GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Θυρεοειδής: Πώς λειτουργεί ο αδένας-Συμπτώματα και αντιμετώπιση προβλημάτων

Η θυρεοειδίτιδα ή νόσος του Χασιμότο είναι η συχνότερη αυτοάνοση ασθένεια, η οποία προσβάλει τα κύτταρα του θυρεοειδούς, καταστρέφοντάς τα β...


Η θυρεοειδίτιδα ή νόσος του Χασιμότο είναι η συχνότερη αυτοάνοση ασθένεια, η οποία προσβάλει τα κύτταρα του θυρεοειδούς, καταστρέφοντάς τα βαθμιαία και οδηγώντας το άτομο σε υποθυρεοειδισμό.

Μέρος του ενδοκρινικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες, οι οποίες συντονίζουν πολλές από τις λειτουργίες του σώματός μας και είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση και προσαρμογή του μεταβολισμού μας.

Η επιβράδυνση του μεταβολισμού και η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό, με τη νόσος του Χασιμότο να είναι η πιο συνηθισμένη αιτία δημιουργίας του.

Αντίθετα, ο υπερθυρεοειδισμός σημαίνει ταχύτερη λειτουργία από την απαιτούμενη του θυρεοειδούς και αυξημένο μεταβολισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της νόσου είναι:

  • η κληρονομική προδιάθεση
  • η έλλειψη βιταμίνης D
  • ο χαμηλός μεταβολισμός
  • το στρες και η έλλειψη άσκησης
  • η διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης

Η σταδιακή καταστροφή του θυρεοειδούς αδένα, προκαλεί, μεταξύ άλλων:

  1. αύξηση βάρους
  2. κόπωση
  3. ξηροδερμία
  4. μελαγχολία και κακοδιαθεσία
  5. τριχόπτωση

Παράλληλα, τα συμπτώματα μπορούν να συνδυαστούν από αυξημένες διαστάσεις του αδένα και εκτόξευση των τιμών της θυρεοειδοτρόπος ορμόνης (TSH), αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων κατά του θυρεοειδούς, αλλαγή της σύστασης του αδένα στο υπερηχογράφημα που πρέπει να γίνει.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με εξετάσεις αίματος για την T4, τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη TSH και τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα, με τον ενδοκρινολόγο να συστείνει τη χορήγηση θυρεοειδικών ορμονών και τη ρύθμισή τους με μετρήσεις της TSH 2 με 3 φορές τον χρόνο, προκειμένου ο οργανισμός του ασθενή να πάρει τις ορμόνες που δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει.

Παρά το γεγονός ότι η λήψη ορμονών βελτιώνει τα συμπτώματα του θυρεοειδούς, δεν αντιμετωπίζει  τους παράγοντες που οδήγησαν στη νόσο ούτε υποκαθιστούν πλήρως τη συνεχή ρύθμιση που κάνει το σώμα μας, προκειμένου να προσαρμόσει τη λειτουργία και το μεταβολισμό του στις ανάγκες της καθημερινότητας.





















Δεν υπάρχουν σχόλια