GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ακίνητα: Το καλοκαίρι οι διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Μειώσεις αναμένονται σε δήμους που οι τιμές ζώνης έκαναν μεγάλο άλμα με την τελευταία αναπροσαρμογή


Μειώσεις αναμένονται σε δήμους που οι τιμές ζώνης έκαναν μεγάλο άλμα με την τελευταία αναπροσαρμογή

Τον Ιούνιο αναμένεται να πιάσουν δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων για να προσδιορίσουν τις τιμές ζώνης στους δήμους που θα υπάρξουν διορθώσεις των τιμών των ακινήτων μετά από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή έχει ξεκινήσει τον έλεγχο των αιτήσεων- ενστάσεων που υπέβαλαν σχεδόν οι μισοί Δήμοι της χώρας οι οποίοι ζητούν τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Μόλις ολοκληρώσει τον έλεγχο η επιτροπή θα αναλάβουν οι εκτιμητές να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες για τους δήμους. Οι νέες τιμές ζώνης δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ που καταβλήθηκε το 2022 ούτε του 2023.

Σημειώνεται ότι περίπου 145 Δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022.

Η πρώτη ένσταση υποβλήθηκε από τον Δήμο της Αθήνας που ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50%. Ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής όπως για παράδειγμα: Γλυφάδα, Καλλιθέα, Μαρούσι, Βριλήσσια, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριος, Παλλήνη, Μοσχάτο-Ταύρος, ενώ δεν είναι λίγοι και οι Δήμοι της περιφέρεια και των νησιωτικών περιοχών που έχουν υποβάλει αίτημα για μείωση των τιμών.

Στους Δήμους της περιφέρειας εντάσσονται: Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή κ.λ.π.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι οι διορθώσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν το καλοκαίρι.

Παράλληλα με τις νέες τιμές ζώνης στις περιοχές που αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων από του Δήμους, οι εκτιμητές ακινήτων θα αναλάβουν το έργο της υποβολής προτάσεων για τιμές ζώνης σε ιδιαίτερα δύσκολες περιοχές. Πρόκειται για 2.167 περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Οι περιοχές αυτές θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες εντός του 2023.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια