GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ζάχαρο: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε

Η διατήρηση υγιών των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας, με τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη να έχουν αυ...


Η διατήρηση υγιών των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας, με τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη να έχουν αυξημένη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα τους.

Η αυξημένη παραγωγή γλυκόζης οφείλεται στην αδυναμία που παρουσιάζει το πάγκρεας να παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη ή επειδή τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στην ινσουλίνη που παράγεται. Ως αποτέλεσμα, η κυκλοφορία γλυκόζης στο αίμα είναι ανεξέλεγκτη, ενέχοντας κινδύνους για σοβαρές βλάβες σε επιμέρους όργανα ή συστήματα του οργανισμού.

Οι πιο συνηθισμένες τροφές που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι αυτές που υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και υδατάνθρακες, γι’ αυτό εάν θέλετε να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο, θα πρέπει να αποφεύγετε τους παρακάτω τύπους τροφίμων.

  • Εξευγενισμένα δημητριακά

Τα εξευγενισμένα δημητριακά, όπως το λευκό ψωμί και άλλα παράγωγα των λευκών αλεύρων είναι γνωστό ότι προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τους έχουν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες και άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να χωνεύονται πιο γρήγορα από τον οργανισμό και να προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης.

  • Χυμοί φρούτων

Οι χυμοί φρούτων μπορεί να φαίνονται σαν μια υγιεινή επιλογή, αλλά στην πραγματικότητα είναι πλούσιοι σε φυσικά σάκχαρα, καθώς κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας τους, αφαιρούνται οι φυτικές ίνες, οι οποίες κανονικά θα επιβράδυναν την πέψη και την απορρόφηση των σακχάρων.

  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως τα τηγανητά, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, μπορούν επίσης να προκαλέσουν «απειλή» για τα επίπεδα σακχάρου, γιατί το λίπος επιβραδύνει την πέψη άλλων τροφών, με αποτέλεσμα να απορροφώνται πιο αργά.

  • Τρόφιμα χωρίς ζάχαρη

Αν και τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη μπορεί να φαίνονται σαν μια υγιεινή επιλογή, στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συχνά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία απορροφούνται πολύ εύκολα από τον οργανισμό και προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα σας.

Ποια τρόφιμα που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Προκειμένου να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο, είναι καλό να συμπεριλάβετε διατροφή σας τις εξής τροφές:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. βρώμη, κριθάρι, κινόα, καστανό ρύζι): αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τα άτομα με διαβήτη, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ευεργετικά θρεπτικά συστατικά
  • Όσπρια (π.χ. φασόλια, φακές, ρεβίθια): έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της πέψης και τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου υπό έλεγχο
  • Μη αμυλούχα λαχανικά (π.χ. χόρτα, μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές): είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και θερμίδες και είναι γεμάτα με ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά
  • Υγιεινά λίπη (π.χ. ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αβοκάντο): θεωρούνται ιδανικές επιλογές για τα άτομα με διαβήτη, καθώς πυροδοτούν την σταδιακή διαδικασία της πέψης














Δεν υπάρχουν σχόλια