομικών. Μετά τα 2 έτη το παιδί μπορεί να περάσει σε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά αν είναι στις συνήθειες της οικογένειας.

Αγελαδινό ή κατσικίσιο ή πρόβειο γιαούρτι

Αρχικά, να πούμε ότι και τα 3 μπορούν να είναι επιλογές ενός παιδιού από την ηλικία των 6 μηνών και άνω.

Σε σχέση με την περιεκτικότητα τους σε μακροθρεπτικά συστατικά το αγελαδινό και το κατσικίσιο έχουν παρόμοια σύσταση με ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπίδια το κατσικίσιο γιαούρτι. Το πρόβειο γιαούρτι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπίδια από τα υπόλοιπα δυο.

Ιδανικά, μπορούμε να αφήσουμε το παιδί να μας οδηγήσει με βάση την προτίμησή του για το ποιο είδος γιαουρτιού θα του δώσουμε.

Ιδέες για να εντάξετε το γιαούρτι στη διατροφή του παιδιού

Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να καταναλώσει το γιαούρτι ή αν έχει βαρεθεί τις συνηθισμένες επιλογές σας έχω 5 τρόπους και ιδέες για να προσφέρετε το γιαούρτι.

Yogurt bowl

Η εμφάνιση παίζει ρόλο! Πάρε το αγαπημένο του μπολάκι και πρόσθεσε το γιαούρτι. Στόλισε το με φρούτα όπως ρόδι, μπανάνα, φράουλα κα. Πασπάλισε με τριμμένους ξηρούς καρπούς ή με κάποιο βούτυρο ξηρών καρπών

Smoothie

Χτύπα το γιαούρτι μαζί με τα φρούτα του παιδιού στο μπλέντερ και πρόσφερέ το ως ρόφημα! Οι φράουλες και τα μούρα δίνουν ένα τέλειο έντονο χρώμα, το οποίο είναι πιο δελεαστικό!

Παγωτό

Παγωτό; Ναι παγωτό! Χτύπα στο μπλέντερ μισό κεσεδάκι γιαούρτι μαζί με ½ μπανάνα κατεψυγμένη σε φέτες και θα έχεις ένα τέλειο κρεμώδες «παγωτό».

Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και κάποιο άλλο φρούτο για γεύση ή σκόνη κακάο ή σταγόνες σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς!

Μαζί με sticks λαχανικών

Ανακάτεψε το γιαούρτι με μυρωδικά, όπως άνηθο και δυόσμο, ή και μπαχαρικά όπως πάπρικα και συνόδευσε το ως σνακ μαζί με sticks καρότου, αγγουριού ή και ντοματίνια

Σούπα

Μπορείς να προσθέσεις γιαούρτι μέσα σε μια σούπα βελουτέ λαχανικών που έχεις φτιάξει. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεις την πρωτεϊνική περιεκτικότητά της και το παιδί παραμένει χορτάτο για περισσότερη ώρα! Είναι ιδανική επιλογή για τους χειμερινούς μήνες!

πηγη : diatrofi.gr




















 

Δεν υπάρχουν σχόλια