GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι μεταβιβάσεις ακινήτων στην ψηφιακή εποχή

Την έναρξη μιας νέας εποχής σε ό,τι αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων εγκαινιάζει η κοινή απόφαση που υπέγραψαν οι Θεόδωρος Σκυλακάκης, Απόστο...


Την έναρξη μιας νέας εποχής σε ό,τι αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων εγκαινιάζει η κοινή απόφαση που υπέγραψαν οι Θεόδωρος Σκυλακάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Κώστας Χατζηδάκης, Κώστας Σκρέκας, Νικόλαος Ταγαράς, Θεόδωρος Λιβάνιος, Κυριάκος Πιερρακάκης και Γιώργος Πιτσιλής.

Μια εποχή στην οποία η γραφειοκρατία, η ταλαιπωρία, η απώλεια πολύτιμου χρόνου και η …επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των φορολογουμένων αποτελούν παρελθόν.

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων μπαίνουν στην εποχή του ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ακίνητο ο οποίος με την κοινή υπουργική απόφαση μπήκε σε πιλοτική λειτουργία και από την 1η Νοεμβρίου του 2023 θα είναι πλήρως λειτουργικός.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος απλοποιεί μια έως και πριν λίγες ημέρες πολύπλοκη διεργασία καθώς ψηφιοποιεί τη διαδικασία συλλογής των δικαιολογητικών τα οποία απαιτούνται για τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών εγγράφων.

Αρκεί οι συμβάσεις να συνάπτονται αποκλειστικά μεταξύ φυσικών προσώπων επί εμπράγματων δικαιωμάτων σε ακίνητα που έχουν κτηματογραφηθεί και βρίσκονται σε περιοχές που λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος του ακινήτου περιέχει τα εξής πιστοποιητικά τα οποία μπορούν να αντληθούν ανά πάσα στιγμή από τους συμβολαιογράφους:

  • Τίτλος κτήσης ( συμβόλαιο ή αντίγραφο κτημτολογικού φύλλου)
  • Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ
  • Αποδεικτικό ενημερότητας
  • Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας
  • Βεβαίωση δήμου περί μη οφειλής ΤΑΠ
  • Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/ Διηρημένης Ιδιοκτησίας
  • Τυχόν δήλωση υπαγωγής στον ν. 4178/2013 ή στον ν. 4495/2017 και βεβαίωση εξόφλησης του οικείου προστίμου κατά τα οριζόμενα στους ανωτέρω νόμους.
  • Σχέδια (κατόψεις) του μηχανικού.
  • Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
  • Τοπογραφικό διάγραμμα και στοιχεία/σχέδια οικοδομικής άδειας (στέλεχος, διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις, τοπογραφικό)
  • Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος

Έτσι με 5 ηλεκτρονικές διαδικασίας και μερικά κλικ, η μεταβίβαση του ακινήτου θα ολοκληρώνεται σε πολύ λίγο χρόνο:

Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ: Ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» «τρέχει» στη ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr. Χρήστες της πλατφόρμας είναι ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη συμβολαιογραφική πράξη και τα συμβαλλόμενα μέρη (αγοραστές και πωλητές).Οι συμβολαιογράφοι αφού αυθεντικοποιηθούν με τους κωδικούς του μητρώου συμβολαιογράφων, εισέρχονται στην πλατφόρμα με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών στο taxisnet ( με τους ίδιους κωδικούς εισέρχονται και οι συμβαλλόμενοι.

ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ: Ο συμβολαιογράφος δημιουργεί νέα αίτηση μεταβίβασης εισάγοντας τους ΑΦΜ των συμβαλλομένων μερών. Κατόπιν, προσκαλεί τον πωλητή και τον αγοραστή μέσω της πλατφόρμας, να αποδεχτούν το αίτημα μεταβίβασης και να δώσουν τις αναγκαίες εξουσιοδοτήσεις ώστε ο συμβολαιογράφος να αντλήσει τα αναγκαία έγγραφα.Δημιουργείται έτσι ο ηλεκτρονικός φάκελος της μεταβίβασης.

Στο τρίτο στάδιο γίνεται η συλλογή των απαραίτητων πιστοποιητικών. Η φορολογική ενημερότητα, το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας και το αποδεικτικό καταβολής των φόρων μεταβίβασης κεφαλαίου συγχωνεύονται πλέον σε ένα ενιαίο Πιστοποιητικό.

ΦΟΡΟΣ. Μετά την καταβολή του φόρου από το φορολογούμενο που αποκτά το ακίνητο, η πλατφόρμα αντλεί από την εφαρμογή myProperty της ΑΑΔΕ τα αναγκαία δεδομένα σχετικά με την καταβολή του φόρου ή την απαλλαγή από την υποχρέωση αυτού.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ: Μετά την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης, ο συμβολαιογράφος εκδίδει αντίγραφο αυτής, το οποίο υπογράφει με εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή και εγκεκριμένη ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα, και το μεταφορτώνει στον ηλεκτρονικό φάκελο της μεταβίβασης. Στη συνέχεια καταχωρεί το συμβόλαιο στο Κτηματολογικό Γραφείο.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια