GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

 Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του 2023 και πως θα πληρώσουμε Τα όρια των απαλλαγών για το 2023 και οι προσφυγές κατά των τελευταίων αυξή...

  •  Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του 2023 και πως θα πληρώσουμε
  • Τα όρια των απαλλαγών για το 2023 και οι προσφυγές κατά των τελευταίων αυξήσεων των αντικειμενικών


Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για τις προσφυγές περίπου 170 δήμων (σε σύνολο 332 σε ολόκληρη την επικράτεια) κατά των τελευταίων αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη που είχε περιληφθεί σε φορολογικό νομοσχέδιο έδινε τη δυνατότητα σε όσους δήμους θεωρούσαν ότι οι νέες τιμές ζώνης της Εφορίας είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που οι ίδιοι εκτιμούσαν ότι θα έπρεπε να είναι να υποβάλουν ενστάσεις και να αξιολογηθούν από μηδενική βάση.

Οι ενστάσεις υποβλήθηκαν έως τις 6 Φεβρουαρίου και πλέον αρμόδια επιτροπή θα κληθεί να τις αξιολογήσει από μηδενική βάση. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών προς «Το Βήμα», τα περισσότερα από αυτά τα αιτήματα είναι αμφίβολο αν έχουν στοιχειοθετηθεί επαρκώς και αν βασίζονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς ακινήτων ή απλώς οι δήμοι επιδιώκουν με τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει απλώς να μειώσουν τις τιμές ζώνης των ακινήτων των δημοτών τους.

  •    Ο υπολογισμός

Υπάρχουν όμως και αιτήσεις-ενστάσεις αρκετά εμπεριστατωμένες, που θα πρέπει η αρμόδια επιτροπή να τις λάβει σοβαρά υπ’ όψιν και να προχωρήσει σε ουσιαστική αξιολόγησή τους. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν περίπου 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ότι ανεξάρτητα από το τι τελικά θα αλλάξει στις αντικειμενικές αξίες διαφόρων περιοχών της επικράτειας ο ΕΝΦΙΑ του 2023 θα υπολογιστεί με βάση τις κλίμακες, τους συντελεστές και τιμές ζώνης που ισχύουν. Οι όποιες αλλαγές πραγματοποιηθούν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2024, καθώς για εφέτος στον κρατικό προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί να εισπραχθούν περίπου 3,4 δισ. ευρώ, τα ίδια δηλαδή με πέρυσι.

Από την άλλη, πριν από το τέλος του 2023 αναμένεται να έχουν προσδιοριστεί οι νέες τιμές ζώνης σε χιλιάδες περιοχές που ακόμη παραμένουν εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Ο αριθμός των νέων ζωνών που θα προκύψουν και θα καλύπτουν μαζί με τις υφιστάμενες το σύνολο της επικράτειας αναμένεται να ανέλθει σε 2.167 όπως έχει υπολογιστεί αρμοδίως.

  •   Εισοδήματα και όρια

Τα όρια των φοροαπαλλαγών που ισχύουν τόσο για την πλήρη απαλλαγή όσο και για έκπτωση ΕΝΦΙΑ κατά 50% θα ισχύσουν και για το 2023, αλλά θα ληφθούν υπ’ όψιν τα εισοδήματα του 2021, δηλαδή αυτά που έχουν προκύψει κατά την υποβολή των περυσινών φορολογικών δηλώσεων.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι και τα εφετινά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν πολύ νωρίτερα από την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του τρέχοντος και κατά συνέπεια είναι αδύνατον να ληφθούν υπ’ όψιν τα περυσινά εισοδήματα. Κατά την περυσινή εκκαθάριση περίπου 1.200.000 νοικοκυριά είχαν μειωμένο φόρο κατά 50%, ενώ για περίπου 60.000 ιδιοκτήτες προέκυψε μηδενικός ΕΝΦΙΑ.

  •   Τα κριτήρια

Για μειωμένο ΕΝΦΙΑ 50% ισχύουν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

l Ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό):

Έως 9.000 ευρώ άγαμος, έως 10.000 ευρώ έγγαμος χωρίς παιδιά, έως 11.000 ευρώ έγγαμος με 1 παιδί, έως 12.000 ευρώ έγγαμος με 2 παιδιά.

l Επιφάνεια κτισμάτων: Εως 150 τ.μ.

l Αντικειμενική αξία ακινήτων: Εως 85.000 ευρώ για άγαμο, έως 150.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή (1 παιδί), έως 200.000 ευρώ για έγγαμο έως 2 παιδιά ή μονογονεϊκή (2 παιδιά).

Πλήρη απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έχουν οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) είναι έως 12.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμους ή έως 15.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι με 2 παιδιά. Και στην περίπτωση της πλήρους απαλλαγής η συνολική επιφάνεια κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

  •   Οι πληρωμές

Τα εκκαθαριστικά του εφετινού ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς στο Taxisnet των ιδιοκτητών εντός Απριλίου, ενώ η πρώτη από τις δέκα δόσεις που μπορεί να πληρωθεί ο φόρος θα πρέπει να έχει εξοφληθεί έως τις 31 Μαΐου. Οι υπόλοιπες δόσεις θα εξοφληθούν έως τα τέλη των επόμενων μηνών με την τελευταία – 10η δόση – έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Αξίζει να τονιστεί ότι σε αντίθεση με τον φόρο εισοδήματος, ακόμη και αν πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ εφάπαξ στην ημερομηνία καταβολής της 1ης δόσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για καμία έκπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια