GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τη χρήση πιπίλας από το μωρό σου

Τα ζητήματα που απασχολούν μία νέα μητέρα είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι η χρήση της πιπίλας. Είναι απαραίτητο να τη χρησιμοποιεί ένα μωρό;...


Τα ζητήματα που απασχολούν μία νέα μητέρα είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι η χρήση της πιπίλας. Είναι απαραίτητο να τη χρησιμοποιεί ένα μωρό; Του κάνει καλό; Γιατί την αναζητά και την έχει ανάγκη; Ευτυχώς για όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχουν απαντήσεις, τις οποίες μας δίνουν οι παιδίατροι.

Η επιθυμία του μωρού για πιπίλισμα ξεκινά από τότε που βρίσκεται στην κοιλιά της μητέρας του. Οι υπέρηχοι μερικές φορές δείχνουν ένα έμβρυο να πιπιλάει τα δάχτυλά του ή το δάχτυλο του ποδιού του. Αυτό συμβαίνει γιατί το πιπίλισμα ηρεμεί τα μωρά. Και τα μωρά δεν πιπιλίζουν μόνο όταν πεινούν – πιπιλίζουν όποτε θέλουν να χαλαρώσουν. Το πιπίλισμα χωρίς να θέλει να φάει ονομάζεται «μη θρεπτικό» πιπίλισμα. Αυτός μάλιστα είναι ο φυσικός τρόπος του μωρού να ηρεμήσει ή απλά να χαλαρώσει. Μπορεί επίσης να παρατηρήσεις πως το μωρό σου στη διάρκεια του ύπνου κινεί τα χείλη του σαν να πιπιλάει χωρίς να έχει όμως στο στόμα κάποιο δάχτυλο ή πιπίλα. Αυτό συμβαίνει επειδή εκείνη τη στιγμή και καθώς κοιμάται έχει χαλαρώσει πλήρως. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το πιπίλισμα χαλαρώνει τόσο πολύ τα μωρά όσο χαλαρώνει η μουσική, το διάβασμα ή το μπάνιο έναν ενήλικα. Είναι πράγματα που κάνουμε λίγο πριν κοιμηθούμε ώστε να χαλαρώσουμε μετά από μία κουραστική ημέρα.

Η χρήση λοιπόν της πιπίλας είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού έρευνες έχουν δείξει πως μειώνει τους κινδύνους του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους γονείς να δίνουν στο μωρό του πιπίλα για τον ύπνο. Ωστόσο, τι χρειάζεται να προσέξεις; Θα πρέπει να καθαρίζεις την πιπίλα κάθε φορά που πρόκειται να τη χρησιμοποιήσει το μωρό, αλλά και να ψάξεις για τυχόν κοψίματα που μπορεί να έχουν γίνει από το δάγκωμα. Σε περίπτωση που έχεις διαβάσει πως η χρήση πιπίλας μπορεί να προκαλέσει οδοντικά προβλήματα, προβλήματα ομιλίας ή λοιμώξεις του αυτιού, πρόκειται για επιπτώσεις που δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Τόσο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής όσο και η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) συνιστούν τη διακοπή της χρήσης πιπίλας όταν το παιδί είναι από 2 έως και 4 ετών, σε περίπτωση δηλαδή που δεν την έχει σταματήσει από μόνο του.

Παρόλο που η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει πως μπορείς να δώσεις πιπίλα στο μωρό σου από τότε που θα γεννηθεί, προσθέτει επίσης πως είναι προτιμότερο να του την παραχωρήσεις αφού έχεις δημιουργήσει ένα σταθερό πρόγραμμα θηλασμού. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να του δώσεις την πιπίλα στις πρώτες τρεις με τέσσερις εβδομάδες θηλασμού.

Μερικοί γονείς προτιμούν να αφήνουν το μικρό τους να πιπιλάει τα δάχτυλά τους. Ωστόσο, όταν έρθει η στιγμή για να κόψει το μωρό την εν λόγω συνήθεια, θα είναι πιο εύκολο να αποχωριστεί την πιπίλα συγκριτικά με τα δάχτυλά του.

Συμβουλές για τη χρήση της πιπίλας

Δώσε την πιπίλα στο μωρό σου για να κοιμηθεί, αλλά μην το πιέσεις σε περίπτωση που δεν τη θέλει.

Μόλις το μωρό αποκοιμηθεί και πέσει η πιπίλα, δεν χρειάζεται να του τη δώσεις εκ νέου.

Μην χρησιμοποιείς κλιπ, ώστε να μην πέφτει η πιπίλα, αφού μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα.

Δεν υπάρχει κάποιο σχήμα πιπίλας που είναι καλύτερο από το άλλο. Κάνε διάφορες δοκιμές μέχρι να βρεις εκείνο που ταιριάζει στο μωρό σου.

Φρόντισε να έχεις αρκετές πιπίλες στη διάθεσή σου, αφού τείνουν να χάνονται συχνά ή να πέφτουν όταν τις χρειάζεσαι.

Να πλένεις συχνά τις πιπίλες του μωρού.

Οι πιπίλες φθείρονται. Φρόντισε να παρατηρείς εάν κάποια έχει μικροφθορές από τη χρήση, ώστε να τις αντικαταστήσεις.

Τα παιδιά συχνά σταματούν να χρησιμοποιούν μια πιπίλα (ή το πιπίλισμα του δακτύλου) μόνα τους. Εάν χρειαστεί όμως βοήθεια, φρόντισε να το κάνεις σιγά σιγά.

Να επαινείς το παιδί κάθε φορά που δεν χρησιμοποιεί την πιπίλα, αφού θα το βοηθήσει να καταλάβει πως έχεις φτάσει η στιγμή να την αποχωριστεί.

πηγη : themamagers.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια