GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αγωνία σε λιμάνια και εξαγωγικές εταιρείες για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου

Σε κατάσταση σοκ συνεχίζει να βρίσκεται ο ελληνικός σιδηρόδρομος, έπειτα από το τραγικό δυστύχημα. Κάθε ημέρα νέα δεδομένα έρχονται στο προσ...


Σε κατάσταση σοκ συνεχίζει να βρίσκεται ο ελληνικός σιδηρόδρομος, έπειτα από το τραγικό δυστύχημα. Κάθε ημέρα νέα δεδομένα έρχονται στο προσκήνιο, με την έρευνα της Δικαιοσύνης να επικεντρώνεται, κυρίως, στο προσωπικό του ΟΣΕ (σταθμάρχες, κλειδούχους, επόπτες κυκλοφορίας) και της Hellenic Train (μηχανοδηγοί).

Ανεξάρτητα από τις ενέργειες της Δικαιοσύνης, μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η ημερομηνία επανεκκίνησης των σιδηροδρομικών δρομολογίων, τόσο των επιβατικών, όσο και των εμπορευματικών. Το κλίμα είναι βαρύ, τόσο στον ΟΣΕ, όσο και στη Hellenic Train.

Χθες μάλιστα συναντήθηκε, για ένα μικρό διάστημα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η συνάντηση διακόπηκε για εξωγενείς λόγους, ωστόσο οι εργαζόμενοι, στην ολιγόλεπτη συνάντηση, πρόλαβαν να ενημερώσουν τον υπουργό ότι τάσσονται υπέρ της λειτουργίας ενός “ανοιχτού, ασφαλούς και ποιοτικού σιδηροδρόμου”.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί και η εγχώρια αγορά, όπως οι λιμενικοί διαχειριστές και οι εξαγωγικές εταιρείες.

Ασφαλώς, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των δρομολογίων και η υλοποίηση όλων των αναγκαίων ενεργειών, ωστόσο η αναστολή των δρομολογίων έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες στις εταιρείες που σχετίζονται με τον σιδηρόδρομο, όπως τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, αλλά και εξαγωγικών εταιρειών.

Για παράδειγμα, στο 12μηνο του 2021, από και προς τον λιμένα Ικονίου υπολογίζεται ότι διακινήθηκαν 95.000 εμπορευματοκιβώτια, ενώ από και προς τον λιμένα Θεσσαλονίκης 7.500 εμπορευματοκιβώτια.

Τόσο οι ΟΛΠ / Cosco, όσο και ο ΟΛΘ διαθέτουν παρουσία στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές, ο ΟΛΠ δια μέσου της Pearl, ενώ ο ΟΛΘ έχει εγκαινιάσει δυο χερσαία λιμάνια στο Νις της Σερβίας και στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Σιδηροδρομικές μεταφορές, κυρίως στρατιωτικού υλικού, διεξάγονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ειδικότερα, τα τελευταία 2,5 χρόνια, τα εμπορευματικά δρομολόγια έχουν ξεπεράσει τα 54.

  • Ανακοινώσεις από τον υπουργό Επικρατείας

Το χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο σε συνέντευξη Τύπου, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις για τη σταδιακή λειτουργία των εμπορευματικών δρομολογίων, αλλά και μείωση των αρτηριακών, ενώ αρκετοί θεωρούν ότι θα χρειαστούν περί τις 15 ημέρες για να διεξαχθούν, εκ νέου, δρομολόγια.

Ο υπουργός Επικρατείας θα βρεθεί σήμερα στο κέντρο τηλεδιοίκησης της Θεσσαλονίκης, ενώ χθες επισκέφθηκε το σημείο του δυστυχήματος και έκανε αυτοψία στον σταθμό της Λάρισας.

Συνοπτικά, αναμένεται η ανακοίνωση παρεμβάσεων που αφορούν την ενίσχυση προσωπικού, την επίσπευση της εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας, τη δημιουργία ίσως νέου φορέα κυκλοφορίας και εποπτείας δρομολογίων στον ΟΣΕ και η εισροή κονδυλίων και τεχνογνωσίας από την ΕΕ, μέσω ειδικών εμπειρογνωμόνων και στελεχών από την ERA.





















Δεν υπάρχουν σχόλια