GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εμπόριο: Η τριπλή παγίδα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες στην Ελλάδα

  Τι προκύπτει από ετήσια έκθεση

 

Τι προκύπτει από ετήσια έκθεση

Μειωμένοι τζίροι, αυξημένο λειτουργικό κόστος (λόγω των ανατιμήσεων) αλλά και εύθραυστο χρέος, αποτελούν την τριπλή παγίδα με την οποία είναι αντιμέτωπο ένα σημαντικό ποσοστό των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του εμπορικού κλάδου, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2022 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Όπως προκύπτει από την έκθεση, ο κλάδος του εμπορίου με κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα €167 δισ., και στον οποίο δραστηριοποιούνται περισσότερες από 222.000 επιχειρήσεις, αποτελεί και τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής οικονομίας απασχολώντας 725.000 άτομα .

Μάλιστα, η απασχόληση για το 2022 καταγράφει αύξηση κατά 3,5%, σε σχέση με το 2021 η οποία αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των μισθωτών (11,1%) με τις υπόλοιπες κατηγορίες να σημειώνουν υποχώρηση:

  • Εργοδότες (-3,0%)
  • Αυτοαπασχολούμενοι (-9,6%)

Επίσης δυναμική ήταν και η αύξηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο (12,3%), η οποία όμως οφείλεται εν πολλοίς στον πληθωρισμό.

Από την αναλυτικότερη μελέτη των δεδομένων, προκύπτει ότι η όποια βελτίωση των μεγεθών του λιανικού εμπορίου δεν κατανέμεται ανάλογα μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου. Σύμφωνα την πρωτογενή έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), οι μικρότερες επιχειρήσεις, που αποτελούν και την συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, μπορεί μεν να επιδεικνύουν μια σημαντική ανθεκτικότητα ωστόσο επιχειρούν να αποφύγουν την «τριπλή παγίδα»:

  • των μειωμένων πωλήσεων
  • του αυξημένου λειτουργικού κόστους
  • του εύθραυστου χρέους

Οι προκλήσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι:

  • οι οικονομικές υποχρεώσεις (42,8%)
  • η διαχείριση των ανατιμήσεων (25%)
  • η ρευστότητα (23,6%)

Η ενεργειακή κρίση επιδρά αρνητικά στη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων, καθώς για το 83,6% ο κύκλος εργασιών έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας ενώ το 30% των εμπορικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν αυξήσεις της τάξης 31%-50% στους λογαριασμούς ρεύματος.

Όπως αναφέρεται, η τριπλή παγίδα σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση ενδέχεται να μετατρέψει, μεσοπρόθεσμα, τις εμπορικές επιχειρήσεις σε παθητικούς αποδέκτες των mega-trends καθώς μόλις το 1,8% θεωρεί ως βασική πρόκληση το κόστος του ψηφιακού μετασχηματισμού και μόλις το 0,3% το κόστος της πράσινης μετάβασης.

Το στοιχείο αυτό τεκμηριώνει, σύμφωνα με την έκθεση, την ανάγκη υποστήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων για έναν δίκαιο δίδυμο -ψηφιακό και πράσινο- μετασχηματισμό.
























Δεν υπάρχουν σχόλια