GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μικρό αφιέρωμα στην ημέρα της γυναίκας από την υποψήφια βουλευτή της ΝΔ Ξάνθης Μαίρης Τσιακίρογλου

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Μικρό αφιέρωμα στην ημέρα της γυναίκας από την υποψήφια βουλευτή της ΝΔ Ξάνθης Μαίρης Τσιακίρογλου.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Είναι μια γιορτή σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη. Ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Ημέρα της Γυναίκας – Η iστορία της 8ης Μαρτίου

Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ό αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Το έναυσμα, όμως, είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών.

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» στις Βερσαλίες. Η γιορτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους έγραψαν ιστορία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργάτριες στο τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους.

Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ  Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΞΑΝΘΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ.

8 Μαρτίου, ημέρα της γυναίκας! Φέτος θα την αφιερώσω σε όλες αυτές τις γυναίκες που μας κάνανε να αναρωτηθούμε πόσο πόνο μπορεί να βιώσει μια μάνα χάνοντας βίαια το παιδί της;

Σε αυτά τα κορίτσια που δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν ως γυναίκες καθώς «χάθηκαν» αδόκητα και τόσο βίαια, που το νήμα της ζωής τους κόπηκε επάνω στην πιο δροσερή τους νιότη.

Σε αυτές τις γυναίκες που επέστρεφαν στις οικογένειες τους, να ξανασμίξουν με τα αγαπημένα τους μέλη, σε αυτές τις μάνες που δεν πρόλαβαν να αγκαλιάσουν τρυφερά τα παιδιά τους.

Σε όλες αυτές τις γυναίκες που ο χρόνος σταμάτησε εκεί….Στις άψυχες ράγες μια διαδρομής χωρίς επιστροφή.

Με απόλυτο σεβασμό και θλίψη στις γυναίκες που μείνανε πίσω με άδειες αγκαλιές, και σε αυτές που αποτελούν μνήμη πόνου για όλους μας!

  • Τσιακίρογλου Μαίρη
  • Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης

















Δεν υπάρχουν σχόλια